Înlocuirea surselor de lumină de tip vechi cu cele moderne constituie pasul corect spre optimizarea consumului de energie electrică pentru iluminare, cât și pentru obţinerea iluminării de înaltă calitate. Lămpile de iluminat stradal bazate pe lampa de sodiu (cu arc, de sodiu, tubulară), pentru care până de curând nu exista nici o altă alternativă, cedează unui nou tip de lămpi stradale – LED. Într-adevăr, înlocuind lămpile stradale de sodiu cu lămpile stradale de tip LED, economia de energie electrică atinge un nivel de până la 50%, plus economiile legate de înlocuirea lămpilor defecte – LED-urile funcţionează de 5 ori mai mult decât lămpile de sodiu. Mai mult ca atât, lămpile LED oferă o oportunitate excelentă de a economisi – dimarea. Dimarea reprezintă micşorarea intensității luminii pentru perioada de timp când nu avem nevoie de lumină puternică. Într-adevăr, de ce trebuie să lucreze lampa cu o putere maximă noaptea, dacă pe stradă nu este nimeni? Odată cu reducerea luminozităţii, nu doar reducem consumul de energie electrică, dar şi majoram perioada de exploatoare de 1,5 – 2 ori! Şi aceasta este o economie semnificativă atât pentru costul lămpii, cât şi pentru lucrările pentru înlocuirea acesteia.
Se pare că aveți nevoie de un dispozitiv care va administra activitatea corpurilor de iluminat – să micşoreze şi să mărească luminozitatea, când va fi nevoie. Pentru aceasta au fost inventate sisteme inteligente de control a iluminării bazate pe lumini de stradă și iluminatoare stradale dimmabile. Ele permit gestiunea luminii, incluzând şi deconectând lămpile, comutarea în regim de noapte cu consum redus de energie electrică, transmiterea informaţiilor despre starea fiecărui bec de iluminat stradal etc., utilizând tehnologia PLC sau transmiterea de date fără fir pe un canal radio, colectarea datelor statistice privind activitatea lămpii LED stradale şi raportarea în situaţii de urgenţă. Dar aici, ca şi în orice alt sistem tehnic, există module care execută munca de bază aşa-numita „munca utilă” şi există module care oferă sistemului anumite funcţii suplimentare care necesită, de regulă, suprataxe semnificative de numerar. Dar oare acest lucru este necesar întotdeauna? Spre exemplu, pentru un investitor care efectuează modernizarea iluminatului stradal în oraș, ca parte a unui contract de servicii energetice, nu are sens să plătească prețuri duble sau triple pentru funcțiile de servicii suplimentare – atractivitatea proiectului este redusă drastic. Dar cum să procedeze întreprinderile mici, instituţiile sau aşezările urbane, la care numărul corpurilor de iluminat, care iluminează teritoriile sau străzile aferente, este de 10-100 bucăţi? Ei nu vor achiziționa niciodată un sistem de iluminat inteligent pentru gestiunea iluminatului extern.
Pentru astfel de cazuri există o soluție bazată pe un verificator autonom de iluminare stradală cu LED. Acest dispozitiv efectuează întreaga muncă care aduce venit – comută lămpile noaptea în regimul de consum redus de energie electrică după schema 100-50-100% sau 100-75-50-75-100% de la puterea nominală. Să conecteze şi să deconecteze liniile de iluminare stradală prin tensiune 380/220V poate orice sistem automatizat, inclusiv, cel care deja este instalat în panoul de control a iluminării – de la un releu fotoelectric pînă la un sistem avansat de control centralizat conectat la un modem de tip GPRS.
În rezultat, obținem sistemul de administrare a iluminării stradale cu aşa-numita „inteligenţă distribuită”, care este mult mai fiabilă decât cea centralizată. O abordare similară se aplică acum, de exemplu, în sistemele anti-incendiare din clasa hi-end, unde senzorul înregistrează prezenţa unui incendiu, și nu staţia de alarmă de incendiu.