Astăzi există o selecție imensă lămpi electrice: lămpi cu incandescență, lămpi cu halogen, becuri cu LED, lămpi fluorescente, lămpi cu descărcare în mercur, lămpi cu arc cu xenon și lămpi cu descărcare în sodiu. Acestea diferă în ceea ce privește dimensiunea, forma, baza, caracteristicile tehnice și domeniul de aplicare.
Tipuri de becuri pentru acasă
Pentru iluminatul locuințelor, cele mai populare sunt 4 tipuri de becuri: incandescente, cu halogen, cu economie de energie și lămpi cu LED-uri.
Lămpi cu incandescență - cel mai ieftin și accesibil. Utilizate pe scară largă atât în u200bu200bviața de zi cu zi, cât și în facilități specializate, acestea pierd din ce în ce mai mult teren datorită eficienței lor scăzute. Doar 20% din energia eliberată este cheltuită pentru iluminarea camerei, iar restul de 80% pentru încălzire. Din cauza unui astfel de mare regim de temperatură plafoanele, cartușele se deteriorează și plafoanele sunt fumate. La o lampă incandescentă se poate conecta un dimmer (dimmer).
- diferă de o lampă cu incandescență prin conținutul de gaze halagene din interiorul becului. Durata de viață a acestor lămpi este de 4 ori mai lungă decât cea a lămpilor cu incandescență, iar o lumină stabilă se menține pe toată durata de viață. Dezavantajul lămpilor cu halogen este zgomotul de joasă frecvență atunci când se utilizează un dimmer. Cele mai utilizate lămpi cu halogen sunt în industria auto.
- se referă la specie lămpi cu economie de energie... Redus la dimensiunea unui bec obișnuit, unul fluorescent consumă de 5 ori mai puțină energie electrică comparativ cu altele, dar nu este mult mai scump. Putere de lumină crescută (de 5 ori mai strălucitoare decât lampa incandescent), conceput pentru a fi utilizat în condițiile camerei... Becurile cu economie de energie diferă în ceea ce privește dimensiunea, forma, consumul de energie și opțiunile de culoare strălucitoare. Au o durată de viață lungă și o eficiență ridicată. În timpul funcționării, astfel de lămpi nu se încălzesc și sunt potrivite pentru tavane întinse... Lămpile de economisire a energiei conțin substanțe nocive precum vaporii de mercur și necesită condiții speciale de eliminare.
- cele mai scumpe dintre becuri. Consumând un minim de energie electrică, are o durată de viață imensă - de la 3 la 12 ani de funcționare continuă. Cu o putere de lumină de aproape 100%, astfel de becuri nu se încălzesc și sunt ideale pentru tavane întinse, camere cu tavane înalte, precum și case mari și apartamente cu mare nevoie de iluminat. Spre deosebire de luminiscenți, nu conțin substanțe dăunătoare și complet ecologic.
Caracteristici comparative ale bulbilor
Caracteristici: Costul Scăzut In medie Înalt consumul de energie 40W u003d 40W 7W u003d 40W 5W u003d 40W Durata de viață 1.000 de ore până la 25.000 de ore până la 50.000 de ore Disiparea căldurii Înalt In medie Scăzut Temperatura suprafeței u003e 150 0 С u003e 100 0 С 70 0 C Rezistența la impact Sticlă / fragilă Sticlă / fragilă Plastic / durabil Efect ON / OFF Reduce durata de viață Reduce durata de viață Nu are niciun efect Eficiența costurilor Scăzut In medie Înalt Durabilitate nu nu da Reciclabilitate nu nu da
Ce becuri sunt mai bune? Pro și dezavantaje ale becurilor
Lămpi cu incandescență și halogen Cost scăzut;
+ gamă largă de capacități;
+ se aprinde instantaneu când este pornit;
- pierderi mari sub formă de căldură;
- durata de viață scurtă;
Consum redus de putere;
+ durată lungă de viață;
+ încălzire redusă;
- se aprind mult timp când sunt pornite;
- contin substante toxice;
Consum redus de putere;
+ durată lungă de viață;
+ nu are componente de ardere și spargere;
- preț mare;
- nu poate fi instalat în corpuri de iluminat închise;
Când cumpărați lămpi pentru iluminatul locuințelor, treceți de la dimensiunea camerei - lumina foarte slabă sau prea puternică are un efect negativ asupra vederii. La cumpărare, acordați atenție corespondenței dintre puterea lămpii și puterea candelabrului sau a lămpii în care le veți înșuruba (puterea maximă a lămpii utilizate este indicată pe fiecare suport). Dacă se depășește puterea maximă a lămpii utilizate, cartușul în corp de iluminat se va supraîncălzi în mod constant, ceea ce va duce la distrugerea acestuia și poate provoca un incendiu.
Materiale legate
Fiecare dintre noi, când a ales lămpile, a observat de mai multe ori că există pur și simplu un număr mare de ele - modele diferite, putere, bază de forme diferite și multe altele. Așadar, uneori vă gândiți să cumpărați o lampă nouă, deoarece, potrivit producătorului, nu există niciun rău de la aceasta și economisește energie electrică și strălucește destul de puternic. Să aruncăm o privire asupra tipurilor de becuri care există și a diferenței dintre ele. Vom vorbi și despre care sunt mai multe și care sunt mai puțin dăunătoare sănătății.
Informații generale
În prezent pe piață există un numar mare de diverse lămpi de iluminat. Prețul dintre cele mai ieftine și cele mai scumpe poate varia semnificativ. În același timp, consumatorul, precum și proprietățile tehnologice ale produsului diferă. În principiu, uneori nu are prea mult sens să cumperi o lampă prea scumpă, dar se întâmplă că este pur și simplu necesar. În orice caz, mult depinde de condițiile de funcționare. De exemplu, la o temperatură ambiantă ridicată, se folosesc unele lămpi, la un nivel ridicat de umiditate - altele, în îngheț - altele și așa mai departe. Astăzi există următoarele tipuri becuri:
incandescent;
luminescent;
halogen;
lED.
Să aruncăm o privire la fiecare grup și să aflăm în ce fel diferă unul de celălalt. Fără îndoială, există ceva de vorbit aici.
Lămpi cu incandescență
Acestea sunt probabil cele mai comune și populare lămpi. Putem spune că, mult timp, au fost în afara concurenței pe piață. Cu toate acestea, acum situația s-a schimbat oarecum, dar nu vom vorbi despre asta. Puterea acestor lămpi variază de la 15 la 300 de wați, iar forma poate fi diferită. Astăzi sunt prezentate în două soiuri: kripton și bispiral. Lămpile cu incandescență krypton utilizează gaz krypton. Puterea acestor produse nu este de obicei mai mare de 100 de wați și nu mai mică de 40. Printre avantaje, se poate evidenția o lumină bună.
Al doilea tip este lămpile bi-spirale. Acestea dau lumină datorită filamentului de tungsten, care are o formă arcuită. De obicei, suprafața lămpilor este transparentă, dar există și oglinzi și opale. Este logic să spunem că matarea afectează ușor puterea de lumină, dar în același timp face lumina mai difuză. Cu acest tip de iluminare, ochii noștri se simt cel mai confortabil și nu obosesc. Acum să ne uităm la alte tipuri de becuri. În primul rând, despre cele mai populare.
Lampă fluorescentă
În ultimii ani, lămpile fluorescente s-au răspândit. Au o serie de avantaje semnificative. Puterea lor variază de la 8 la 80 de wați. Principiul de funcționare al lămpii se bazează pe efectul radiațiilor ultraviolete asupra fosforilor dintr-un mediu gazos. Este sigur să spunem că orice fel de becuri de acest tip sunt plăcute ochiului, deoarece dau lumină difuză și moale.
În prezent, lămpile fluorescente sunt principalul concurent al lămpilor cu incandescență. Sunt de câteva ori mai economice. În același timp, la aceeași putere, fluxul luminos lampă fluorescentă de aproximativ 6-8 ori mai mare. Putem spune, de asemenea, că durata lor de serviciu diferă. În cazul nostru, este de aproximativ 10-20 de ori mai mare. Apropo, există dezavantaje inerente tuturor acestor lămpi: în primul rând, sunt sensibile la schimbările de temperatură și, în al doilea rând, pâlpâie adesea din cauza unei scăderi de energie electrică.
Tipuri de becuri cu economie de energie
Am acoperit deja și acum să vorbim despre becurile cu halogen. Caracteristica cheie a acestor articole este că sunt foarte luminoase. În acest caz, trebuie să înțelegeți că sunt diverse forme... Deci, în unele cazuri este posibil să se obțină lumină împrăștiată, în altele - concentrată. De asemenea, este demn de remarcat faptul că astfel de lămpi sunt foarte mici, din acest motiv simplu sunt extrem de populare în designul camerei, deoarece sunt invizibile și în același timp destul de luminoase.
Merită să fim atenți la faptul că toate tipurile de becuri cu economie de energie, în special cele cu halogen, nu tolerează atingerea mâinilor umane. Acest lucru se datorează faptului că o cantitate mică de grăsime va rămâne la suprafață, care este în orice caz prezentă pe degete și pe palme. Când este aprinsă, lampa se încălzește intens și apare o pată neagră în locul grăsimii, iar acest lucru reduce semnificativ resursa, în medie cu 30-50%, este imposibil de spus mai precis. Cu o funcționare corectă, aceste lămpi sunt la înălțime, cu toate acestea, uneori există o problemă cu contactele, care deseori ard.
Despre iluminarea cu LED-uri
Toate tipurile sunt considerate economice. Putem spune că consumă foarte puțină energie electrică, de obicei cu 50% mai puține lămpi cu incandescență. De acord, cu aceeași intensitate a luminii, acesta este doar un rezultat excelent. Astfel de lămpi au nu numai o eficiență luminoasă ridicată, ci și o durată lungă de viață. De fapt, toate acestea fac astfel de lămpi unice în felul lor și acest lucru este adevărat. Este adevărat, căderile de tensiune din rețea au un efect negativ asupra LED-urilor, care se vor arde instantaneu.
ÎN timpuri recente modele interesante de lămpi au început să apară pe piață. Principala lor caracteristică este autonomia produsului. Se aprind la căderea nopții și funcționează cu panouri solare sau baterii convenționale. În plus, lămpile nu se tem de temperaturi scăzute sau prea ridicate. Performanța lor nu va fi afectată.
Ce este un soclu?
Pe scurt, baza este un fel de element structural al lămpii care face posibilă instalarea în suport. Dar, deoarece unele tipuri de lămpi nu prevăd un cartuș clasic, de fapt, baza poate fi absentă. În plus, este folosit ca un emițător de energie electrică între rețea și lampă în sine. Desigur, baza este adesea din metal, dar în unele cazuri este din ceramică. Partea exterioară a produsului conține contacte, iar partea interioară conține filamente și electrozi.
Este necesar să înțelegem că fiecare lampă are propriul tip de cartuș, astfel încât numai anumite becuri pot fi instalate acolo. Tipurile de socluri sunt împărțite în filet și știft. Filetele (șurubul) sunt mai frecvente în viața de zi cu zi, cu toate acestea, de exemplu, lămpile cu halogen au cel mai adesea o bază cu știft. De aceea inspectați întotdeauna marcajele de pe bec înainte de cumpărare. Puteți învăța să deosebiți tipurile de socluri prin litera de pe carcasă: baza G - pin, E - filet și așa mai departe.
Știft și bază Edison
Lămpile cu halogen și LED-urile sunt de obicei echipate cu o bază cu pini. Este sigur să spunem că aceasta este o soluție foarte populară și eficientă, care permite nu numai înlocuirea instantanee a unei lămpi arse, ci și reducerea semnificativă a dimensiunilor acesteia. În acest caz, o pereche de știfturi metalice asigură un contact bun. Dar este extrem de important ca priza unde se introduce baza să fie strânsă. Dacă este slăbită, atunci lampa se va îndepărta constant și acest lucru nu este bun.
În principiu, toate tipurile de becuri pot funcționa dintr-o astfel de bază, singurele excepții sunt cele cu descărcare de gaz. Baza (șurubul) Edison este cea mai fiabilă și comună. Oferă un contact excelent și se potrivește tuturor lămpi de uz casnic și candelabre standardizate. Aceasta este cea mai bună soluție în ceea ce privește raportul preț / calitate.
Ceva despre suporturile de lampă
Cel mai comun suport de lampă este E27. Este folosit pentru lămpile cu incandescență, cu LED și, uneori, cu halogen. Pe locul al doilea este E14, care diferă de diametrul și filetul mai mic descris mai sus. De obicei, lămpile cu putere redusă sunt așezate pe el. Ceramica și materialele plastice speciale sunt utilizate ca materiale pentru fabricare. Acesta din urmă este mai puțin preferabil, deoarece din cauza temperaturi mari se poate deteriora, degaja gaze periculoase și se poate aprinde. În vremurile sovietice, se foloseau aceleași tipuri, dar erau de o calitate oarecum mai bună. În orice caz, pentru funcționarea normală, nu se recomandă instalarea lămpilor mai puternice decât ar trebui, deoarece acest lucru va duce la distrugerea cartușului.
Și mai multe despre lămpi
Am examinat deja cu dvs. principalele tipuri de becuri și tipurile de socluri. Aș dori să subliniez că nu este recomandat să cumpărați lămpi non-standard. Acest lucru se datorează faptului că este problematic să le instalați în cartuș. Mai mult, pot eșua și este dificil să le găsiți un înlocuitor, iar un cartuș adecvat este și mai dificil. Trebuie să înțelegeți că toate tipurile de becuri din categoria H și orice altele nu sunt utilizate în viața de zi cu zi, dar pot fi instalate în garaj pentru iluminare suplimentară etc.
Concluzie
Așadar, am considerat cel mai interesant al tău. Acum știi ce tipuri de fluorescente cu halogen și altele sunt. Trebuie să înțelegeți că uneori este recomandabil să folosiți unele, iar în alte cazuri - altele. Deci, adesea multe tipuri nu sunt utilizate ca iluminare principală. Sunt potrivite pentru evidențierea locurilor întunecate etc. Cu toate acestea, unele modele sunt destul de puternice și acționează nu numai ca alternativă, ci și ca iluminare principală. În principiu, acesta este tot ce se poate spune despre lămpile moderne, soclurile și prizele pentru ele.
Piața de consum oferă astăzi lămpi de iluminat cost diferit. Mai mult, proprietățile lor de consum și tehnologice diferă, de asemenea, semnificativ între ele.
Sunt câteva tipuri de lămpi de iluminat:
- lampă fluorescentă;
- lămpi cu halogen;
- Lumini cu leduri.
Să luăm în considerare fiecare dintre tipuri pentru a identifica principalele caracteristici ale consumatorului și tehnologice.
Lămpi de iluminat dintr-o privire
Lămpi cu incandescență
De mult timp, lămpile cu incandescență nu au avut absolut nicio concurență pe piață. Forma becurilor incandescente poate fi diferită, precum și puterea lor, puterea minimă este de 15 W, iar puterea maximă este de 300 W.
Lămpile moderne cu incandescență sunt prezentate în două soiuri: kripton și spirală dublă. Lămpile cu incandescență Krypton utilizează kriptonul cu gaz inert. Puterea lor variază de la 40 la 100 de wați. În același timp, becurile krypton, spre deosebire de cele convenționale, au o putere de lumină mai mare.
Lămpile bispirale, care dau lumină datorită unui filament arcuat complex de tungsten, au și ele o eficiență luminoasă crescută. Suprafața lămpilor cu incandescență poate fi transparentă, opală sau oglindită.
În ciuda faptului că fluxul luminos al lămpilor mată este mai mic (cu o ușoară mată - cu 3%, la lactate - cu 30%), acestea sunt populare și în principal datorită luminii mai difuze, care este plăcută pentru percepția vizuală. Fluxul luminos al corpurilor de iluminat acoperite cu un strat de oglindă este destul de mare.
Lampă fluorescentă
Recent, lămpile fluorescente de diferite puteri (de la 8 la 80 W) s-au răspândit. Strălucirea lor se datorează fosforilor, care sunt afectați de radiații ultraviolete evacuarea gazului. Lămpile de acest tip oferă o lumină moale și difuză.
Comparativ cu lămpile cu incandescență, eficiența lămpilor fluorescente este mult mai mare, iar fluxul luminos la aceeași putere este de 7-8 ori mai mare. O mare diferență observate în viața de serviciu.
În lămpile fluorescente, este de 10-20 de ori mai lungă decât cea a lămpilor cu incandescență. Dezavantajele lămpilor fluorescente sunt sensibilitatea la temperatură și pâlpâirea la lumină.
Lămpi cu halogen
Lămpile de acest tip sunt aproape 100% mai luminoase decât becurile incandescente convenționale. Au forme și tipuri diferite, în funcție de aceasta, lumina poate fi împrăștiată sau poate reprezenta un fascicul concentrat.
Datorită acestui soi lămpi de iluminat cu halogen, oferind nuanțe frumoase bogate, sunt adesea folosite în deciziile de proiectare. Utilizarea luminii lor strălucitoare și a reproducerii excelente a culorilor face ușor experimentarea cu iluminare pentru efecte unice.
Lumina cu halogen este aplicabilă pentru ambele iluminat generalși pentru iluminarea detaliată și evidențierea anumitor zone ale spațiului de locuit.
Varietatea lămpilor cu halogen este clasificată în:
- suspendat;
- punctul (încastrat în tavanul suspendat);
- montate pe perete;
- încorporat în mobilier, pereți;
- pivotant (direcția luminii este reglată prin rotirea suportului lămpii);
- modele fixe.
Designerii moderni acordă o atenție specială reflectoare Lămpile „sub cristal” (lanțurile de sticlă de cristale sunt suspendate pe o structură metalică) și lămpile „cerul înstelat” (un set de lămpi miniaturale seamănă cu un grup de stele), care transformă perfect camera, aducând în designul ei accente unice.
Spoturi în apartamente moderne sunt deosebit de populare.
cuvânt înainte
De asemenea, tipurile de lămpi de iluminat selectate corect economisesc bani bani lichizi la plata facturilor pentru energia electrică consumată.
Conţinut
Lămpile de iluminat de uz casnic sunt o parte indispensabilă a unui apartament. Tipurile de lămpi electrice din vânzare vă permit să creați o atmosferă confortabilă în cameră. Toate tipurile de lămpi au propriile caracteristici tehnice, care pot fi găsite pe această pagină. Tipurile de lămpi de iluminat selectate corect pot, de asemenea, economisi bani la plata facturilor pentru energia electrică consumată.
Lămpile diferă prin natura luminii și condițiile de funcționare. Cu toate acestea, au un lucru în comun - o bază filetată, cu care se conectează la firele de iluminare din priză. Dimensiunile capacului și soclului sunt strict standardizate. Informațiile de pe bază sunt întotdeauna date despre corpurile de iluminat și lămpile.
Tipuri de baze pentru lămpi
În condițiile casnice, lămpile sunt utilizate cu trei tipuri de capace: mici, medii și mari sau, în termeni tehnici, E14, E27 și E40. Numerele din nume indică diametrul bazei în milimetri. Cea mai comună dimensiune de bază este E27. Baza E14 este adesea numită „mignon” (tradusă din franceză - „mic”). Baza E40 este utilizată pentru lamele de iluminat stradal cu o putere de 300, 500 și 1000 de wați.
În plus față de bazele, care sunt înșurubate în priză cu ajutorul unui filet, există și tipuri de baze de lămpi de tip pin. Se numesc baze G. Principalele lor tipuri sunt G5, G9, 2G10, 2G11, G23 și R7s-7. Capacele G sunt utilizate în lămpile fluorescente compacte și cu lămpi cu halogen pentru a economisi spațiu. Folosind doi sau patru pini, lampa este atașată la priza lămpii.
Puterea lămpii cu incandescență
Una dintre cele mai importante caracteristici ale unei lămpi este puterea lămpilor cu incandescență. Este întotdeauna indicat de producător pe cilindru sau bază, iar fluxul luminos care vine de la lampă și este calculat în lumeni depinde de aceasta. Nu confundați lumina produsă de o lampă cu nivelul de lumină pe care îl emite: o lampă cu economie de energie cu o putere de 5 W nu va străluci mai rău decât o lampă cu incandescență de 60 W. De regulă, datele privind eficiența luminoasă nu sunt înregistrate nicăieri, astfel încât atunci când alegeți o lampă, trebuie să vă ghidați după sfaturile vânzătorilor sau să utilizați datele din tabelul „Eficiența luminoasă a diferitelor tipuri de lămpi”.
Tabelul "Putere lumină a diferitelor tipuri de lămpi"
Tip lampă Putere de lumină,
lm / W Lampă standard
incandescenţă 7-17 Krypton 8-19 Halogen 14-30 Mercur 40-60 Luminescent 40-90 Compact luminescent 40-90 Sodiu 90-150
Eficiența luminoasă înseamnă că, pentru 1 W putere, lampa oferă o anumită cantitate de lumeni de lumină. Pe baza datelor din tabelul „Putere luminoasă a diferitelor tipuri de lămpi”, o lampă fluorescentă compactă cu economie de energie va fi de patru până la nouă ori mai economică decât o lampă cu incandescență. O lampă standard de 60 W oferă aproximativ 600 de lumeni, în timp ce o lampă compactă are aceeași valoare la 10 - 11 W.
Lămpi electrice cu incandescență: tipuri, caracteristici, putere și tensiune în ele
Lămpile cu incandescență electrice sunt prima sursă de lumină electrică, care a apărut în uz casnic la mijlocul secolului al XIX-lea. De atunci, a suferit multe schimbări, dar principiul funcționării sale a rămas același.
Toate tipurile de lămpi cu incandescență constau dintr-o sticlă de sticlă cu vid, o bază pe care se află contacte și o siguranță și un filament incandescent care emite lumină. Filamentul este fabricat din aliaje de tungsten, care pot rezista cu ușurință temperatura de lucru combustie + 3200 ° C. Când un curent este trecut printr-un conductor cu secțiune transversală mică și conductivitate redusă, o parte din energie este cheltuită pentru încălzirea conductorului spiralat, ceea ce îl face să strălucească în lumină vizibilă. Pentru a preveni arderea instantanee a filamentului, un gaz inert, cum ar fi argonul, este pompat într-un cilindru de lămpi moderne.
În ciuda unui dispozitiv atât de simplu, există multe tipuri de lămpi cu incandescență, care diferă prin formă, dimensiune și materialul de fabricație al cilindrului. Există, de asemenea, o putere diferită a lămpilor incandescente de la 40 la 250 W pentru uz casnic. Lămpile incandescente cu putere mare sunt utilizate în industrie.
De exemplu, lămpile decorative (lumânări), în care balonul are o formă alungită, stilizate ca o lumânare obișnuită. Sunt utilizate în general în lămpi mici și lămpi de perete. Paharele de cilindri ale lămpilor vopsite au culoare diferita și sunt utilizate în scopuri decorative. În lămpile cu oglindă, o porțiune din recipientul din sticlă este acoperită cu un compus reflectorizant pentru a direcționa lumina într-un fascicul compact. Astfel de lămpi sunt utilizate cel mai adesea în lumini de tavansă direcționeze lumina în jos și să nu lumineze tavanul. Tensiunea unei lămpi cu incandescență este destul de redusă și nu permite conversia eficientă a energiei termice într-un fascicul de lumină. Lămpile de iluminat local funcționează sub tensiuni de 12, 24 și 36 V. Sunt utilizate în lămpile de mână, când lumină de urgență etc. Folosesc puțină energie și, prin urmare, oferă o iluminare redusă.
Luați în considerare caracteristicile unei lămpi cu incandescență care vă vor ajuta să alegeți tipul potrivit. LON este încă popular în ciuda unor neajunsuri. Principala este o eficiență foarte scăzută - nu mai mult de 2-3% din energia consumată. Restul se duce la generarea de căldură. Al doilea dezavantaj este că LON-urile sunt nesigure din punct de vedere al focului. De exemplu, un ziar obișnuit, dacă este plasat pe un bec de 100 W, clipește după aproximativ 20 de minute. LON nu poate fi utilizat în abajururi mici din plastic sau lemn. Mai mult, astfel de lămpi sunt de scurtă durată. Durata lor de viață este de aproximativ 500-1000 de ore. Avantajele includ costuri reduse și ușurință în instalare: LON nu necesită dispozitive suplimentare pentru funcționare.
Tipuri de lămpi cu incandescență cu halogen de uz casnic
Becurile cu halogen cu incandescență funcționează la fel ca becurile cu incandescență. Singura diferență dintre ele este compoziția gazului din butelie. La astfel de lămpi, iodul sau bromul se amestecă cu un gaz inert. Drept urmare, temperatura filamentului crește și evaporarea tungstenului scade. De aceea, durata de viață a lămpilor cu halogen este de două până la trei ori mai mare decât cea a lămpilor cu incandescență, iar lămpile în sine sunt mai compacte.
Deoarece temperatura de încălzire a sticlei crește foarte semnificativ, lămpile cu halogen de uz casnic sunt fabricate din material de cuarț. Nu tolerează contaminarea becului: nu atingeți becul cu o mână neprotejată, altfel lampa se va arde foarte repede. Exista tipuri diferite lămpi cu halogen, dintre care unele sunt discutate mai târziu pe această pagină.
Lămpile cu halogen liniar sunt utilizate în proiectoarele portabile sau staționare care au adesea detectoare de mișcare. Lămpile cu halogen acoperite cu oglindă sunt foarte des utilizate în corpurile de iluminat încastrate pentru instalațiile de gips-carton.
Dezavantajele lămpilor cu halogen includ sensibilitatea la căderi de tensiune. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să achiziționați un transformator special de egalizare a curentului.
Tipuri de lămpi fluorescente fluorescente
Tipurile de lămpi fluorescente prin principiul de funcționare diferă semnificativ de LON. Sub influență curent electric în locul unui filament de tungsten, vaporii de mercur ard într-un bec de sticlă al unei astfel de lămpi. Lumina descărcării gazului este practic indistinctivă, deoarece este emisă în lumină ultravioletă. Acesta din urmă face să strălucească fosforul, care acoperă pereții tubului. Vedem această lumină. Extern și în ceea ce privește conexiunea, lămpile fluorescente diferă, de asemenea, semnificativ de LON. În locul unui cartuș filetat, există două știfturi pe ambele părți ale tubului, care trebuie introduse într-un cartuș special și rotite în el.
Lămpile fluorescente au o temperatură de funcționare scăzută.
Le puteți atinge în siguranță suprafața. Suprafața mare de strălucire creează o lumină uniformă și difuză. De aceea, astfel de lămpi sunt numite uneori lămpi fluorescente. În plus, prin variația compoziției fosforului, este posibil să se schimbe culoarea radiației luminii, făcând-o mai acceptabilă pentru ochii umani. În ceea ce privește durata de viață, lămpile fluorescente depășesc lămpile incandescente de aproape 10 ori.
Cu toate acestea, astfel de lămpi nu pot fi conectate direct la rețeaua electrică din cauza naturii fizice a strălucirii lor. Nu puteți arunca doar două fire peste capetele lămpii și conectați mufa la o priză. Pentru a-l porni, se folosesc balasturi electronice speciale, precum și startere, care, ca să zicem, aprind lampa când este aprinsă. Cele mai multe corpuri de iluminat pentru lămpi fluorescente sunt echipate cu mecanisme de strălucire încorporate, cum ar fi balasturi electronice (balasturi) sau bobine.
Marcarea lămpii fluorescente
Lămpile fluorescente sunt marcate după cum urmează:
LB - lumină albă;
LD - lumina zilei;
LE - lumină naturală;
LHB - lumină rece;
LTB - lumină caldă.
Pe marcarea literelor lămpile fluorescente, de regulă, sunt urmate de numere: prima indică gradul de redare a culorii, a doua și a treia - temperatura de strălucire. Cu cât redarea culorii este mai mare, cu atât iluminarea este mai naturală pentru ochiul uman. Lumina emisă de lampă depinde de temperatura de strălucire: 2700 K - alb super-cald, 3000 K - alb cald, 4000 K - alb natural sau alb, mai mult de 5000 K - alb rece (ziua). Astfel, o lampă marcată cu LB840 va da lumină albă cu o redare foarte bună a culorilor și o temperatură de 4000 K.
Tipuri de lămpi cu economie de energie
Când au apărut pe piață tipuri compacte de lămpi cu economie de energie, a făcut o adevărată revoluție în tehnologia de iluminat. Varietatea speciilor lor este foarte mare. Ele diferă nu numai în ceea ce privește puterea, ci și în forma tuburilor de descărcare. În plus, a fost posibil să se elimine principalele inconveniente ale lămpilor fluorescente - dimensiunea lor greoaie și incapacitatea de a utiliza cartușe convenționale. Balasturile sunt acum montate în baza lămpii, iar tubul lung este rulat într-o spirală compactă. Avantajele unei lămpi fluorescente de economisire a energiei sunt evidente: nu este nevoie să instalați un balast electronic pentru pornire, folosind lămpi speciale. Cu toate acestea, la fel ca alte lămpi fluorescente, are dezavantaje:
performanță slabă la temperaturi scăzute (la -10 ° C și mai jos încep să strălucească slab);
timp lung de pornire (de la câteva secunde la câteva minute);
prezența zumzetului de joasă frecvență din balast electronic;
incompatibilitate cu variatoare;
cost ridicat;
intoleranță la activarea și oprirea frecvente;
prezența compușilor nocivi ai mercurului în compoziție (astfel de lămpi necesită o eliminare specială);
pâlpâind când se utilizează comutatoare cu indicatoare de iluminare din spate.
oricât de mult ar încerca producătorii, lumina lămpilor fluorescente nu este încă foarte asemănătoare cu cea naturală și dăunează ochilor.
Pe lângă lămpile de economisire a energiei cu balasturi, există și multe varietăți fără balast electronic încorporat. Ele diferă prin tipul de bază.
Lampă cu mercur arc presiune ridicata (DRL) produce lumină printr-o descărcare de arc în vaporii de mercur. Astfel de lămpi sunt declanșate de balasturi. Au o eficiență luminoasă ridicată: 50 - 60 lm pe 1 W. Dezavantajul este spectrul luminii: lumina acestor lămpi este rece și dură. Lămpi DRL cel mai des folosit pentru iluminatul stradal în corpurile de iluminat de tip cobra.
Tipuri de becuri cu incandescență LED pentru uz casnic
Lămpile LED de uz casnic au fost dezvoltate pentru prima dată în 1962 și de atunci au fost introduse treptat pe piața iluminatului. Conform principiului de funcționare, lămpile cu incandescență cu LED sunt semiconductorul cel mai des întâlnit, în care o parte a energiei, când trece un curent electric, este eliberată sub formă de radiație sau lumină care se distinge de ochiul uman. Culoarea radiației depinde de materialul semiconductor.
Astfel de lămpi LED de uz casnic pentru casă sunt de zece ori superioare LON în toate privințele: durabilitate, eficiență luminoasă, eficiență, durabilitate etc. Există diferite tipuri de lămpi LED în vânzare care diferă în ceea ce privește puterea de iluminare, performanța, dimensiunea, durabilitatea și altele. caracteristici.
Singurul dezavantaj este prețul, care este de aproximativ 100 de ori prețul lampă convențională incandescent. Cu toate acestea, lucrările la aceste surse de lumină neobișnuite continuă și se poate aștepta ca o probă mai ieftină să fie inventată în curând.
Dintre toate cablurile și produsele de cablare, echipamentele de iluminat au cel mai bogat sortiment. Acest lucru se datorează faptului că elementele de iluminat nu sunt doar pur specificațiidar și elemente de design. Posibilitățile lămpilor și lămpilor moderne, varietății lor de design sunt atât de mari încât nu este de mirare să vă confundați (Fig. 5.66).
De exemplu, există o întreagă clasă de corpuri de iluminat concepute exclusiv pentru tavanele din gips-carton. Numeroase tipuri de lămpi au o natură diferită a luminii și sunt utilizate în condiții diferite. Pentru a afla ce tip de lampă ar trebui să fie într-un loc sau altul și care sunt condițiile pentru conectarea acesteia, este necesar să se studieze pe scurt principalele tipuri de echipamente de iluminat.
Toate lămpile au un lucru în comun: baza cu care sunt conectate la firele de iluminat. Acest lucru se aplică lămpilor care au o bază filetată pentru montare într-o priză. Dimensiunile capacului și soclului sunt strict clasificate.
Trebuie să știți că în condiții de uz casnic lămpile sunt utilizate cu 3 tipuri de capace: mici, medii și mari. Din punct de vedere tehnic, aceasta înseamnă E14, E27 și E40. Baza sau cartuș,
În plus față de soclurile, care sunt înșurubate în mandrina folosind un filet, există și alte tipuri. Sunt de tip pin și se numesc capace G. Utilizat în lămpi fluorescente și halogene compacte pentru a economisi spațiu. Folosind 2 sau 4 pini, lampa este atașată la mufa lămpii (Fig. 5.68).
Tabelul 5.8. Putere luminoasă a diferitelor tipuri de lămpi Tip lampă Eficiență luminoasă, lm / W Lampa incandescentă Krypton Halogen Luminescent Fluorescent compact Sodiu
Există multe tipuri de baze G. Principalele sunt: u200bu200bG5, G9, 2G10, 2G11, G23 și R7s-7.
Corpurile de iluminat și lămpile conțin întotdeauna informații despre bază. Atunci când alegeți o lampă, este necesar să comparați aceste date.
Puterea este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei lămpi. Pe sticlă sau pe bază, producătorul indică întotdeauna puterea de care depinde luminozitatea lămpii. Nu este nivelul de lumină pe care îl emite. În lămpile de diferite naturi ale luminii, puterea are un sens complet diferit. De exemplu, o economie de energie cu o putere specificată de 5 W nu va străluci mai rău decât o lampă incandescentă de 60 W. Același lucru este valabil și pentru lămpile fluorescente. Luminozitatea lămpii se măsoară în lumeni. De regulă, acest lucru nu este indicat, deci atunci când alegeți o lampă, trebuie să vă ghidați după sfaturile vânzătorilor sau să vă uitați la masă. 5.8.
Eficiența luminoasă înseamnă că, pentru 1 W de putere, lampa oferă atât de mulți lumeni de lumină. Tabelul arată că lampa fluorescentă compactă cu economie de energie este de 4-9 ori mai economică decât lampa incandescentă. Se poate calcula cu ușurință că o lampă standard de 60 W oferă aproximativ 600 de lumeni, în timp ce una compactă are aceeași valoare la 10-11 W. Va fi la fel de economic în ceea ce privește consumul de energie. Lampa incandescentă (JIOH) prima sursă de lumină electrică care a apărut în casă. A fost inventat la mijlocul secolului al XIX-lea și, deși a suferit multe reconstrucții de atunci, esența sa a rămas neschimbată. Orice LON constă dintr-o sticlă de sticlă sub vid, o bază pe care se află contactele și o siguranță și un filament incandescent care emite lumină Fig. 5,69). Spirala filamentului este realizată din aliaje de tungsten, care pot rezista cu ușurință la temperatura de funcționare a arderii de +3200 ° C (Fig. 5.70). Pentru a preveni arderea instantanee a filamentului, în lămpile moderne, un anumit gaz inert, cum ar fi argonul, este pompat în cilindru. Principiul de funcționare al lămpii este foarte simplu. Când un curent este trecut printr-un conductor cu secțiune transversală mică și conductivitate redusă, o parte din energie este cheltuită pe încălzirea spiralei conductorului, ceea ce îl face să strălucească în lumină vizibilă. În ciuda unui dispozitiv atât de simplu, există o mare varietate de tipuri LON. Ele diferă prin formă și dimensiune (Figura 5.71). Lămpi decorative (lumânări): balonul are o formă alungită, stilizată ca o lumânare obișnuită (Fig.5.72). De obicei utilizat în lămpi mici și aplice.
Lămpi colorate: Sticla cilindrilor are o culoare diferită în scopuri decorative. Lămpile cu oglindă sunt lămpi, a căror parte a cilindrului de sticlă este acoperită cu un compus reflectorizant pentru a direcționa lumina într-un fascicul compact. Aceste lămpi sunt utilizate cel mai adesea în corpurile de iluminat de tavan pentru a direcționa lumina în jos, fără a ilumina tavanul. Lămpile de iluminat local funcționează la tensiuni de 12, 24 și 36 V. Acestea consumă puțină energie, dar iluminatul este adecvat. Sunt utilizate în lămpi de mână, iluminat de urgență etc.
LON rămân încă în fruntea sursei de lumină, în ciuda unor neajunsuri. Dezavantajul lor este o eficiență foarte mică - nu mai mult de 2-3% din energia consumată. Orice altceva intră în căldură. Al doilea dezavantaj este că LON-urile sunt nesigure din punct de vedere al focului. De exemplu, un ziar obișnuit, dacă este așezat pe un bec de 100 W, clipește după aproximativ 20 de minute. Inutil să spun că, în unele locuri, LON nu poate fi utilizat, de exemplu, în abajurele mici din plastic sau lemn. Mai mult, astfel de lămpi sunt de scurtă durată. Durata de viață a LON este de aproximativ 500-1000 de ore. Avantajele includ costuri reduse și ușurință în instalare. LON nu necesită niciun dispozitiv suplimentar pentru a funcționa, cum ar fi cele fluorescente. Lămpi cu halogen diferă puțin de lămpile cu incandescență, principiul de funcționare este același. Singura diferență dintre ele este compoziția gazului din butelie (fig. 5.73). În aceste lămpi, iodul sau bromul sunt amestecate cu un gaz inert. Ca urmare, devine posibilă creșterea temperaturii filamentului și reducerea evaporării tungstenului. De aceea lămpile pot fi făcute mai compacte, iar durata lor de viață este mărită de 2-3 ori.
Cu toate acestea, temperatura de încălzire a sticlei crește destul de semnificativ, astfel încât lămpile cu halogen sunt fabricate din material de cuarț. Nu tolerează contaminarea pe balon. Este imposibil să atingi balonul cu o mână neprotejată - lampa se va arde foarte repede. Lămpile cu halogen liniar sunt utilizate în proiectoarele portabile sau staționare. Adesea conțin senzori de mișcare (Fig. 5.74 și 5.75).
Astfel de lămpi sunt utilizate în structurile de gips-carton. Dispozitivele de iluminat compacte au finisaj de oglindă (Fig. 5.76-5.77).
Dezavantajele lămpilor cu halogen includ sensibilitatea la supratensiuni de tensiune. Dacă „joacă”, este mai bine să achiziționați un transformator special care egalizează puterea curentă. Principiul de funcționare lampă fluorescentă diferă serios de LON. În loc de un filament de tungsten într-un bec de sticlă al unei astfel de lămpi, vaporii de mercur ard sub influența unui curent electric (Fig. 5.78).
Lumina descărcării gazului este practic invizibilă, deoarece este emisă în lumină ultravioletă. Acesta din urmă face să strălucească fosforul, care acoperă pereții tubului. Vedem această lumină. În exterior și în modul de conectare, lămpile fluorescente sunt, de asemenea, foarte diferite de LON. În locul unui cartuș filetat, există două știfturi pe ambele părți ale tubului, care sunt fixate în felul următor: acestea trebuie introduse într-un cartuș special și rotite în el (Fig.5.79).
Lămpile fluorescente au o temperatură de funcționare scăzută. Vă puteți sprijini în siguranță palma de suprafața lor, astfel încât să poată fi instalate oriunde. Suprafața mare de strălucire creează o lumină uniformă și difuză. De aceea sunt uneori numite lămpi fluorescente (Fig. 5.80). În plus, prin variația compoziției fosforului, este posibil să se schimbe culoarea radiației luminii, făcând-o mai acceptabilă pentru ochii umani. În ceea ce privește durata de viață, lămpile fluorescente depășesc lămpile incandescente de aproape 10 ori.
Dezavantajul acestor lămpi este imposibilitatea conectării directe la rețea. Nu puteți arunca doar 2 fire la capetele lămpii și conectați mufa la priză. Pentru a-l activa, se folosesc balasturi speciale. Acest lucru se datorează naturii fizice a strălucirii lămpilor. Împreună cu balasturile electronice, se folosesc startere, care aprind lampa în momentul pornirii (Fig. 5.81).
Cele mai multe corpuri de iluminat pentru lămpi fluorescente sunt echipate cu mecanisme de strălucire încorporate, cum ar fi balasturi electronice (balasturi) sau bobine.
Marcarea lămpilor fluorescente nu este ca simplele denumiri LON, care au doar un indicator de putere în wați. Pentru lămpile avute în vedere, este după cum urmează:
LB - lumină albă;
LD - lumina zilei;
LE - lumină naturală;
LHB - lumină rece;
LTB - lumină caldă. Numerele care urmează marcării literelor indică: primul număr este gradul de redare a culorilor, al doilea și al treilea sunt temperatura strălucirii. Cu cât redarea culorii este mai mare, cu atât iluminarea este mai naturală pentru ochiul uman.
Luați în considerare un exemplu legat de temperatura de strălucire: o lampă marcată cu L B840 înseamnă că această temperatură este de 4000 K, culoarea este albă, în timpul zilei. Următoarele valori descifrează marcarea lămpilor: 2700 K - alb cald, 3000 K - alb cald, 4000 K - alb natural sau alb, mai mult de 5000 K - alb rece (ziua).
Recent a apărut pe piață lămpi fluorescente compacte cu economie de energie a făcut o adevărată revoluție în tehnologia iluminatului (Fig, 5.82).
Smochin. 5,82. Fluorescent compactlampă cu economie de energie cu balast
Principalele dezavantaje ale lămpilor fluorescente au fost eliminate - dimensiunea lor voluminoasă și incapacitatea de a folosi cartușe convenționale. Balasturile au fost montate într-o bază a lămpii și un tub lung a fost înfășurat într-o spirală compactă. Acum varietatea de tipuri de lămpi cu economie de energie este foarte mare. Ele diferă nu numai prin puterea lor, ci și prin forma tuburilor de descărcare (Figura 5.83).
Avantajele unei astfel de lămpi sunt evidente: nu este nevoie să instalați balast electronic pentru pornire, folosind lămpi speciale (Fig. 5.84). O lampă fluorescentă economică a înlocuit LON-ul convențional. Cu toate acestea, ea, ca toate lămpile fluorescente, are dezavantaje.
Există mai multe dezavantaje:
Astfel de lămpi nu funcționează bine la temperaturi scăzute și la -10 ° C și mai jos încep să strălucească slab;
Timp lung de pornire - de la câteva secunde la câteva minute;
Se aude zumzet de joasă frecvență din balastul electronic;
Nu lucrați împreună cu variatoare;
Comparativ scump
Nu le place să pornească și să oprească frecvent;
Lampa conține compuși nocivi de mercur, deci necesită o eliminare specială;
Dacă utilizați indicatoare de lumină de fundal în comutator, acest echipament de iluminare începe să pâlpâie.
Oricât de mult ar încerca producătorii, lumina lămpilor fluorescente nu este încă foarte asemănătoare cu cea naturală și dăunează ochilor.
În plus față de lămpile de economisire a energiei cu balasturi, există multe soiuri fără balast electronic încorporat. Au baze complet diferite (Fig. 5.85).
Smochin. 5,85. Lampă fluorescentă compactăfără balasturi este de obicei utilizat în corpuri de iluminat,echipat cu balast electronic
Principiul strălucirii arcului lampă cu mercur presiune ridicată (DRL) - descărcare de arc în vapori de mercur (Fig. 5.86). Astfel de lămpi au o eficiență luminoasă ridicată - 50-60 lm la 1 W. Lansat cu balasturi. Dezavantajul este spectrul de luminescență - lumina lor este rece și dură. Lămpile DRL sunt utilizate cel mai adesea pentru iluminatul stradal în corpurile de iluminat de tip cobra (Fig. 5.87).
Smochin. 5,86. Lampă DRL
Becuri cu LED - Acest produs de înaltă tehnologie a fost proiectat pentru prima dată în 1962. De atunci, lămpile cu LED-uri au fost introduse treptat pe piața iluminatului (Figura 5.88).
Smochin. 5,88. Torța cu LED-uri se caracterizează prinlumină puternică și consum extrem de redus de energie
Conform principiului de funcționare, un LED este cel mai comun semiconductor, în care o parte a energiei din joncțiunea pn este aruncată sub formă de fotoni, adică lumină vizibilă. Astfel de lămpi au caracteristici pur și simplu uimitoare. Sunt de zece ori superioare LON-ului în toate indicațiile: durabilitate, lumină, eficiență, rezistență etc. (Fig. 5.89).
Au un singur „dar” - acesta este prețul. Este de aproximativ 100 de ori prețul unei lămpi incandescente convenționale. Cu toate acestea, lucrările la aceste surse de lumină neobișnuite continuă și ne putem aștepta că în curând ne vom bucura de invenția unui model care este mai ieftin decât predecesorii săi.
NOTĂ!
Datorită caracteristicilor fizice neobișnuite ale LED-urilor, acestea pot fi utilizate pentru a face compoziții reale, de exemplu, sub forma unui cer înstelat pe tavanul unei camere. Este sigur și nu necesită multă energie.