Prin designul și principiul de funcționare, lămpile halogen (halogen) pot fi comparate cu lămpile incandescente obișnuite. Dar aceasta este doar o similitudine externă. În practică, ele diferă semnificativ. În primul rând, becurile cu halogen conțin un gaz de umplere cu mici adaosuri de halogeni (iod, fluor, brom, clor). Halogenii adăugați practic 100% împiedică închiderea balonului. În lămpile obișnuite, atomii de tungsten emise în timpul incandescenței determină treptat ca becul de sticlă să se întunece, datorită căruia emisia de lumină este redusă semnificativ.
Datorită rezistenței crescute a balonului și a umpluturii, este posibil să se mărească temperatura încălzirii spiralei, crescând astfel valoarea fluxul de lumină.
Halogen bulb bulb
Balonul este fabricat din sticlă specială de cuarț care este rezistentă la temperaturi ridicate și la efectele unui mediu agresiv. Dimensiunea redusă și designul durabil pot rezista la o presiune considerabilă a gazului. În comparație cu acestea au dimensiuni mult mai mici și puterea a crescut. Acest lucru permite utilizarea unor gaze inerte scumpe, cum ar fi xenon și krypton, ca umplutură. În cele din urmă, temperatura spiralei crește, luminozitatea crește aproape de două ori. În consecință, durata de viață a becurilor cu halogen crește. Diferența dintre acestea și lămpile obișnuite este de aproximativ 2 - 3 ori.
Becurile cu halogen moderne vin cu o acoperire specială a unui bec din sticlă. Această acoperire este aplicată pentru a reflecta radiația termică (infraroșu) și contribuie la o creștere semnificativă a radiației luminoase. În acest caz, numai lumina vizibilă este trecută și energia termică este returnată spirală, ceea ce reduce consumul de energie.
Lămpile cu halogen sunt incluse în grupa de produse cu filament, deoarece au un design similar. Dar această performanță este reprezentată de o gamă mult mai largă (cu suportul G4, G9, GU10, G12, H4 și altele) și durează mai mult. În ciuda apariției lămpilor mai eficiente (versiuni bazate pe diode, fluorescente), sursele de lumină cu halogen sunt încă populare.
Caracteristici ale construcției și funcționării
Dispozitivul elementelor de iluminat cu filament este similar: un bec din sticlă, un corp luminos, o bază. Dar numai lămpile cu halogen conțin iod sau brom. Datorită proceselor chimice în timpul funcționării, umplerea gazoasă într-o astfel de compoziție extinde semnificativ durata de viață a sursei de lumină: atomii de tungsten eliberați din corpul incandescent interacționează cu halogeni (iod, brom), ceea ce creează un obstacol în calea depunerii lor ulterioare pe pereții interiori ai balonului.
Acest proces este reversibil, sub influența temperaturilor ridicate, compuși noi se descompun în elementele lor constitutive. Eliberarea atomilor de tungsten are loc în imediata apropiere a corpului de incandescență sau pe suprafața sa. Acest principiu de acțiune contribuie la creșterea duratei de viață a lămpii și, în plus, fluxul luminos devine mai intens.
Vedere detaliată a speciilor
În primul rând, clasificarea se bazează pe diferențele surselor de energie:
variante de tensiune joasă 12V;
lămpile care se conectează la rețea 220V.
Varietățile și clasificarea lămpilor
Prima versiune de produse poate fi conectată la o sursă de alimentare dedicată de 220V numai dacă este instalat un transformator cu pas în jos, cu care sunt asigurate condiții normale de funcționare (tensiunea scade la 12V).
Astfel de lămpi cu halogen sunt, de obicei, echipate cu o bază cu picior tip G4, G9, GU10, G12, H4, etc. Ultima variantă a suporturilor (H4) utilizate în industria automobilelor, în special, este instalată în interiorul farurilor.
Vizualizări și plinte
Divizarea în grupuri se efectuează luând în considerare diferențele structurale dintre lămpi:
Liniar. Creat la mijlocul secolului trecut și este cea mai veche performanță, dar acest lucru nu împiedică exploatarea lor astăzi. Proiectul prevede suporturi cu două știfturi pe ambele părți ale unui bec alungit. În viața de zi cu zi, acestea sunt folosite mai rar datorită puterii mari (1-20 kW). Capsule. Diferă în dimensiuni compacte. Ele sunt implicate în iluminatul interior. Cele mai comune modele cu baza G4 și G9. Ultimul este proiectat să se conecteze la rețeaua 220V. Având în vedere dimensiunea redusă și puterea relativ scăzută, lămpile cu halogen de aceste tipuri pot fi utilizate în lămpi deschise. Cu un reflector, ele sunt numite și surse de lumină cu radiații direcționale. Acest efect este realizat datorită reflectorului, care este prezentat în două variante: interferențe, aluminiu. Ultimul dintre aceste reflectori asigură transmiterea înainte de căldură. Designul de interferență promovează respingerea căldurii. Fluxul luminos al surselor de lumină cu design similar este mai intens. Există, de asemenea, diferite modele: cu un capac de protecție și fără el. Diferența dintre ele stă în scopul. Astfel, lămpile cu halogen din primul grup pot fi utilizate în dispozitive de iluminat deschis, în timp ce performanțele celui de-al doilea grup ar trebui instalate numai în corpurile de iluminat închise. Astfel de surse de lumină sunt reprezentate de diferite tipuri plinte. De exemplu, modelele pentru conectarea la rețeaua de alimentare 220V: G9, G10. Există de asemenea versiuni de joasă tensiune de 12V. Cu balon ranit. Ele pot fi ușor confundate cu lămpile cu incandescență datorită unui design similar: o bază filetată E14 sau E27, un bec din sticlă cu aceleași dimensiuni, corpul căldurii. Cu toate acestea, în interior conțin halogeni. Metoda de instalare a acestor lămpi - în alimentarea cu cartuș dedicată 220V.
Datorită numeroaselor versiuni ale tipului de subsol (G4, G9, GU10, G12, H4 etc.), forma bulbului și tipul sursei de alimentare (12V sau 220V), lămpile cu halogen sunt superioare celor cu filament.
Specificații tehnice
Pentru a determina performanțele cele mai preferate dintre toate lămpile disponibile pe piață, se recomandă studierea parametrilor de bază. Acest lucru vă va permite să alegeți o sursă de lumină cu nivelul dorit de intensitate a fluxului luminos, puterii și tensiunii de intrare (12V sau 220V).
Tipuri comune de capace
Caracteristici cheie:
tipul bazei de produse (G4, G9, GU10, G12, H4, etc.), fără care nu este posibilă alegerea dispozitivului de iluminat (cartuș, deschis sau închis) și tensiunea de alimentare trebuie luată în considerare deoarece unele versiuni sunt proiectate special pentru a fi conectate la Rețelele 220V, de exemplu, o lampă cu halogen cu capsulă G9;
tensiunea de alimentare (12V sau 220V), prima dintre acestea, implică necesitatea utilizării unui transformator pas cu pas, ale cărui caracteristici trebuie să corespundă parametrilor de intrare ai lămpilor;
(10W, 20W, 35W), capsulare 12V cu alte tipuri de capac (35W, 50W), capsulare pentru rețea (în funcție de tipul de lampă) tensiune cu suport G9 (40W), lămpi cu halogen cu reflector (20W, 35W, 50W);
forma bulbilor (formă de pară, "lumânare", liniară);
fluxul de lumină;
temperatura culoriiAcest tip de sursă de lumină vă permite să vă creați confortabil pentru iluminarea percepției (2 700-3 000К);
indicele de predare a culorilor acestor lămpi este, de obicei, aproape de 100, ceea ce reprezintă un indicator ideal;
durata medie de funcționare este de 2.000 de ore, dar în condiții de funcționare ideale o sursă de lumină de acest tip va servi 4.000 de ore;
Eficiența la nivelul de 50-80%, aceasta se datorează faptului că o parte semnificativă a energiei este cheltuită pentru încălzirea produsului.
Marcarea formei becurilor
Atunci când se aplică tensiune, aprinderea are loc instantaneu. Eficiența luminii depinde de puterea lămpilor: cu cât este mai mare încărcătura, cu atât fluxul luminos va fi mai intens.
Avantaje și dezavantaje
Organizarea sistemului de iluminat implică utilizarea celor mai adecvate surse de lumină. Este destul de ușor să determinați ce tip de lămpi (halogenură metalică, sodiu, LED, fluorescent) este cel mai bine să utilizați în anumite condiții, dacă comparați principalele caracteristici și subliniați avantajele și dezavantajele utilizării unei surse de lumină selectate.
Puncte pozitive:
indicele de randare ridicat al culorilor lămpilor de orice model (G4, G9, GU10, G12 și altele), datorită acestei iluminări nu distorsionează culoarea din încăpere;
fluxul luminos intens;
preț mic;
durată lungă de funcționare (de două ori mai lungă decât cea a omologilor incandescenți);
o gamă largă de modele, diferite în tipul de tensiune (12 sau 220 V) și de bază (G4, G9, GU10, G12 și altele), la putere (20W, 35W, 40W, 50W, 70W și peste).
Comparați sursele populare de iluminat
Contra, de asemenea, suficient. Acestea includ sensibilitatea lămpii la tensiunile de tensiune din rețea, sensibilitatea la comutarea frecventă, fragilitatea.
În plus, trebuie remarcat căldura puternică, care, în anumite condiții, poate provoca un pericol de incendiu.
Producatori
Unul dintre liderii acestui domeniu este Osram. În gama de produse puteți găsi surse de lumină de orice fel (G4, G9, GU10, G12 etc.), precum și cu diferite puteri (20W, 35W, 40W, 50W, 70W și mai sus). Există și lămpi pentru farurile auto - modele Osram H7 Night Breaker Unlimited 12V 55W. Puteti intalni si capsa performanta cu un reflector, echipat cu un balon de forma clasica.
Alți producători bine-cunoscuți: Navigator, Camelion. Costul acestor produse variază indiferent de forma becului, deoarece factorul determinant al prețului este puterea produselor. Becurile 20W sunt oferite la un preț mai accesibil (de la 40 ruble / bucată), produsele 70W, 150W vor costa mai mult - mai mult de 400 de ruble.
exploatare
Una dintre cele mai importante recomandări care oferă o perioadă mai lungă de funcționare a elementului de iluminare este utilizarea unui șervețel sau a unei cârpe (microfibră) care nu lasă scame atunci când se instalează lampa în cartuș.
Lămpile cu halogen sunt o evoluție tehnologică a becurilor tradiționale cu incandescență. Din anii '60XX secolul, aceste surse de lumină au creat o nouă direcție în iluminat și au dus la crearea unor noi tipuri de lămpi.
La fel ca becurile tradiționale cu incandescență, becurile cu halogen sunt de asemenea surse de lumină cu filament de tungsten, dar bulbul bulbului este umplut nu numai cu gaz inert, ci și cu gaz tampon - iod sau brom sau amestecul lor. Aceste substanțe sunt halogeni, de unde și numele lămpilor.
De ce a fost necesar să adăugați astfel de elemente rare în balon? Scopul este de a crea o lampă veșnică care să se refacă! Aceasta este nano-tehnologia din secolul trecut. În lampa cu incandescență, tungstenul se evaporă treptat, precipitând pe pereții reci ai balonului. "Datorită" defectelor microscopice ale firului, locurile cele mai subțiri se supraîncălzesc, metalul se evaporă mai rapid și mai rapid până când procesul devine o avalanșă, ducând la arderea filamentului. Elementele de halogen trebuie să reacționeze chimic cu moleculele de tungsten evaporate și să le întoarcă înapoi.
Devieri ușoare de la subiect. În ciuda faptului că MS Word subliniază cuvântul iod, acesta este numele corect al celui de-al 53-lea element chimic al Tabelului Periodic Iodum (I). Nomenclatura chimică modernă utilizează denumirea de iod. Numele a fost schimbat în anii 1950, în același timp, Uniunea Internațională de Chimie Generală și Aplicată a înlocuit simbolul elementului J cu I. Numele comun este încă iod, deși majoritatea enciclopediilor, inclusiv TSB, indică numele corect și modern.
Deci, moleculele de wolfram liber sunt "capturate" la o anumită distanță de fir, în apropierea pereților interiori ai bulbului, care are o temperatură mai mică decât firul. Formează iodit sau bromură de tungsten. Sub acțiunea mișcării convective din interiorul becului, această substanță începe să se miște în direcția filamentului. În vecinătatea celor mai fierbinți zone, se produce descompunerea - tungstenul este eliberat și depozitat pe filament. Aceasta completează ciclul de regenerare.
Pentru a asigura un ciclu complet, temperatura corespunzătoare a filamentului trebuie menținută (aproximativ 2800 °C ) și pereții interiori ai balonului (mai mult de 250 °C grade Celsius). Prin urmare, atunci când utilizați un dimmer, din când în când este necesar să porniți lampa la putere completă timp de 10 minute pentru a finaliza ciclul regenerativ - pentru a ridica precipitatul de iodură de tungsten acumulat în interiorul becului.
Flaconul este sub presiune. În funcție de tipul lămpilor, presiunea din bec este diferită: pentru lămpile de tensiune de rețea (230 V), presiunea poate fi de 20-25 bari, în timp ce în lămpile de joasă tensiune (12 V) presiunea este mult mai mică - aproximativ 2,5 bari. Standardele europene necesită protecție împotriva unei posibile explozii de lămpi cu halogen cu înaltă presiune. De aceea, de exemplu, lămpile cu lămpi cu halogen liniar au întotdeauna un difuzor semi-cilindric de sticlă de sticlă groasă. Lămpile din cel de-al doilea tip pot fi utilizate fără dispozitive de protecție.
În comparație cu becurile incandescente convenționale, caracteristicile becurilor cu halogen sunt, în general, mai bune. Filamentul are o temperatură de funcționare mai mare, iar rezultatul direct este că lumina nu are o nuanță gălbuie. Prin urmare, lămpile cu halogen asigură o lumină de înaltă calitate, având un raport de randare ridicat de culoare - Ra 99-100. Particulele de tungsten nu se așează pe pereții balonului și, prin urmare, balonul nu se întunecă în timp. În plus, lumina nu își schimbă culoarea pe toată durata de viață a sursei. Eficiența luminii este mai mare - 20-35 lm / W (dar, de regulă, de la 14 la 25 lm / W), comparativ cu 9-14 lm / W pentru lămpile incandescente, dimensiunile sunt mai mici. Datorită ciclului de regenerare a tungstenului, durata de viață este mai mare - de la 2000 la 4000 de ore. De ce spirala nu a devenit veșnică? Tungstenul este foarte greu în procesul de prelucrare mecanică, astfel că firul are multe defecte la naștere, iar tungstenul evaporat nu este depus exact în același loc de unde sa evaporat, ci pe întreaga spirală. La nivel microscopic, helixul devine treptat deluros, se degradează. Problema este mai acută cu cât este mai mare puterea lămpii. Pentru a asigura într-un fel uniformitatea regenerării, lămpile de mare putere sunt făcute lineare, astfel încât aceleași condiții sunt observate în orice loc al spiralei. Dar nu salvează, iar acest lucru - firul încă arde. În mod separat, trebuie remarcat faptul că, atunci când se utilizează un start moale, durata de viață a lămpilor cu halogen poate ajunge până la 8000-12000 de ore.
Becul unei lămpi cu halogen trebuie să reziste la presiunea gazelor, astfel încât să devină mai gros, dar mai mic decât cel al unui bec clasic cu incandescență și este fabricat din sticlă specială de cuarț care poate suporta stresul mecanic și termic. Acest lucru are două efecte negative. În primul rând, căldura este concentrată în elemente mici - lampa și baza. Cartușele au, de asemenea, o dimensiune mai mică, iar densitatea energiei termice pe ele este mult mai mare decât în cazul lămpilor convenționale. În al doilea rând, la temperaturi ridicate, sticla de cuarț este sensibilă la grăsime - se topește literalmente de pe o amprentă digitală, iar balonul se prăbușește sub presiune.
În plus, trebuie reținut faptul că o lampă cu halogen de joasă tensiune trece un curent de mai multe amperi (în funcție de puterea sursei de lumină). Prin urmare, pentru a preveni supraîncălzirea, firele de secțiune adecvată ar trebui să fie alimentate la cartușe. În conformitate cu legea Joule-Lenz, cantitatea de căldură eliberată pe unitate de timp pe o secțiune a unui circuit este proporțională cu produsul pătratei cu puterea curentă pe această secțiune și cu rezistența secțiunii. Ie puterea transmisă depinde liniar de tensiune și de puterea curentului, iar puterea de încălzire este cvadrat. Prin urmare, nu uitați să examinați corect secțiunea transversală a firelor pentru lămpile de joasă tensiune, să le conectați la sursa de alimentare prin grinzi, nu prin cablu și să nu faceți grinzi mai lungi de 2 metri, recomandată de producători.
Realizat de lămpi cu halogen.
Lămpile cu halogen sunt mai sensibile la fluctuațiile de tensiune decât lămpile tradiționale cu incandescență, care au o inerție mai mare. Prin urmare, includerea lămpilor cu halogen la tensiunea rețelei este mai mică decât tensiunea joasă.
Când utilizați lămpi cu halogen cu joasă tensiune, transformatorul trebuie instalat în interiorul sau în apropierea corpului de iluminat. În aceste scopuri, sunt utilizate transformatoare tradiționale laminate sau toroidale și transformatoare electronice. Alegerea puterii transformatorului este de o importanță fundamentală - dacă este selectat un transformator cu capacitate mică, acesta se va supraîncălzi și nu va dura mult.
De regulă, transformatoarele tradiționale sunt protejate împotriva supracurenților printr-o siguranță instalată din lateral înfășurare primară. În comparație cu cele tradiționale, transformatoarele electronice au o dimensiune mai mică și o greutate mult mai mică, au o eficiență mai mare (până la 95%) și au protecție automată încorporată împotriva scurtcircuitelor, suprasarcinilor și supraîncălzirii. Aproape toate modelele moderne au capacitatea de a diminua printr-un dimmer regulat. De asemenea, ele pot avea funcția de pornire ușoară, crescând treptat curentul de ieșire, ceea ce nu este numai plăcut vizual, ci și mărește semnificativ durata de viață a lămpii (vezi mai sus). Transformatoarele tradiționale generează mai multă căldură decât modelele electronice.
Tipuri de lămpi cu halogen.
Revenind la primul articol al ciclului, vă reamintesc că lămpile cu halogen sunt împărțite în rețea și în joasă tensiune.
Grup de lampă de rețea mici - acestea sunt lămpi clasice cu halogen, lămpi capsulare cu bază G9, lămpi reflectorizante cu baze GU10 și GZ10, precum și lămpi pentru cartușe clasice E14 și E27.
Industria chineză (cred că, în ordinele noastre) produce, de asemenea, lămpi de rețea și lămpi reflectorizante cu alte baze. Datorită faptului că nu este sigur să exploatezi aceste lămpi (vezi articolele anterioare), îmi permit să nu le iau în considerare.
Lămpi cu halogen linear concepute pentru spoturi și corpuri de iluminat speciale. Funcția de operare este cerința pentru poziția în spațiu - lampa trebuie așezată orizontal.
Datorită domeniului mare de putere, de regulă, în corpurile de iluminat este utilizată numai o singură lampă liniară. În versiunile portabile, acestea sunt lămpi de podea înalte, cu o sursă de lumină direcționată vertical în sus. În corpurile de iluminat din plafon, dimpotrivă, lampa luminează în jos, dar întotdeauna prin geamul difuz. De regulă, în corpurile de iluminat deschise, se asigură protecție împotriva fragmentelor de zbor ale unui balon, sub formă de jumătate de cilindru de sticlă groasă.
Principalul dezavantaj al acestui tip de lampă este temperatura ridicată în apropierea corpului de iluminat, iar avantajul principal este posibilitatea obținerii unui flux luminos mare dintr-o singură sursă de lumină.
Capsula Becuri pentru tensiunea de alimentare au doar o bază - G9. Aceste lămpi permit funcționarea în corpuri de iluminat deschise și închise, disponibile în capacități de la 20 la 75 W, cu un bec transparent și mat.
Toate celelalte tipuri de lămpi sunt derivate din lampa anterioară - au un balon dublu. în bec exterior este o lampă capsulară.
Reflectoare pentru tensiune de rețea dimensiunea cadrului MR 16 sunt de două tipuri - cu reflector de aluminiu și bază GU10 și cu reflector dicroic și bază GZ10.
Reflectorul reflectorizant reflectă lumina vizibilă, dar transmite radiații infraroșii, ceea ce reduce încălzirea obiectelor iluminate. Lămpile cu reflector dicroic trebuie utilizate numai în lămpi speciale care disociază căldura. Acestea nu trebuie montate pe perete sau în corpurile de iluminat închise.
Faruri de oglindă ES111 (ESA111) cu camera pentru GU10, are un balon cu un diametru de 111 mm, de obicei produs cu o capacitate de 75 wați. Proiectat pentru iluminatul accent specializat în locuințe.
Lămpi pentru cartușe clasice Există două tipuri - acestea sunt lămpile speciale cu oglindă PAR și lămpile cu un bec clasic - un bec în formă de pară de tip A și un bec cu oglindă asemănător cu R pentru camera E27 și "lumânare" - pentru camera E14.
Lămpile de oglindă PAR sunt o alternativă la lămpile incandescente cu oglindă convențională (reflector), dar cu un flux luminos mai mare. Aveți un cartuș E27 și sunt utilizate pentru iluminatul decorativ. Am întâlnit două denumiri, PAR20, cu o putere de 50 W și un diametru al becului de 65 mm, și PAR30, cu o putere de 75 W și un diametru al becului de 97 mm. Sunt mai mari.
Lămpi halogen cu joasă tensiune.
Lămpile cu halogen de joasă tensiune sunt disponibile pentru tensiuni de 12 și 24 de volți. După ce a devenit fratele mai mare al rețelei, grupul de lămpi cu halogen de joasă tensiune este mai bogat în alegerea dimensiunilor. Acesta include lămpi cu capsulă și reflector cu prize G4, G5.3, G6.35, precum și becuri cu socluG 53.
Capsula Becuri acestea vin cu un bec transparent și mat, de cele mai multe ori au o bază G4, mai puține ori G6.35, chiar mai puțin frecvent - G5.3.
De obicei, G4 are o putere de 10 și 20 de wați, cel puțin 5 wați. Acestea sunt motoarele principale din candelabre.
Lampă de capsulă G6.35 (GY 6.35) sunt mai frecvente la o tensiune de 24 volți. Acestea sunt rareori utilizate în lămpile de uz casnic, mai des în instalații speciale, de exemplu în proiectoare, lămpi pentru camere de operare.
Reflectoarele de cele mai multe ori au baze GU5.3, GU4, mai rarGY 4.
Cel mai comun tip sunt lămpile cu oglindă cu dimensiunea cadrului MR16 (50 mm) cu bază GU5.3.
Lămpile de oglindă cu dimensiunea cadrului MR11 (35 mm) sunt produse cu soclu GU4. Cel mai rar tip de lampă MR esteMR 8, cu un diametru de 25,4 mm, au o bază GU4. Trebuie avut în vedere că toate lămpile cu reflector, cu excepția puterii, au un alt parametru important - unghiul de radiație, acesta poate varia de la 8 la 60 de grade. Cel mai adesea se întâlnesc cu un unghi de 36 °.
Acum despre exoticele.
Spoturi halogen cu reflector AR111 si G53, fara geam de protectie.
Spre deosebire de lampa de rețea ES 111 de dimensiuni similare, nu există nici un al doilea bec - este o construcție ușoară din aluminiu extrudat cu un diametru de 111 mm, în interiorul căruia este fixată rigid o lampă cu capsulă G6.35 cu o putere de 35 până la 100 W. De obicei, acestea sunt conectate la puterea "sub șurub" - șuruburile sunt deja instalate pe bază. Din experiența personală, vreau să remarcăm că șuruburile pot fi strânse foarte strâns - nu fi leneș să țineți terminalul cu clește când deșurubați. Dacă țineți reflectorul, puteți rupe partea ceramică a capacului, ceea ce duce imediat la distrugerea becului. O altă nuanță - "implicit" în lămpile deja instalate lămpi cu un unghi de radiație de 24 °. Ele dau un fascicul îngust de lumină. Dacă aveți nevoie de lumină mai puțin concentrată, le puteți înlocui cu lămpi cu un unghi de radiație de 45 °.
Un tip foarte rar este farul Halospot-48 cu bază GY4.
Lampa are același design ca și HALOSPOT 111, dar are un diametru de 48 mm și un unghi de radiație de numai 8 grade, ceea ce conferă un fascicul de lumină foarte îngust și puternic pentru iluminarea accentului.
Există lămpi destul de unice. Compania germană "Paulmann" produce lămpi reflexe cu bază GU5.3, asemănătoare cu MR16, dar cu reflectoare tetraedrice și hexagonale, proiectate pentru lămpile de producție.
Sper că povestea lungă a fost interesantă și utilă.
Cum funcționează o lampă cu halogen?Lampa obișnuită cu incandescență a fost schimbată dincolo de recunoaștere, a apărut un fel de "metamorfoză": o lampă cu halogen, revoluționară, frumoasă, a apărut dintr-un bec urât cu incandescență. Mecanicii au creat o senzație reală în ingineria iluminatului, echipând balonul cu vapori și gaze de brom, clor, fluor și iod și apoi, reducând gradul de evaporare a tungstenului, lampa a început să funcționeze mai mult decât de obicei, de la 2000 la 5000 de ore.
Lampa utilizează o sticlă de cuarț specială, care nu transmite radiații ultraviolete, împiedicând decolorarea. și anume radiația luminii nu va strica obiectele și lucrurile din interior, ca în cazul unei lămpi obișnuite obișnuite. Lămpile cu halogen nu necesită un reflector special, deoarece pe peretele din spate este pulverizat un reflector de lumină. Radiația dintr-un filament de tungsten este îndreptată spre locul potrivit cu ajutorul unui flux de lumină, mai degrabă decât să fie împrăștiată în lateral.
Halogen lămpile nu își pierd strălucirea în timp, ei strălucească în mod constant, luminos, în mod egal și intens. Cu razele compoziției lămpilor cu halogen, culoarea pereților interiorului transmite nuanțe mai naturale, creează o schemă de culoare caldă și neutră.
Tipuri de lămpi cu halogen
Lămpile cu halogen, alimentate cu tensiune de 220V, nu necesită un transformator.
Lămpi cu halogen - alimentate de un transformator pas cu pas pentru 12V, 24V. Acestea sunt instalate acolo unde este necesară o siguranță sporită, de exemplu, o baie. Luați în considerare puterea transformatorului când cumpărați, în funcție de numărul de lămpi pe care intenționați să le instalați și de puterea pe care o vor avea. Luați în considerare trapele în plafoane suspendate - transformatoarele uneori nu reușesc.
Soiuri de capace pentru lămpi cu halogen.
Domeniul de aplicare al lămpilor cu halogen.
Luminile de întoarcere vă permit să direcționați fluxul către locul potrivit, astfel încât să vă puteți concentra asupra unei părți a interiorului. Construit în mobilier și plafoanele suspendate pentru iluminatul general sau decorativ.
Este posibilă instalarea unui lămpi dimmer (dimmer switch) pe lămpile cu halogen care funcționează la 220V de înaltă tensiune. Pentru lămpile de joasă tensiune pe 12V, 24V, nu este instalat un dimmer convențional. În timpul instalării, acesta începe să funcționeze incorect și, prin urmare, reduce semnificativ durata de viață a lămpii. Pentru lămpile de joasă tensiune instalați un dimmer special.
De ce trebuie să instalez lămpi cu halogen?
Din două motive: primul este economisirea energiei electrice. Lămpile cu halogen cu lămpi de înaltă tensiune nu strălucesc mai mult decât în mod normal, dar consumă energie electrică cu un ordin de mărime mai mic.
Al doilea motiv este securitatea. Dacă este instalat într-o încăpere umedă, schema de iluminare poate fi furnizată nu pentru 220V, ci pentru 12V sau 24V.
Transformator pentru lămpi cu halogen
Transformatorul nu se recomandă să fie amplasat departe de lămpi, distanța nu trebuie să depășească 2 m de sarcină. Instalați cel mai adesea într-unul din găurile de gips-carton sau tavan cu grătare. Este imposibil să localizați în plafonul stretch, este necesar să vă asigurați un loc mai potrivit, dar ca transformatorul să rămână disponibil pentru înlocuire în caz de defecțiune. Când folosiți lămpi cu halogen în tavane întinse se folosesc rafturi special pregătite, un inel din material rezistent la căldură este atașat la rafturi. Singurul lucru inacceptabil este instalarea lămpilor de mare putere.
Cabluri electrice pentru lămpi cu halogen
Datorită temperaturii ridicate a lămpilor cu halogen trebuie să fie prevăzute cabluri corespunzătoare. Fiele trebuie să fie rezistente la căldură și să reziste la temperaturi de 170 0? Sârmă potrivită cu un înveliș din silicon. Este posibil să se utilizeze cabluri convenționale, purtând un tub termocontractant și apăsând-l la temperaturi ridicate. Cabluri electrice care utilizează cel puțin 1,5 secțiuni pătrate. Firele de resort sunt folosite pentru a atinge firele de la un punct de iluminat la altul.
Unde nu pot instala lămpi cu halogen?
montare spoturi luminoase Este interzisă instalarea în acele locuri unde materialul plafonului este ușor inflamabil. Nu lăsați dispozitivul de iluminare și obiectul să fie luminate prea aproape pentru a evita riscul de incendiu.
Schema de iluminare a lămpilor cu halogen
Mai întâi trebuie să desenați o schemă pentru camere, hol, bucătărie și baie, adică în locurile în care intenționați să instalați lămpile. Dacă intenționați să utilizați lămpi cu halogen cu joasă tensiune, luați în considerare transformatoarele de putere corespunzătoare, pe baza numărului de lămpi care vor fi și a puterii pe care vor fi. Șapte lămpi de 50 wați vor avea nevoie de un transformator de 250 W.
Avantajele lămpilor cu halogen
Lămpile cu halogen sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor decât lămpile incandescente obișnuite și, în același timp, sunt mai ecologice decât cele lămpi cu economie de energie. Datorită dimensiunilor mici, este important să folosiți lămpi cu halogen în diferite corpuri de iluminat pentru a crea iluminarea accentului.
Căldură corporală becuri cu halogen becurile incandescente sunt fabricate din fire speciale din sârmă de tungsten, în principal sub formă de spirală, care este formată în lampă cu ajutorul electrozilor și suporturilor.
Principiul de funcționare becuri cu halogen incandescența este formarea compușilor volatili pe peretele balonului - halogenurile de tungsten, care se evaporă din perete, se descompun pe corpul căldurii și se întorc la el, astfel, atomii de tungsten evaporați. Un aditiv de halogen în becurile incandescente cu un corp de filament din tungsten cauzează un ciclu chimic închis. Ciclul tungsten-iodic împiedică depunerea tungstenului în balon, dar nu asigură returnarea particulelor sale la părțile defecte ale corpului incandescent. Prin urmare, mecanismul de ardere a corpului strălucește în lămpile de iod rămâne același ca în cazul lămpilor incandescente convenționale.
Utilizarea iodului în becuri cu halogen incandescent a dezvăluit câteva din dezavantajele sale: agresivitatea în ceea ce privește piesele metalice, dificultatea de dozare, o anumită absorbție a radiației în zona verde-galben. Alți halogeni (brom, clor, fluor), fiind mai agresivi, nu pot fi înlocuiți în forma lor pură. În prezent, majoritatea becurilor cu halogen utilizează compuși chimici ai halogenaților CH, Br (bromura de metil) și CH2Br2 (bromura de metilen).
Bromul pur se eliberează în zone cu temperaturi de peste 1500 ° C. pentru becuri cu halogen incandescentele cu o durată lungă de utilizare utilizează CH3Br, presupunând că un anumit exces de hidrogen este introdus în acest mod pentru a compensa scurgerea acestuia printr-un balon cu cuarț fierbinte. Până în prezent, activitatea continuă cu privire la selecția noilor compuși halogenați volatili.
Studiile arată că mecanismul ciclului de întoarcere este mult mai complicat decât părea la începutul creației becuri incandescente cu halogen. Sa constatat că ciclul iod-tungsten nu apare într-o lampă fără oxigen, totuși introducerea oxigenului în lămpi cu incandescență cu halogen contribuie la apariția unui ciclu de apă dăunător pentru lămpi, ca în lămpile incandescente convenționale. Lămpile cu incandescență cu halogenuri lineare lungi au dezavantaje: ele nu pot fi utilizate mult timp într-o poziție înclinată sau verticală, deoarece în acest caz aditivii halogeni și gazul inert sunt separați unul de celălalt și ciclul de regenerare este terminat. Datorită costului ridicat al cuarțului și lipsei de prelucrabilitate a becurilor cu incandescență cu halogen, acestea sunt încă scumpe.
Becuri halogen incandescenta comparativ cu lămpile convenționale are un flux luminos de timp mai stabil și, în consecință, crește durata de viață utilă, precum și mărimile semnificativ mai mici, rezistența la căldură și rezistența mecanică ridicată datorită utilizării unui bec de cuarț. Dimensiunea redusă și teaca durabilă fac posibilă umplerea lămpii la presiuni înalte cu xenon și, pe această bază, pentru a obține o luminozitate mai mare și o creștere eficiența luminii (sau o durată de viață efectivă crescută).
Lămpi de tensiune de alimentare cu halogen.
Lumină halogenă - dintr-o bandă larg răspândită, moale, care nu oferă o umbră, până la un fascicul îngust limitat îngust - face posibilă căutarea de nenumărate opțiuni de iluminare.
Becuri halogen, spre deosebire de becurile tradiționale cu incandescență, dau lumină cu o temperatură de culoare mai mare (aproximativ 3000 K), cu aceeași capacitate de a transmite culoarea. Aceste lămpi sunt mai durabile, oferă mai multă lumină la aceeași putere și mențin o valoare constantă a fluxului luminos pe toată perioada de funcționare.
strălucire becuri cu halogen poate fi ajustată, ceea ce permite adaptarea intensității luminii la cerințele individuale ale consumatorului. Becuri halogencalculat pentru de înaltă tensiune, pot fi operate fără transformator la o tensiune de 220 ... 240 V. Becuri halogen Scuturile cu incandescență generală oferă o ocazie de a re-transmite întreaga gamă de culori și strălucire a interiorului înconjurător. Lumina lor nu-și pierde strălucirea pe toată durata de viață a lămpii.
În ceea ce privește eficiența, ele depășesc lămpile incandescente standard cu jumătate: lampă cu halogen arde mai strălucitor și durează de două ori mai mult decât un bec obișnuit cu incandescență de putere similară. Becuri halogen tensiunea din rețea este o alternativă excelentă la lămpile clasice cu incandescență.
Spoturi cu halogen - Aceasta este o alternativă mai puternică și mai rentabilă față de lămpile convenționale cu oglindă. Reflectorul din aluminiu se îndreaptă înainte, împreună cu lumina vizibilă și căldură. Acest lucru vă permite să rezolvați în mod eficient problema de temperatură care apare la instalarea lămpilor plafoniere și în lămpi cu capete închise. Pentru obiectele sensibile la căldură - modele cu un reflector de interferență, în care sunt retrase 2/3 din radiația termică.
Lumină halogenă, datorită calităților sale excepționale, face culorile mediului mai vii și mai intense. Beneficiile excepționale becuri cu halogen tensiune scăzută - design compact, siguranță electrică ridicată și capacitatea de a controla fluxul luminos - permit o abordare individuală pentru rezolvarea problemelor de iluminare, ținând cont de nevoile personale ale clientului. Atunci când se utilizează lămpi proiectate pentru joasă tensiune (6, 12 sau 24 V), trebuie să utilizați un transformator.
Lămpi cu halogen din capsule - cele mai compacte lămpi cu halogen produse de tehnologia de joasă presiune și pot fi utilizate în corpuri de iluminat deschise fără geam de protecție. Lămpile cu capsulă sunt disponibile cu filament transversal sau longitudinal. Spirala, situată de-a lungul axei, asigură o distribuție optimă a fluxului luminos. Împreună cu capsulare becuri cu halogen HALO STAR STANDARD, având caracteristicile standard oferit lampă HALOSTAR STARLITE cu crescut până la 3000 de ore de viață și lampa de 24 V series HALOSTAR UV-STOP 24V sticlă de absorbție a radiațiilor ultraviolete, precum și soluții de economisire a energiei - lampă de HALOSTAR IRC cu a crescut cu 30% eficiența luminii.
Becuri halogen cu un reflector (lumină direcțională) extinde în mod semnificativ domeniul de aplicare al surselor de lumină cu halogen. Datorită faptului că suprafața reflectorului de interferență este acoperită cu un strat special care transmite radiația infraroșie, aproximativ 66% din energia termică este deviată înapoi prin reflector. Obiectele sensibile la căldură nu sunt astfel distruse și nu se deteriorează. Cea mai albă (temperatura de culoare a luminii este de 3200 K), lumina strălucitoare a acestor lămpi face posibilă evidențierea cu succes a strălucirii și a nuanțelor de culoare ale mărfurilor în carcasele de afișare. Lămpi halogen cu joasă tensiune cu un reflector de aluminiu, datorită căruia căldura este retrasă înainte, ideală pentru corpurile de iluminat încastrate în tavan.