Alegerea unui bec pare cea mai simplă și ușoară cerință. E îndeajuns să mergi la magazin și să-l iei de pe raft. Cu toate acestea, așa cum arată practica, realitatea este complet diferită. Odată cu apariția becurilor LED pe piață, achiziționarea lor nu este ușoară. Stând în fața rafturilor lungi din magazin, puteți alege dintre nenumărate modele, fiecare având parametri diferiți. Toate acestea fac ca alegerea unui bec LED pentru casa dvs. să fie o provocare. Trebuie să vă gândiți și apoi să analizați cei mai importanți parametri ai acestui subiect. Așadar, care sunt acestea? Ce să luați în considerare când cumpărați lămpi fluorescente cu LED? Veți găsi răspunsurile la aceste întrebări în articolul nostru.
Cuprins
1 Becuri LED recomandate
1.1 Cel mai bun bec LED până la 5 PLN
1.2 Cel mai bun bec LED până la 10 PLN
1.3 Cel mai bun bec LED până la 15 PLN
1.4 Cel mai bun bec LED până la 20 PLN
1.5 Cel mai bun bec LED până la 25 PLN
1.6 Cel mai bun bec LED până la PLN 30
1.7 Cel mai bun bec LED până la 40 PLN
1.8 Cel mai bun bec LED până la 50 PLN
2 Ce sunt becurile cu LED?
3 Tipuri de becuri LED
4 Puterea luminoasă în becuri LED
5 Unghiul de lumină al becurilor LED
6 Culoarea luminei în becurile LED
7 Răcirea în becurile LED
8 Durata de viață a lămpii cu LED-uri
9 Materialul carcasei becurilor LED
10 Clasa de etanșare în becurile cu LED
11 Becuri LED cu economie de energie
Becuri LED recomandate
Cel mai bun bec LED până la 5 PLN
ART LED GU10 1.2 W (10 W)
Cel mai bun LED de până la 10 PLN
Xavax 40W 300 ° E14 (112441)
Cel mai bun bec LED până la 15 PLN
Far Philips LED Classic 4.6 W (50 W) GU10
Cel mai bun bec LED până la 20 PLN
Xavax LED 2,5W E14 (111175)
Cel mai bun bec LED până la 25 PLN
Philips LED 6 W (40 W) E27
Cel mai bun bec LED până la 30 PLN
Philips LED 6,5 W (40 W) E27
Cel mai bun bec LED până la 40 PLN
Philips LED 9 W (60 W) E27
Cel mai bun bec LED până la 50 PLN
Philips LED Spot 5.7 W (60 W) E27
Ce sunt becurile cu LED?
Până de curând, becurile tradiționale de wolfram erau folosite în majoritatea caselor. Cu toate acestea, aceste modele cad deja în uitare. Dezavantajul principal al acestora este consumul mare de energie și calitatea nu chiar bună. Becurile de wolfram înlocuiesc lămpile cu LED. Sunt confecționate din diode mici care emit lumină, care sunt plasate într-o carcasă specială. Datorită acestui lucru, becurile LED pot fi instalate oriunde nu a fost posibilă instalarea modelelor tradiționale.
Tipuri de becuri LED
Una dintre cele mai frecvente probleme atunci când alegeți un bec LED este tipul de bază a lămpii. El este cel care stabilește dacă becul poate fi montat în lampa de acasă. Există mai multe tipuri de becuri LED pe piață. Cele mai populare sunt:
E27 – acesta este unul dintre cele mai populare modele indicate în clasamentul becurilor LED , caracterizat printr-un fir mare, cu un diametru de 27 de milimetri;
, caracterizat printr-un fir mare, cu un diametru de 27 de milimetri; E14 – un alt mâner popular este un diametru de 14 milimetri, care este numit colocvial un fir mic;
G9 – aceasta este baza de fixare a filamentului pinului, care se atașează de așa-numita interferență; distanța piciorului în acest tip de mâner este de 8 milimetri;
G4 – la fel ca modelul precedent, este un filament cu pini apăsat pe loc, cu excepția faptului că distanța piciorului este de 4 milimetri;
B22d – acest model se numește fir englez, cunoscut altfel sub denumirea de bayonetă; caracterizat printr-un cilindru cu două roți laterale; diametrul său este de 22 milimetri;
GU10 – acest mâner este atașat la zăvor prin rotire; există picioare cu o distanță de 10 milimetri;
GU4 – acest model de becuri cu LED este montat în corpurile de iluminat la fața locului pe așa-numitele interferențe; ceea ce îl face diferit de alte becuri este că funcționează la 12V, nu la 230V;
este montat în corpurile de iluminat la fața locului pe așa-numitele interferențe; ceea ce îl face diferit de alte becuri este că funcționează la 12V, nu la 230V; 3 – la fel ca și predecesorul său, funcționează cu o tensiune de 12 V, este montat pe interferență;
S14S- este o bază de lampă liniară cu un singur bec;
S1dd – este o lampă cu bec cu dublă bază.
Puterea luminii în becurile cu LED
Datorită faptului că becurile cu LED-uri sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic și consumă puțină energie, este dificil să știi dintr-o dată cu ce putere vor lumina. Cel mai adesea pe ambalajul acestui tip de lămpi puteți găsi informațiile despre cât consumă aproximativ, 7-10 W. Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că strălucesc cu o astfel de putere. Pentru a găsi echivalentul unui bec tradițional, ar trebui să citiți cu atenție pe ambalaj, unde producătorul oferă puterea reală de iluminare sau respectă presupunerile general acceptate ale Uniunii Europene. Acestea determină dimensiunea fasciculului de lumină prevăzut pentru echivalentul unui bec incandescent tradițional.
De asemenea, merită să vă familiarizați cu eficiența luminoasă a unui bec dat, deoarece afectează eficiența și economisirea luminii. Pentru a determina această valoare, numărul de lumeni furnizat de producător se împarte la WAT. Cu cât este mai mare indexul din această acțiune, cu atât iluminarea va fi mai eficientă. Valoarea fluxului luminos este, de asemenea, un parametru care va determina dacă și în ce măsură un bec LED poate înlocui un bec tradițional. Se presupune că au 400 de lumeni, sunt echivalenți cu un bec de 40 W, iar cei cu 600 de lumeni 60 W.
Unghiul de lumină al becurilor LED
Becurile cu LED sunt cele care nu emit lumină în jur, adică nu iluminează uniform întreaga cameră. Aceasta înseamnă că atunci când le cumpărați este necesar să alegeți unghiul în care ar trebui să strălucească. Pe piață există becuri cu LED cu un unghi de vizualizare de 120 de grade și 30 de grade. Primele emit o lumină mai difuză și mai slabă, în timp ce cele din urmă focalizează lumina la o înălțime mai mare. Prin urmare, în clasamentul becurilor LED, în special cele cu un unghi de 120 de grade câștigă popularitate, acestea permit înlocuirea becurilor incandescente clasice de 40 și 60 W. Cu toate acestea, cele strălucitoare cu un unghi mai mic (30 de grade) sunt ideale pentru iluminarea tavanului.
Culoarea luminei în becurile LED
Becurile cu LED-uri diferă, de asemenea, unele de altele prin culoarea luminii emise. Parametrul privind culoarea luminii este dat în Kelvin. Cu cât este mai mare indicele lor, cu atât lumina este mai rece. Cele mai populare modele din clasamentul becurilor LED emit lumină, numărul de Kelvin este 3000, pentru comparație, culoarea luminii solare este 65000 Kelvin.
Vă rugăm să rețineți că becurile cu LED au mai multe tipuri de lumină albă. Este determinat de temperatura de culoare a becului. Culoarea deschisă a căldurii este cuprinsă între 3000 și 35000 Kelvin. Aceste tipuri de becuri sunt recomandate camerelor destinate odihnei, subliniază culorile mediului și emit lumină care seamănă cu o lumânare sau șemineu. Lumina neutră este asigurată de becurile LED care strălucesc cu putere de la 4.000 până la 4.500 Kelvin. Acestea oferă culori foarte vizibile și sunt recomandabile atunci când amestecați lumina dintr-un bec cu lumina naturală. Persoanele care caută becuri cu LED-uri cu lumină albă rece ar trebui să aleagă modele în intervalul 5000-5500 Kelvin. Cu toate acestea, trebuie amintit că o astfel de lumină este cea mai puțin plăcută pentru ochi și că ar trebui să te obișnuiești cu recepția ei. În același timp, becurile care emit acest tip de lumină sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, sunt recomandate pentru camerele de birou și comerciale, deoarece îmbunătățesc concentrarea și cresc eficiența în muncă.
Cu culorile luminoase emise de becurile LED, merită menționat și indicatorul CRI. Este un indicator responsabil pentru reproducerea culorii și împarte lumina emisă de becurile LED în ceea ce privește cât reflectă lumina naturală. Acest indicator este determinat pe o scară de la 0 la 100. Cu cât este mai mare nivelul acestui indicator, cu atât becul LED strălucește mai natural și reproduce mai exact culorile, iar lumina pe care o emite este mai plăcută. Cele mai populare becuri LED din clasament sunt corpurile de iluminat cu un indice CRI de 90-94.
Răcirea în becurile LED
Când căutați becuri cu LED-uri bune, este de asemenea bine să acordați atenție răcirii utilizate în ele. Contrar credinței populare, aceste becuri emit multă căldură în timpul încălzirii. Prin urmare, în clasamentul becurilor cu LED, locurile înalte sunt ocupate de modele echipate, de exemplu cu chiuvete de căldură. Astfel de becuri trebuie instalate în principal pe dispozitivele portabile, de exemplu, lămpi de noptieră.
Durata de viață a lămpii cu LED-uri
Nu puteți cumpăra un bec LED fără a-i verifica durata de viață. Acest lucru este dat de producător, în ore. Acest parametru determină după ce timp scade eficiența becului. Cea mai bună soluție este să alegeți modelul care are cele mai mari valori, astfel încât acestea vă vor servi mult timp.
Materialul carcasei becurilor LED
Atunci când alegeți becuri cu LED, merită să acordați atenție și materialului carcasei sale. Cel mai bun este ceramica, garantează o conductibilitate termică foarte bună, ceea ce permite căldura să fie transferată eficient în exterior. Ceramica este, de asemenea, un izolator electric excelent, care este de mare importanță pentru siguranță. Clasamentul becurilor cu LED include și modele ale căror carcase sunt fabricate din aliaje metalice, de exemplu, aluminiu. Becurile cu LED-uri ieftine, pe de altă parte, sunt cele din sticlă minerală sau din plastic artificial, folosit de obicei la modele cu putere foarte mică.
Clasa de etanșare în becuri cu LED
Lămpile cu LED disponibile pe piață au clase de etanșeitate. Aceste clase sunt determinate pe baza calificării internaționale IP. Informații despre acest parametru pot fi găsite pe ambalajul becului, acesta este exprimat în cifre. Primul determină rezistența carcasei becului la pătrunderea solidelor. Pentru parametrul de nivel 0, becul nu este deloc protejat. Becurile LED de înaltă clasă sunt cele cu nivel de protecție 6. În acest caz, carcasa este protejată maxim împotriva prafului și a murdăriei. A doua cifră de alimentare de lângă clasa de scurgere a becurilor LED indică rezistența carcasei la pătrunderea apei. În acest caz, se folosește și o scară în 6 puncte, 0 fiind cea mai mică protecție și 6 cea mai mare.
Becuri LED cu economie de energie
Becurile cu LED sunt considerate modele care economisesc energie. De fapt, consumă mai puțină lumină decât modelele tradiționale. Consumul redus de energie le permite să revină la investiții după aproximativ un an și jumătate. Aceasta înseamnă că consumul de electricitate al becului cu LED este de aproximativ 8 ori mai mic decât cel al becurilor cu incandescență tradiționale. Cu toate acestea, dacă doriți să calculați cu exactitate timpul de rambursare, luați în considerare frecvența iluminării, consumul real de energie și durata de viață a modelului selectat.
După cum vedeți, alegerea unui bec LED nu este atât de ușoară pe cât poate părea la început. Există multe elemente de analizat și verificat. Verificarea acestora este importantă, deoarece becurile cu LED sunt foarte diferite de cele tradiționale. Diferența lor de parametri face foarte ușor să cumpărați un model care va emite lumină nedorită de noi. Prin urmare, atunci când cumpărați un bec LED, merită să vă concentrați pe parametrii care sunt dedicați strict acestora – acesta este în primul rând parametrul care determină câtă lumină oferă lampa la un anumit consum de energie. Ar trebui să căutați astfel de informații verificând cantitatea de lumeni. Când căutați becuri cu LED-uri bune, ar trebui să acordați atenție modelului de mărci cunoscute. Datorită acestui fapt, veți fi sigur că becul cu LED-uri va avea o viață lungă, iar achiziția ieftină nu se va răzbuna pe eficiența slabă și schimbările frecvente ale lămpilor, deoarece acestea pot costa foarte mult. Prețurile becurilor cu LED sunt mult mai mari decât cele tradiționale. În căutarea unui model bun, puteți urma, de asemenea, indicii privind clasificarea becurilor LED, care este o listă cu cele mai bune și mai populare modele de pe piață.