Cu toate că dormitorul este locul unde ne retragem pentru a ne relaxa, acesta este de multe ori neglijat atunci când ne amenajăm locuința. Pe lângă pereți, pardoseli, mobilă și ferestre, un rol extrem de important îl joacă și iluminatul artificial, întrucât este deosebit de importantă ajustarea luminii la diferitele condiții de utilizare. Dormitorul are nevoie de un iluminat general dar și de unul de accent, atât cu surse de lumină de perete cât și de tavan. Poate că nu ați făcut niciodată o statistică, dar dormitorul este camera în care ne petrecem o treime din timp şi, cum inclusiv sursele de lumină ne influenţează starea de spirit (poate mai mult decât toate celelalte elemente de decor), acestea trebuie alese cu mare atenţie.
În primul rând trebuie să știți că există 3 feluri de iluminat – general, cel pentru diferite activități și cel de accent. Ideal ar fi ca iluminatul oricărei încăperi, și deci inclusiv al dormitorului, să se realizeze în toate cele trei straturi.
Iluminatul general sau ambiental
Are aceeași funcție ca și lumina naturală a soarelui, scăldând întreaga cameră în lumină. Cele mai multe camere sunt dotate cu iluminat deasupra capului. Cu toate acestea, iluminarea deasupra capului poate fi de departe inadecvată, atât din punct de vedere al designului cât și al funcționalității. Mai multe lumini deasupra capului aplatizează spațiul, ceea ce face ca diferitele texturi, culori sau imprimeuri din dormitorul dvs. să pară lipsite de strălucire, sumbre și posomorâte. Iar ele nu merită așa ceva. Asigurați o iluminare generală mai elegantă, prin înlocuirea unui corp simplu cu un candelabru. Luminile încastrate sau în linie au un aspect mai modern în dormitor și funcționează bine pentru interioarele mici. Pentru o explozie rapidă de culoare, agățați de plafon un felinar de hârtie sau o umbrelă de soare din hârtie translucidă, dar asigurați-vă că lumina nu va arde hârtia.
Iluminatul pe tipuri de activități
Unele încăperi servesc ca birouri, zone de joacă pentru copii, camere de studiu și biblioteci sau chiar ateliere. Aceste funcții multiple necesită o iluminare adecvată, inclusiv în dormitor, unde putem citi, scrie, coase, croșeta sau putem avea momente intime. Spoturile așezate în linie și corpurile încastrate, cu becuri luminoase, pot funcționa ca sistem de iluminat pe tipuri de activități. Mai tipic, oamenii folosesc lămpi de birou sau lămpi de podea. O lampă de podea bogat ornată așezată lângă un fotoliu plin de stil sau o lampă de birou viu pictată fac o declarație elegantă, tradițională, în timp ce o lampă din crom sau din oțel inoxidabil conferă un avantaj contemporan. Pentru o explozie de culoare și detalii sculpturale, încercați o lumină pandantiv, sau o serie de pandantive, cu nuanțe luminoase atârnate într-o zonă a unei anumite activități.
Iluminatul de accent
Una dintre cele mai bune moduri de a stabili o stare de spirit sau de a completa o temă de decorare a dormitorului este prin iluminarea de accent. Realizarea iluminatului de accent poate implica puțin mai mult decât o înșiruire de lumini pentru a scoate în evidență o operă de artă, o fereastră, etc. Așadar, puteți petrece o mare parte din timp și puteți cheltui sume importante de bani proiectând un plan de iluminat de accent sofisticat. Atârnați un candelabru, mini-candelabru sau un ventilator de tavan deasupra patului și montați pe perete aplice sau veioze pe ambele părți ale unui raft cu colecția de suveniruri sau ale unei piese mari de artă.
Planificarea dormitorului
Alegerea luminilor pentru remodelarea dormitorului poate fi distractivă, dar cel mai bine este să aveți un plan pentru a vă asigura că noul spațiu are cu adevărat aspectul dorit. Pentru a stabili starea de spirit perfectă pentru dormitor și pentru a oferi în același timp lumina adecvată, aveți nevoie de un plan. Exact așa cum planificați ca schema de culori sau achiziționarea mobilierului să răspundă nevoilor și preferințelor dvs., tot așa trebuie să aveți foarte mare grijă la îngrădirile și caracteristicile camerei atunci când proiectați planul de iluminat.
Cele mai eficiente planuri de iluminat încorporează toate cele trei tipuri de lumini pentru a satisface nevoile celor care folosesc această încăpere. Pe măsură ce configurați planul straturilor de lumină, amintiți-vă că iluminatul dormitorului ar trebui să creeze o atmosferă liniștită, relaxantă, folosind lumină ambientală moale și măgulitoare și oferind pete luminoase în locurile în care acestea sunt necesare.
Când dezvoltați un proiect de iluminare a dormitorului, luați în considerare în primul rând mărimea suprafeței și înălțimea tavanului. Măsurați de mai multe ori. Apoi, căutați tipurile și dimensiunile corpurilor de iluminat care se potrivesc cel mai bine proporțiilor camerei. Există mai multe site-uri de specialitate (unele în engleză – care oferă zeci de sfaturi și idei pentru a vă ajuta să alegeți corpurile ideale care să se potrivească atât dimensiunilor camerei cât și stilului de decorare.
Stilul dormitorului
În continuare, este timpul să devenim ceva mai personali și să avem în vedere stilul dormitorului. Corpurile de iluminat sunt disponibile într-o gamă aproape nesfârșită de dimensiuni, stiluri și preturi. Ați prefera stilul tradițional, abordări mai moderne sau un amestec al celor două? Puteți decide să instalați lumini încastrate, o alegere bună pentru iluminatul ambiental în orice încăpere; pe de altă parte, montarea unui singur corp la mijlocul tavanului sau a unui candelabru poate fi mai degrabă stilul dvs. Ventilatoarele de tavan pot atât să furnizeze lumină, cât și să controleze clima, iar veiozele de perete, plasate destul de sus, pot oferi o lumină ambientală.
Mulți designeri recomandă includerea mai multor lumini de o putere mai mică, spre deosebire de una sau două corpuri foarte luminoase. Pentru mai multă flexibilitate, folosiți variatoare de lumină pentru iluminarea ambientală, pe care le puteți regla în funcție de starea de spirit și de activitățile dvs. Becurile mai moi pot, de asemenea, păstra lumina dormitorului departe de a fi neplăcută sau izbitoare.
Stratificați iluminatul de deasupra capului cu veioze de noptiere, sau instalați lumini pandantiv sau lumini de perete cu brațe oscilante. Aveți lucrări de artă sau fotografii pe un perete al dormitorului? Aici este locul unde puteți aborda iluminatul de accent. Nu uitați de locurile retrase pentru lectură, de zona de dressing și de dulapuri. Aceste suprafețe ar trebui să facă parte din planul global de iluminat, nu lăsate pe planul secund.
Citeşte şi Secretele unei iluminări perfecte. De la sumbru la strălucitor
Indiferent dacă vă retrageți într-un dormitor mai micuț sau unul de proporții, încăperea cu pricina va fi cu siguranță utilizată mai mult decât doar pentru somn. Dormitoarele întunecate sunt ideale pentru dormit, dar prea puțină lumină vă împiedică să faceți multe alte lucruri.
Având în vedere că iluminatul poate varia de la cel de bază la unul foarte îndrăzneț sau de la estompat la dramatic, aceste sfaturi vă vor ajuta să alegeți cel mai potrivit stil pentru dormitorul dvs:
1. Fiți înțelepți în privința proporțiilor
Înainte de a cumpăra corpurile de iluminat, determinați mai întâi dimensiunile camerei. Efectuați măsurători ale camerei, dar și locurile pentru prize și modul de plasare a mobilei.
2. Păstrați în minte înălțimea
Luați în considerare scala. Dormitoarele au de obicei mai puțin de 2.50 – 2.70 m înălțime. Evitați iluminatul cu corpuri lungi în favoarea unora mai scurte sau a unor dispozitive montate în tavan. Vreți un anumit nivel de lumină pentru lectură și unul pentru zona de dressing? Atunci aveți nevoie ca lumina de bază să fie suficient de puternică pentru a ajunge la toate zonele.
3. Lăsați camera să strălucească
Decideți ce activități urmează să aibă loc în dormitor și abia apoi alegeți iluminatul corespunzător. Calculatorul personal, o mașină de cusut sau un ungher special creat pentru lectură va avea fiecare nevoia lui proprie de iluminat. În privința zonelor de relaxare, iluminatul trebuie să fie mai moale și mai blând, chiar întunecat. Ambițiile cer o lumină mai puternică.
4. Rămâneți pe varianta luminoasă
Evitați pe cât posibil nuanțele de lămpi sau lumini opace, altfel dormitorul va fi prea întunecat. Corpurile de iluminat pot arăta frumos, dar lumina nu va fi la fel de funcțională. Atunci când cumpărați o lampă de birou, optați pentru una cu o nuanță ușor difuză. Rezervați-vă câteva momente pentru a înțelege modul în care se pornește și se oprește pentru a vă asigura că nu va fi prea greu de gestionat atunci când sunteți în pat.
5. Amplasare și iar amplasare
Nu instalați lumini direct deasupra patului. Veți avea tendința de a privi în sus la ele în timp ce stați întinși în pat. Lumina directă de deasupra capului este mai puțin confortabilă decât lumina moale la nivelul feței.
6. Mai mult înseamnă mai mult (de data asta)
Nicio sursă de lumină nu este la fel de confortabilă vizual ca o combinație de lămpi portabile și lumini instalate. Prea multă lumină într-un singur loc este neplăcută și izbitoare. Este mai bine să folosiți mai multe surse de lumină de putere mai mică.
7. Stabiliți starea de spirit
O doză puternică de lumină este și ea importantă în dormitor, specialiștii sugerând instalarea variatoarelor de lumini pentru modificarea efectului. Becurile colorate sau mai moi pot schimba, de asemenea, starea de spirit dintr-o încăpere.
8. Nu neglijați dulapul
Puține lucruri sunt mai puțin frustrante decât dulapurile întunecate. Dulapurile au nevoie de o doză însemnată de lumină. Dar fiți atenți să nu puneți un bec fierbinte prea aproape de haine delicate. Atașați o lumină de dulap la 30 cm de la marginea dulapului sau a raftului superior. Experții în iluminat tind să dea câștig de cauză luminilor fluorescente, deoarece acestea oferă mai multă lumină, sunt mai reci, economisesc energie și pot fi ascunse în spatele ușii. Dacă folosiți un bec ceva mai puternic, veți fi mai în măsură să descoperiți culoarea reală a hainelor.
9. Optimizați-vă plăcuta lectură
Luminile de lectură portabile stabilite pe noptiere oferă iubitorilor de cărți multă flexibilitate. Principiul de bază în cumpărarea lămpii de citit ar trebui să fie capacitatea de a regla lumina după preferințe, fie prin pivotare fie prin deplasarea brațului. Ar trebui să fie, de asemenea, bine protejate, astfel încât să nu vedeți becul și să fiți în măsură să vă satisfaceți hooby-ul fără să-l deranjați pe partener. Corpurile de iluminat situate pe tăblia patului vă permit să dezactivați lumina de lectură fără a vă deranja partenerul care moțăie lângă dvs. În plus față de rolul său funcțional de a oferi iluminat pentru acest tip de activitate, lampa de noptieră are un rol decorativ, fiind punctul focal al unei noptiere. Posesorii unor paturi ”gemene” pot împărți lumina de la aceeași lampă de noptieră în cazul în care spațiul este prea strâmt.
10. Luați în considerare high-tech-ul
Imaginați-vă că puteți stinge sau aprinde luminile prin simpla apăsare a unui buton de lângă pat? Ce ziceți? Nu e nimic în neregulă cu sistemele de controlare a corpurilor de iluminat de înaltă tehnologie. Sunt gadget-uri care pot opri luminile cu o telecomandă cu infraroșu la fel ca cele pe care le utilizați pentru TV.
11. Găsiți înălțimea potrivită
V-ați întrebat vreodată cum puteți stabili dimensiunea potrivită pentru o lampă de noptieră? Pentru înălțimea ideală, căutați lămpi a căror lumină cade exact pe cartea pe care o citiți când sunteți în pat. Partea de jos a abajurului ar trebui să fie la aproximativ 50 cm deasupra saltelei, astfel încât paginile să fie clar iluminate.
12. Folosiți mai multe surse de lumină
În timpul zilei, lumina naturală a soarelui poate îndeplini toate rolurile iluminării. Pentru celălalt caz, utilizați straturi de lumină. O lustră de tavan oferă lumină de ansamblu, în timp ce lămpile împrăștiate de-a lungul întregului spațiu furnizează lumina pe tipuri de activități și lumina de accent. Dacă nu sunteți sigur cu privire la amestecarea și potrivirea corpurilor de iluminat, începeți prin utilizarea unor produse din aceeași gamă. Acestea vă pot ghida în proiectul de decorare și oferă mai multe opțiuni în privința proporțiilor.
13. Adăugați lumină ambientală
Suplimentați lumina ambientală din dormitor cu un candelabru în stilul temei de design. Aceste frumuseți elegante încoronează perfect un dormitor somptuos. Legați candelabrul la un variator, astfel încât să puteți controla nivelul de lumină.
14. Acordați o atenție importantă scalei
Proporția este cheia pentru un refugiu luminos și confortabil. Este important să alegeți corpuri de iluminat care să umple spațiul pe care îl ocupă. De exemplu, folosiți un candelabru mai amplu dacă aveți un pat dedimensiuni apreciabile sau invers. Într-un spațiu modest, asigurați-vă că lăsați cel puțin 2 m între partea de jos a candelabrului și podea.
15. Îmbrățișați forma
Nu există putere mai mare ca cea a formelor și a modului în care acestea pot îmbunătăți vizibil decorul unei încăperi.
16. Salvați spațiu
Eliberați noptierele de lămpi și aduceți lumina chiar în locul în care aveți nevoie prin instalarea unor veioze cu braț mobil chiar deasupra patului sau pe tăblia acestuia.
17. Păstrați strălucirea
Rezistați tentației de a alege abajururi care sunt prea întunecate și care pot face un dormitor să pară sumbru. Folosiți nuanțe care propagă lumina și becuri cu puțini lumeni. Mai bine așa decât invers. Adică să încercați să aplanați ”bezna” abajurului prin folosirea unui bec mai puternic. Încorporați corpuri suplimentare atunci când este nevoie de mai multă lumină strălucitoare.
18. Intensificați dramatismul
Veiozele oferă o alternativă dramatică la lămpile de noptieră sau de birou, scăldând pereți în lumină. Dacă optați pentru lumini de perete, cuplați-le la întrerupătoare duble, una în dreptul patului și una mai aproape de ușă. În acest fel, puteți să porniți luminile atunci când intrați în cameră și le puteți închide după ce ajungeți în pat.