Montarea unei lustre este un lucru pe care nu oricine il poate face. Exista persoane care nu se informeaza suficient si, de aceea, exista riscul de a face greseli majore, ce pot afecta circuitul electric sau corpul de iluminat in sine. Pentru a evita aceste tipuri de probleme, citeste acest articol pentru a afla cum se face montarea lustrei.
De ce anume ai nevoie pentru montarea unei lustre?
Pentru a monta o lustra, ai nevoie de cateva obiecte. Pe langa scaunul sau scara ce te va ajuta sa urci pentru a ajunge la nivelul tavanului, mai ai nevoie de o surubelnita, o masina de gaurit, un instrument pentru taierea capetelor firelor si invelisului cablurilor (cum ar fi un cutter sau un aparat special, cum ar fi un cleste de dezizolat cabluri), un creion de tensiune, conectori electrici sau banda izolatoare, dibluri in functie de materialul din care este construit tavanul (vezi partea a treia din articol), detector de metale (pentru a afla pozitia firelor din tavan), suruburi si patent. Poti avea la indemana si un creion pentru a insemna pe tavan locurile in care va trebui sa dai gaurile.
In plus, pentru protectia ta, este recomandat sa porti ochelari de protectie, mai ales atunci cand trebuie gaurit tavanul, pentru a nu-ti intra praful in ochi. De asemenea, poti purta manusi electroizolante pentru a elimina riscul de curentare. O alta idee buna este sa ai la indemana un aspirator ce va fi indreptat catre locul in care se va gauri tavanul pentru a prinde particulele de praf chiar in timpul gauririi.
Afla de mai jos cum poti face montarea unei lustre.
Cum se face montarea lustrei cu 2, 3, 4, 5 becuri sau cu ventilator
Exista cativa pasi destul de simpli pentru a monta o lustra, chiar si una cu 5 becuri si 3 fire. Se va tine cont aici si de numarul de becuri si numarul firelor din tavan. Situatia este putin mai dificila atunci cand se face montarea unei lustre cu 3 becuri si 6 fire. Numarul firelor corpului de iluminat conteaza in special daca vrei ca intrerupatorul care aprinde si stinge lumina este simplu (actioneaza asupra tuturor becurilor) sau dublu (fiecare dintre cele 2 butoane actioneaza un anumit numar de becuri).
Fiecare corp de iluminat ar trebui sa aiba incluse si instructiuni, insa, in cazul in care acestea nu exista sau sunt greu de descifrat, poti citi de aici cum se face montarea lustrei in mod general.
Tot in ambalajul corpului de iluminat ar trebui sa se gaseasca si suportul ce va fi fixat pe tavan, daca nu chiar si alte materiale necesare amintite mai sus.
Indiferent de numarul becurilor, inceputul montarii este acelasi pentru toate. Daca vrei sa inlocuiesti un alt corp de iluminat, indeparteaza cu grija toate componentele acestuia, oprind curentul inainte sa faci acest lucru.
1. Prima data trebuie sa te asiguri ca stii sa deosebesti firele din tavan.
Indiferent de cate fire sunt in tavan, le poti deosebi cel mai usor folosind creionul de tensiune. Insa ai grija sa nu atingi firele cu mana pe partea in care acestea nu mai sunt izolate. Daca lumina creionului de tensiune se aprinde atunci cand atinge un fir, inseamna ca acela este un cablu de faza, iar atunci cand nu se aprinde, inseamna ca ai gasit cablul nul. De obicei, cablurile de faza au culoarea rosie, maro, neagra sau gri, nulul are culoarea albastra, iar cel de inpamantare are culoarea galben cu verde. Ceea ce trebuie sa te intereseze este gasirea nulului si a cablului sau cablurilor de tensiune, care vor fi conectate la firele corpului de iluminat.