Asistent Material

Tu știi care sunt principalele tipuri de becuri de care ai nevoie? Află de aici informațiile esențiale

by Cristian Rusu
April 11,2023

Când a fost ultima oară când a trebuit să te aprovizionezi cu becuri? Te-a uimit faptul că acum există atâtea tipuri, în funcție de diferite criterii? Aici, vei afla cum să elimini confuzia cu ghidul despre cele mai populare modele, aflate la mare căutare.

Informații generale despre becuri

Secțiunea de becuri din magazinele de bricolaj a crescut, nu este un miraj. Aceste produse de orice tip, culoare și formă aliniază rafturile într-o gamă largă – și confuză – de opțiuni, ceea ce face dificil să găsești varianta potrivită pentru nevoile tale. Însă, după ce ai înțeles elementele de bază ale principiului de funcționare, alegerea potrivită pentru lampă, veioză sau celelalte corpuri de iluminat poate fi foarte simplă.

Înainte de a porni în căutarea unui nou bec, trebuie să înțelegi termenii de specialitate folosiți de producători pentru a măsura cantitatea de energie sau de lumină.

Watt: arată cantitatea de energie pe care o va folosi becul. Cele cu putere mai mică vor folosi mai puțină electricitate și, prin urmare, pot ajuta la reducerea facturii. Aici, mantra veche este valabilă: less is more.

Lumen: măsoară cantitatea de lumină a becului. Numărul de lumeni de căutat depinde de camera pe care o iluminezi, deoarece unele spații (cum ar fi baia) ar putea folosi unul mai puternic, iar altele (să zicem, dormitorul) beneficiază de lumină mai caldă.

Pentru a calcula numărul optim de lumeni, înmulțiți dimensiunea în metri pătrați al camerei cu aceste cifre:

7,5 lumeni pe metru pătrat pe holuri

15 lumeni pe metru pătrat în dormitor

35 lumeni pe metru pătrat în living, bucătării și birouri

75 de lumeni pe metru pătrat în băi

Modele de becuri incandescente

Becurile incandescente standard au cunoscut o actualizare a eficienței energetice, care a început în 2011. Cei care foloseau în mod tradițional între 40 și 100 de wați înainte de acest an, acum folosesc cu cel puțin 27% mai puțină energie decât o făceau anteriori, în timp ce produceau în continuare lumenii necesari.

Asta înseamnă că este mai puțin probabil să găsești becuri de 100 de wați pe rafturi astăzi, care au încetat să fie fabricate în 2012 și că este mai probabil să ai opțiuni de 30, 40 și 50 wați.

Becurile incandescente nu conțin mercur și durata medie de viață este de un an.

Tipuri de becuri fluorescente

Becurile cu tub fluorescent (neon) durează în jur de câțiva ani de zile. Fără îndoială, cunoști bine tuburile lungi, din sticlă cilindrică, dar poți găsi, de asemenea, unele circulare și în formă de U, pentru a se potrivi cu corpuri de iluminat specializate.

Acest tip particular folosește mai puțină energie decât becurile incandescente, dar conține vapori de mercur și o acoperire cu fosfor, care transformă lumina UV în una vizibilă atunci când este aprinsă. Deoarece aceste becuri conțin substanțe periculoase, este considerată eliminarea lor de pe piață.

FLUORESCENT COMPACT

Becurile fluorescente (CFL) compacte – ușor de identificat prin designul răsucit sau spiralat – folosesc o fracțiune din consumul celor incandescente. Deși este bun pentru lectură și pentru proiecții mari, lumina pe care o emit este relativ aspră și nedorită în iluminatul din casă.

La fel ca tuburile fluorescente, CFL-urile conțin mercur, deci cele sparte ar trebui aruncate, bineînțeles, în locurile speciale pentru colectarea deșeurilor.

Tipuri de becuri LED și economice

LED

Becurile cu diodă cu emisie de lumină (LED) sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic dintre toate tipurile. Deși au fost costisitoare când au intrat pe piață, investiția pentru acestea a scăzut semnificativ de atunci.

Cu durate de viață care le depășesc pe cele ale celorlalte modele și opțiuni care cuprind o varietate de culori, precum și alb, acestea oferă cea mai bună investiție pentru iluminat. Becurile cu LED-uri timpurii ofereau doar iluminare direcțională, dar producătorii oferă și unele care emit raze difuze pentru întreaga cameră.

HALOGEN ȘI XENON

Becurile cu halogen folosesc cu 25 până la 80% mai puțină energie decât variantele incandescente, dar consumă mai mult decât modelele de CFL și LED-uri.

Lumina albă pe care o emit evidențiază tonuri vibrante în mobilier. Becurile cu halogen sunt cele mai apropiate de razele naturale ale soarelui pe timpul zilei, dar, întrucât devin extrem de fierbinți, asigură-te că nu le folosești în nicio lampă sau corp de iluminat la care copiii mici pot ajunge.

O variantă în ceea ce privește tipurile cu halogen sunt becurile cu xenon, care oferă aceeași lumină albă și, totuși, nu se încălzesc, ceea ce îl face mai utilizabil pentru lămpile de noptieră.

Acestea fiind spuse, iată un ghid cu cele mai utile tipuri de bec pe care le poți găsi pe piață. În casa ta, totul trebuie să pară armonios și natural, așa că optează pentru cea mai bună investiție și cea mai naturală lumină.

Sursă:

  • Cristian Rusu
  • April 11,2023

Leave a Reply