Astăzi există o mare selecție de lămpi electrice: lămpi cu incandescență, lămpi cu halogen, lămpi cu LED, lămpi fluorescente, lămpi cu mercur lămpi de descărcare, lămpi cu arc de xenon și lămpi cu descărcare de sodiu. Ele diferă în funcție de dimensiune, formă, caracteristicile tehnice și domeniul de aplicare.
Tipuri de becuri pentru casa
Pentru iluminatul caselor sunt cele mai populare 4 tipuri de becuri: lămpi cu incandescență, halogen, lămpi cu economie de energie și lămpi cu LED.
Becuri cu incandescență - cel mai ieftin și mai accesibil. Utilizate pe scară largă atât în viața de zi cu zi, cât și în spațiile specializate, acestea pierd din ce în ce mai mult teren datorită eficienței lor scăzute. Doar 20% din energia eliberată este folosită pentru iluminarea camerei, în timp ce restul de 80% sunt cheltuite pentru încălzire. Din cauza unui astfel de regim de temperatură ridicată, nuanțele de tavan se deteriorează, cartușele și plafoanele sunt fumate. Puteți conecta un lampă de dimmer (luminozitate) la lampa incandescente.
- diferă de lampa cu incandescență în conținutul de gaze halogen în interiorul becului. Durata de viață a acestor lămpi este de 4 ori mai mare decât cea a lămpilor cu incandescență, iar o luminozitate stabilă este menținută pe întreaga durată de viață. Dezavantajul lămpilor cu halogen este zgomotul de joasă frecvență atunci când se utilizează controlul dimmer. Lămpile cu halogen sunt cele mai utilizate pe scară largă în industria automobilelor.
- se referă la formular lămpi cu economie de energie. Reducerea la dimensiunea unui bec obișnuit, fluorescent consumă de 5 ori mai puțină energie electrică decât altele, dar costurile sunt mult mai scumpe. Având o luminozitate crescută (de 5 ori mai strălucitoare decât becurile incandescente), ele sunt proiectate pentru utilizare în condiții favorabile de cameră. Becurile de economisire a energiei variază în funcție de dimensiune, formă, consum de energie și opțiuni pentru culoarea strălucirii. Posedă o durată lungă de viață și o eficiență ridicată. În timpul funcționării, aceste lămpi nu se încălzesc și sunt potrivite pentru plafoane suspendate. Lămpile de economisire a energiei conțin substanțe nocive ca vaporii de mercur și necesită condiții speciale de eliminare.
- Cele mai scumpe becuri. Consumarea unui minim de energie electrică are o durată de viață mare - de la 3 la 12 ani de funcționare continuă. Dispunând de o putere de aproape 100%, aceste becuri nu se încălzesc și sunt ideale pentru tavane întinse, camere cu tavane înalte, precum și case mari și apartamente cu mare nevoie de iluminat. Spre deosebire de cele fluorescente, ele nu conțin substanțe nocive și sunt complet ecologice.
Caracteristicile comparative ale becurilor
caracteristici: Costul pentru scăzut central mare Consumul de energie 40W = 40W 7W = 40W 5W = 40W Durata de viață a serviciului 1.000 de ore până la 25.000 de ore până la 50.000 de ore Disiparea căldurii mare medie sărac Temperatura suprafeței u003e 150 0 С u003e 100 0 С 70 0 С Rezistența la impact Sticlă / fragilă Sticlă / fragilă Plastic / durabil Efectul ON / OFF Reduce durata de viață Reduce durata de viață Nici un efect Eficiența costurilor scăzut central mare Protecția mediului nu nu da Posibilitatea de reciclare nu nu da
Ce fel de bec este mai bun? Pro și contra de becuri
Lămpi cu incandescență și halogen Cost redus;
+ gamă largă de putere;
+ luminează instantaneu când este pornit;
- pierderi mari sub formă de căldură;
- durată de viață scurtă;
Consum redus de energie;
+ lungă durată de viață;
+ căldură scăzută;
- se aprinde lung când este pornit;
- conțin substanțe toxice;
Consum redus de energie;
+ lungă durată de viață;
+ nu are componente de ardere și de rupere;
- costuri ridicate;
- este imposibilă instalarea în lămpile închise;
Când cumpărați lămpi pentru iluminarea casei, procedați la dimensiunea camerei - o lumină foarte slabă sau prea puternică este rău pentru vederea. Când cumpărați, acordați atenție corespondenței dintre puterea becului și puterea candelabrului sau a corpului de iluminat în care le veți înșuruba (puterea maximă a lămpii utilizate este indicată pe fiecare cartuș). Dacă se depășește puterea maximă a becului utilizat, cartușul din dispozitivul de iluminare se va supraîncălzi în mod constant, ceea ce va duce la distrugerea acestuia și poate provoca un incendiu.
Materialele sunt aproape
Dintre toate echipamentele de iluminat și electrice, echipamentele de iluminat au cea mai bogată gamă. Acest lucru se datorează faptului că elementele de iluminat nu poartă doar caracteristici pur tehnice, ci și elemente de design. Posibilitățile pentru lămpi și corpuri de iluminat moderne, varietatea lor de design sunt atât de mari încât nu este de mirare să fii confuz. De exemplu, există o întreagă clasă de corpuri de iluminat proiectate exclusiv pentru plafoanele din gips carton.
Numeroase tipuri de lămpi au o natură diferită de lumină și sunt operate în condiții diferite. Pentru a afla care tip de lampă trebuie să stea într-un anumit loc și care sunt condițiile pentru conectarea acestuia, este necesar să examinați pe scurt principalele tipuri de echipamente de iluminat.
Toate lămpile au o parte comună: baza cu care sunt conectate la firele de iluminat. Acest lucru se aplică lămpilor care au o bază filetată pentru a fi montate în cartuș. Mărimile unui soclu și ale șefului au o clasificare strictă. Trebuie să știți că, în viața de zi cu zi, lămpile folosite au 3 tipuri de capace: mici, medii și mari. În limba tehnică, aceasta înseamnă E14, E27 și E40. Soclul sau patronul E14 este adesea numit "minion" (în germană, franceză, "mic").
Dimensiunea cea mai obișnuită este E27. E40 este utilizat în iluminatul stradal. Becurile acestui marcaj au o putere de 300, 500 și 1000 de wați. Numerele din titlu indică diametrul bazei în milimetri. Pe lângă soclurile care sunt înșurubate în cartuș prin intermediul filetului, există și alte tipuri. Acestea sunt tip PIN și se numesc baze G. Utilizat în lămpi fluorescente compacte și halogen pentru a economisi spațiu. Cu 2 sau 4 pini, lampa este montată în soclul lămpii. Există multe tipuri de socuri G. Principalele sunt: G5, G9, 2G10, 2G11, G23 și R7s-7. Informațiile despre bază sunt indicate întotdeauna pe lămpi și lămpi. Atunci când alegeți o lampă, trebuie să comparați aceste date.
putere lămpi - una dintre cele mai importante caracteristici. Pe cilindru sau pe bază, producătorul indică întotdeauna puterea care depinde luminozitatea lămpii. Nu este nivelul luminii pe care îl emite. În lămpi de natură diferită de lumină, puterea are un înțeles complet diferit.
De exemplu lampă de economisire a energiei la puterea specificată de 5 wați nu va straluci nici mai rău becuri incandescente 60 de wați. Același lucru este valabil lămpi fluorescente. Luminozitatea luminii este calculată în lumeni. De regulă, acest lucru nu este indicat, deci atunci când alegeți o lampă, trebuie să vă concentrați pe sfaturile vânzătorilor.
Puterea luminii indică faptul că, la 1 watt de putere, lampa oferă atât lumină luminoasă. Este evident că lampa fluorescentă compactă cu economie de energie este de 4-9 ori mai economică decât cea incandescentă. Se poate calcula ușor că o lampă standard de 60 W dă aproximativ 600 lm, în timp ce o lampă compactă are aceeași valoare la o putere de 10-11 W. Deci, va fi mai economic în ceea ce privește consumul de energie.
Becuri cu incandescență
(LON) - prima sursă de lumină electrică, care a apărut în articolele de uz casnic. A fost inventat la mijlocul secolului al XIX-lea și, deși a suferit numeroase reconstrucții de atunci, esența a rămas neschimbată. Orice lampă incandescendentă constă dintr-un cilindru de sticlă în vid, o bază pe care sunt amplasate contactele și siguranța și un filament incandescent care emite lumină.
Spiral filament din aliaje de wolfram, care rezistă cu ușurință la temperatura de funcționare a arderii +3200 ° C. Pentru ca firul să nu se ardă instantaneu, un gaz inert, cum ar fi argonul, este pompat într-un balon în lămpile moderne.
Principiul de funcționare a lămpii este foarte simplu. Când curentul trece printr-un conductor cu o secțiune transversală mică și o conductivitate scăzută, o parte din energie este folosită pentru încălzirea spirului conductorului, ceea ce îl face să lumineze în lumină vizibilă. În ciuda unui astfel de dispozitiv simplu, există o mare varietate de specii LON. Acestea variază în formă și dimensiune.
Lămpi decorative (lumânări): balonul are o formă alungită, stilizată ca o lumânare obișnuită. De regulă, se utilizează în lămpi și sconturi mici.
Lămpi cu picturăR: Cilindrii de sticlă au o culoare diferită în scopuri decorative.
Lămpi cu oglindă numite lămpi, parte dintr-un balon de sticlă care este acoperit cu o compoziție reflectorizantă pentru direcționarea luminii cu un fascicul compact. Astfel de lămpi sunt utilizate cel mai adesea în corpurile de iluminat de plafon pentru a lumina lumina în jos fără a ilumina tavanul.
Lămpi locale de iluminat funcționează sub tensiune de 12, 24 și 36 V. Ei consumă puțină energie, dar iluminatul este potrivit. Folosit în lămpi de mână, iluminare de urgență etc. LON rămân în continuare pe rândul din față al sursei de lumină, în ciuda unor dezavantaje. Dezavantajul lor este eficiența foarte scăzută - nu mai mult de 2-3% din energia consumată. Totul merge în căldură.
Al doilea dezavantaj este că LON sunt nesigure din punct de vedere al prevenirii incendiilor. De exemplu, un ziar regulat, dacă îl puneți pe un bec de 100 wați, clipește după aproximativ 20 de minute. Nu este nevoie să spunem că, în anumite locuri, LON nu poate fi operat, de exemplu, în nuanțe mici din plastic sau lemn. În plus, aceste lămpi sunt de scurtă durată. Durata de viață a LON este de aproximativ 500-1000 de ore. Avantajele includ costuri reduse și ușurință de instalare. LON nu necesită dispozitive suplimentare pentru funcționare, cum ar fi cele fluorescente.
Becuri halogen
Becuri halogen nu mult diferit de becurile cu incandescență, principiul funcționării este același. Singura diferență dintre ele este compoziția gazului în balon. În aceste lămpi se adaugă iod sau brom în gazul inert. Ca rezultat, devine posibilă creșterea temperaturii filamentului și reducerea evaporării tungstenului.
De aceea lămpi cu halogen poate fi mai compactă, iar durata de viață a acestora crește de 2-3 ori. Cu toate acestea, temperatura geamului încălzit crește foarte mult, astfel încât lămpile cu halogen sunt fabricate din materiale de cuarț. Ei nu tolerează contaminarea balonului. Este imposibil să atingeți o mână neprotejată pe un cilindru - lampa se va fuziona foarte repede.
liniar lămpi cu halogen utilizat în proiectoare portabile sau staționare. Ei au adesea senzori de mișcare. Astfel de lămpi sunt utilizate în construcțiile de gips-carton.
Dispozitivele de iluminare compacte sunt reflectate.
Prin cons becuri cu halogen poate fi atribuită sensibilitate la căderile de tensiune. Dacă "joacă", este mai bine să achiziționați un transformator special care să egaleze curentul.
Lămpi fluorescente
Principiul de funcționare lămpi fluorescente în mod serios diferit de LON. În locul unui filament de tungsten într-un balon de sticlă de o astfel de lampă, vaporii de mercur ard sub influența curent electric. Lumina descărcării de gaz este aproape invizibilă, deoarece este emisă în ultraviolet. Aceasta din urmă provoacă luminofora, care este acoperită cu pereții tubului, să lumineze. Această lumină vedem. În exterior și în funcție de metoda de conectare, lămpile fluorescente sunt, de asemenea, foarte diferite de LON. În locul unui cartuș filetat pe ambele părți ale tubului, există doi știfturi care sunt fixate după cum urmează: acestea trebuie introduse într-un cartuș special și rotite în el.
Lămpile fluorescente au o temperatură de funcționare scăzută. La suprafața lor, puteți înclina palma în siguranță, astfel încât acestea să fie instalate oriunde. Suprafața mare a strălucirii creează o lumină difuză uniformă. De aceea, ei sunt de asemenea numiți lămpi fluorescente. În plus, prin modificarea compoziției fosforului, puteți modifica culoarea radiației luminoase, făcându-l mai acceptabil pentru ochii umani. Lămpile luminescente depășesc lămpile cu incandescență de aproape 10 ori.
Lămpi fluorescente negative este imposibilitatea conectării directe la rețea. Nu puteți arunca numai 2 fire pe capetele lămpii și conectați mufa la priză. Pentru includerea sa folosind balasturi speciale. Acest lucru se datorează naturii fizice a strălucirii lămpilor. Împreună cu balasturile electronice, se utilizează demaroare, care arde focul la lampă în momentul pornirii. Cele mai multe corpuri de iluminat pentru lămpile fluorescente sunt echipate cu mecanisme de aprindere încorporate, cum ar fi balasturile electronice sau drosselurile.
Marcarea lămpilor fluorescente Nu arată ca simboluri simple LON care au doar un indicator de putere în wați.
Pentru lămpile în cauză, este după cum urmează:
LB - lumină albă;
LD - lumina zilei;
LE - lumină naturală;
LHB - lumină rece;
LTP - lumină caldă.
Numerele merg mărci literale, desemnați: prima cifră - gradul de predare a culorilor, al doilea și al treilea - temperatura strălucirii. Cu cât gradul de redare a culorilor este mai mare, cu atât este mai naturală iluminarea pentru ochiul uman. Luați în considerare un exemplu referitor la temperatura strălucirii: lampa cu marcaj LB840 înseamnă că această temperatură este egală cu 4000 K, culoarea este albă, lumina zilei.
Următoarele valori decodifică marcarea lămpilor:
2700 K - alb cald,
3000 K - alb cald,
4000 K - alb sau alb natural,
mai mult de 5000 K - alb rece (zi).
Recent, apariția pe piață a lămpilor compacte cu economie de energie fluorescentă a făcut o adevărată revoluție în tehnologia de iluminare. Principalele dezavantaje ale lămpilor fluorescente au fost eliminate - dimensiunile lor voluminoase și incapacitatea de a folosi cartușe convenționale cu rifle. Uneltele de comandă au fost montate în baza lămpii, iar tubul lung a fost înfășurat într-o spirală compactă.
Acum, varietatea de tipuri de lămpi de economisire a energiei este foarte mare. Ele diferă nu numai în puterea lor, ci și sub forma tuburilor de descărcare. Avantajele unei astfel de lămpi sunt evidente: nu este nevoie să instalați balast electronic pentru pornire, folosind lămpi speciale.
Lampă fluorescentă economică înlocuiește lampa obișnuită cu incandescență. Cu toate acestea, ca toate lămpile fluorescente, are dezavantaje.
Există mai multe dezavantaje ale lămpilor fluorescente:
astfel de lămpi nu funcționează bine la temperaturi scăzute și la -10 ° C, iar sub acestea încep să strălucească slab;
timp de pornire lungi - de la câteva secunde până la câteva minute;
zgomot de joasă frecvență de la balast electronic;
nu lucrați împreună cu dimmerii;
relativ scump;
nu-mi place frecvente pe și pe;
lampa conține compuși dăunători de mercur, deci necesită o eliminare specială;
dacă utilizați indicatoarele de lumină de fundal în comutator, acest dispozitiv de iluminare începe să clipească.
Indiferent de cât de greu se străduiesc producătorii, lumina din lămpile fluorescente nu este încă foarte asemănătoare cu cele naturale și tăie ochii. În plus față de lămpile de economisire a energiei cu unelte de control, există multe soiuri fără balast electronic. Ei au tipuri complet diferite de capac.
Principiul stralucirii lămpi de mercur cu arc de mare presiune (DRL) - evacuare cu arc în vapori de mercur. Astfel de lămpi au o luminozitate ridicată - 50-60 lm pe 1 W. Fugiți cu PRA. Dezavantajul este spectrul strălucirii - lumina lor este rece și ascuțită. Lămpile DRL sunt cele mai des utilizate pentru iluminatul stradal în corpurile de iluminat de tip cobra.
Becuri LED
Becuri LED - acest produs de înaltă tehnologie a fost proiectat pentru prima dată în 1962. De atunci, lămpile cu LED-uri au fost introduse treptat pe piața produselor de iluminat. LED - ul de acțiune este semiconductorul cel mai comun a cărui parte a energiei din tranziția pn resetați sub formă de fotoni, adică lumină vizibilă. astfel de lămpi au doar caracteristici minunate.
Ele sunt de zece ori superioare LON în toate indicațiile:
durabilitate,
ieșire luminată
economie,
putere, etc.
Ei au doar un "dar" - acesta este prețul. Este de aproximativ 100 de ori pretul. lampă convențională incandescente. Totuși, lucrul la aceste surse de lumină neobișnuite continuă și ne putem aștepta ca în curând să ne bucurăm de inventarea unei mostre mai ieftine decât predecesorii săi.
NOTĂ! Datorită caracteristicilor fizice neobișnuite ale LED-urilor, pot fi făcute compoziții reale, de exemplu, sub forma unui cer înstelat pe tavanul camerei. Este în siguranță și nu necesită cantități mari de energie.
În prezent, este disponibilă o gamă largă de lămpi diferite, fiecare având propriile caracteristici unice. Pentru anumite condiții de funcționare, puteți alege cel mai potrivit dispozitiv de iluminare.
Următoarele tipuri principale sunt disponibile pe piață:
incandescente: vid;
halogen;
kripton; descărcare: mercur DRL; DRI (halogenură metalică);
xenon;
neon, argon etc. LED-uri.
caracteristicile
În descrierea detaliată vom ține cont de următoarele caracteristici:
cap (cartuș) - locul atașării balonului;
interpretarea culorilor;
ieșirea luminii (eficiența luminii);
Puterea luminii
Afișează cât de mult lumen oferă o sursă de lumină la o putere de 1 watt. De exemplu, o lampă incandescentă standard are o luminozitate de 10 lm / W, o lampă luminoasă - 70 lm / W, ceea ce înseamnă că, cu aceeași putere, aceasta va străluci de 7 ori mai strălucitoare.
Vorbind despre producția de lumină, este necesar să menționăm așa-numitele tehnologii de economisire a energiei.
În esență, economisirea de energie înseamnă: consumă puțin - o mulțime de lumină. În acest context, sursele de lumină de sodiu au cea mai mare eficiență energetică (a se vedea tabelul comparativ).
Cu toate acestea, este obișnuit să se apeleze fie lămpi cu LED sau lămpi fluorescente.
Raportul de redare a culorilor (Ra)
Afișează cât de natural arată culorile în lumina emisă. Cu cât este mai mare numărul dat, cu atât sunt mai bune caracteristicile sursei, cu atât lumina este mai aproape de lumina naturală.
Gradațiile calitative ale coeficientului sunt prezentate în tabel:
Ra culoarea calității <39 nu este suficient 40–59 suficient 60–79 bine >80 foarte bine
Temperatura de culoare
Determină culoarea unui obiect luminos, măsurat în grade Kelvin (K). În funcție de temperatura luminii, obiectele din jur arată diferit.
O foaie albă de hârtie albă poate avea nuanțe calde și gălbui la 2500 K (lumânare), la albastru strălucitor la temperaturi de la 6500 K.
Se disting următoarele nuanțe de lumină:
Lumina temperaturilor diferite afectează percepția umană în diferite moduri (să ne amintim cel puțin producțiile teatrale și diferitele instalații, unde lumina joacă un rol semnificativ în transmiterea stării emoționale).
Alb cald (2700 - 4200 K) lumina ajută la relaxare, se adaptează la o dispoziție calmă. Potrivit pentru iluminat dormitoare, camere de zi și săli de mese.
Lumina zilei (4200 - 5500 K) ajută la concentrarea asupra sarcinilor, cea mai potrivită pentru spațiul de birouri și pentru iluminarea zonei de lucru (inclusiv bucătăria), pentru camerele de machiaj.
Lumină albă rece (5500 - 6000 K) este destul de energic, potrivit pentru băi, bucătării (suprafața de lucru, dar nu și masa de luat masa).
clasificare
Becuri cu incandescență
În trecutul recent, cel mai comun tip. Dispozitivele de iluminat de acest tip pot fi utilizate atât pe dispozitive staționare, cât și pe dispozitive portabile (de exemplu, lanterne de mână).
Lumina emite un filament de tungsten încălzit plasat într-un balon (balon), din care este pompat aerul (de aici termenul "vid").
Lămpile cu incandescență sunt împărțite în vid, în cripton și în gazul halogen în compoziția gazului din balon.
vacuum
Suprafața balonului poate fi transparentă și mată, ceea ce vă permite să obțineți o lumină mai moale, fără a utiliza un capac de protecție. De asemenea, partea superioară a cilindrului poate fi acoperită cu o vopsea oglindă pentru a direcționa fluxul luminii în jos (cu iluminare de tavan).
Becurile pentru surse portabile funcționează la tensiunea 12, 24, 36 V.
Pentru staționare - 220 V, 50 Hz (rețea electrică urbană).
Principalul dezavantaj al acestor surse de lumină este eficiența scăzută: numai 2-3% pentru iluminat. Restul energiei este disipată sub formă de căldură (de aici rezultă scăderea luminii).
Tipul de montare utilizat - baza Edison (baza E); variază în diametru (în mm) indicat în marcaj:
E10 - utilizat pentru lanterne;
E14, numit și "minion" (mic);
E27 - standard;
E40 este utilizat pentru iluminatul exterior;
Pro:
distribuția la scară largă a echipamentelor;
preț scăzut;
ușurința instalării;
contra:
eficiență scăzută;
durata scurtă a muncii (500-1000 ore);
pericol de incendiu (nu poate fi utilizat în structuri din plastic sau din lemn);
caracteristici:
Lămpile cu cristale
Lampă cu incandescență în care a fost adăugat un gaz de protecție (gaz inert). Ele au dimensiuni mai mici și un timp de funcționare mai lung, comparativ cu vidul (1000-2000 de ore), nu sunt sensibile la căderi de tensiune.
caracteristici:
Becuri halogen
După cum sugerează și numele, balonul conține perechi de halogeni (elemente din grupa a 17-a din tabelul periodic - brom sau iod). Adăugarea acestor gaze poate duce la creșterea semnificativă a timpului de funcționare și la creșterea luminii, comparativ cu analogii de vid.
Este utilizată o bază E sau G (vezi lămpile fluorescente).
Pro:
Durata de viață a serviciului până la 2000-4000 h.
Dimensiuni mici, posibilitatea de utilizare în structurile din plăci de ghips (de exemplu, plafonul suspendat).
contra:
Sensibilitatea la poluare (instalarea trebuie făcută cu mănuși, când grăsimea intră în suprafața balonului, dispozitivul nu reușește foarte repede). Sensibilitatea la căderi de tensiune.
În prezent, a fost dezvoltat un nou tip de surse de halogen cu o acoperire în infraroșu, care transmite lumină vizibilă și reflectă radiația termică, au un consum redus de energie și un timp de funcționare mai mare comparativ cu omologii neacoperiți.
caracteristici:
Lămpi de descărcare
Baza fizică a strălucirii este o descărcare electrică printr-un gaz închis ermetic în tub.
În funcție de conținutul intern al tubului, există următoarele tipuri:
mercur: DRL;
fluorescent; Sodiu. Neon, xenon, argon etc.
Procesul de luminescență trebuie inițiat folosind un mecanism special de balast (PFP). În prezent, sunt produse corpuri de iluminat, unde PFP poate fi încorporat în cartuș sau montat separat.
mercur
Toate dispozitivele cu conținut de mercur sunt foarte toxice, trebuie eliminate în punctele de colectare a deșeurilor periculoase. În conformitate cu Convenția de la Minamata privind mercurul, producția, exportul și importul anumitor lămpi cu conținut de mercur vor fi interzise începând cu anul 2020, împreună cu o interdicție similară a bateriilor și a termometrelor cu conținut de mercur.
Lampă DRL (fluorescentă cu mercur în arc)
O lampă cu mercur de înaltă presiune nu ar trebui folosită în zonele în care oamenii (apartamente, birouri) sunt pentru o perioadă lungă de timp.
date dispozitive de iluminat găsesc utilizarea lor în iluminatul stradal, în magazine industriale automatizate, în agricultură.
contra:
Low Ra: 40 – 59.
40 – 59. Cu mult timp (până la 15 minute), în funcție de temperatura ambiantă (cu atât mai rece, cu atât mai mult timp are loc procesul de expunere).
(până la 15 minute), în funcție de temperatura ambiantă (cu atât mai rece, cu atât mai mult timp are loc procesul de expunere). Încălzire puternică a tuburilor.
Sensibilitatea la căderi de tensiune: Cu întreruperi frecvente de curent pe termen scurt, dispozitivul se va stinge și, după ce a fost pornit din nou, va mai funcționa mult timp.
Clasic DRL treptat scos din uz.
În prezent, dispozitive de tip combinat (de exemplu, compania OSRAM) sunt fabricate pentru uz casnic.
Lampa DRI (mercur cu arc cu aditivi radiati)
Se numește și halogenură metalică.
Lămpi DRL, în balonul căruia se adaugă halogenurile anumitor metale (sodiu, indiu etc.).
Baza E27, E40, R7S (bază cu contact încastrat, utilizată în principal în intensitate ridicată) instalații de iluminat, după marcarea capacului, lungimea flaconului este indicată în mm (78 sau 118):
Lămpi cu mercur-cuarț (PRK, DRT)
Tipul de tip ART (mercur tubular cu arc, caduce - mercur-cuart direct, PRT) sunt utilizate în echipamente medicale (același cabinet de cuarț) pentru dezinfecția aerului, produse. De asemenea DRT sunt utilizate în unele procese tehnologice (cum ar fi, de exemplu, fotopolimerizarea).
Lămpi fluorescente
Sau lămpi fluorescente.
Marcarea dispozitivelor interne indică spectrul strălucirii:
Scrisorile sunt urmate de numere: primul indică gradul de predare a culorii (cu cât este mai mare, cu atât este mai naturală aspectul luminii, intervalul este de 6-9), următorii doi - temperatura culorii:
30 (3000 K) - alb cald;
35 (3500 K) - alb;
40 (4000 K) - alb rece;
54 (5400 K) - lumină naturală;
65 (6500 K) - zi rece;
Este utilizată o bază G, care este o priză în care cilindrul este fixat cu ajutorul unor știfturi. Se folosește pentru lămpi fluorescente halogen și fluorescente (pentru a reduce dimensiunea). Există un număr mare de marcaje ale acestui tip de bază, astfel încât de fiecare dată când este necesar să se compare tipul de montare (indicat pe balon), bazele nu sunt interschimbabile.
Pro:
Temperatură de funcționare scăzută (puteți atinge în siguranță). Lumină slabă Ore de funcționare de până la 30.000 de ore Modele compacte moderne pot fi conectate la un cartuș convențional (dispozitivele de iluminare fluorescentă din generația anterioară au fost realizate sub formă de tuburi și au necesitat utilizarea cilindrilor speciali pentru conectarea acestora).
contra:
Lucrarea sursei nu este tăcută (Procesul de strălucire este însoțit de un vuiet). Temperaturi pozitive de funcționare mediul înconjurător. toxicitate - este necesară reciclarea la depozitele speciale (pentru populație, gratuit prin punctele de colectare a deșeurilor periculoase). Perioadă de includere suficientăîn timpul căreia lumina atinge valoarea maximă. sensibilitate la frecvente pornit / oprit.
Dintre caracteristicile enumerate este evident că astfel de echipamente ar trebui instalate în locuri unde este necesar să se asigure iluminarea pentru o perioadă lungă de timp cu un număr minim de incluziuni. De exemplu, la primele etaje ale scărilor.
Dacă modul de utilizare implică o scurtă perioadă de lucru cu incluziuni frecvente (de exemplu în băi), este mai bine să alegeți o altă sursă.
caracteristici:
Lămpi de sodiu
Lămpi cu descărcare în vapori de sodiu
Aceste lămpi oferă lumină galbenă monocromă. Acestea sunt utilizate în cazul în care nu este necesar un indice de redare a culorilor înalte: în iluminatul străzilor și al străzilor, în iluminarea clădirilor etc. Lămpile de înaltă presiune (NLVD) sunt utilizate în agricultură pentru iluminarea suplimentară a plantelor în perioada de iarnă.
Există mai multe marcaje ale surselor de lumină de arc de sodiu (DN) de producție internă:
DNAT - DN tubular;
DNaS - DN într-un balon difuzor de lumină reprezintă un înlocuitor pentru DRL;
DNaMT - mat;
DNAZ - oglindă;
Lămpi cu xenon
Permiteți obținerea unei reproduceri foarte bune a culorii.
Folosit în farurile auto, precum și în proiectoare, lanterne și alte dispozitive de iluminat.
În funcție de aplicație, prețul lor variază de la câteva sute la mai multe mii de ruble. Au un scop foarte specializat.
caracteristici:
Neon, argon etc.
Lămpi de descărcare, a căror balon este umplut cu gaz inert.
Au o durată lungă de funcționare (până la 80.000 de ore), în funcție de compoziția schimbării gazului, permit obținerea unor surse de lumină de diverse nuanțe (de la albastru-verde la roșu-portocaliu). Folosit pentru iluminatul publicitar, pentru a indica tensiunea din rețea.
Becuri LED
Ele sunt numite și LED-uri.
Acest tip de sursă are un dezavantaj major: costuri ridicate. Cu toate acestea, ele permit în viitor reducerea semnificativă a costurilor cu energia. Din punct de vedere economic, astfel de dispozitive de iluminat sunt foarte atractive, deoarece au o perioadă lungă de funcționare.
În prezent, LED-urile sunt folosite pentru a ilumina străzile, în zone comune (adesea cu), pentru a ilumina exponatele muzeului.
Pro:
Protecția mediului. Durată lungă de viață (30 000-50 000 ore). Dimensiuni mici. Căldură cu sursă scăzută. Rezistența la stres mecanic.
contra:
Cost. Lămpi direcționale de lumină. Până la sfârșitul vieții luminozitatea unor astfel de surse este redusă (așa-numita burnout LED).
caracteristici:
Tabel comparativ:
tip Pret,r Puterea W Puterea luminii, lm / W Extinderea culorilorRa Temperatura luminiiK Durata de viață a serviciului, h Principalele caracteristici vacuum din 10 5 – 500 7 – 17 mai mult de 90 de ani 2 700 500 – 1000 pericol de incendiu halogen din 20 20 – 1500 14 – 30 mai mult de 90 de ani 3 700 2000 – 4000 pot fi instalate în gips-carton, sensibilitate ridicată la contaminarea suprafeței balonului kripton de la 40 5 – 500 8 – 19 mai mult de 90 de ani 2 700 1000 – 2000 pericol de incendiu DRI de la 500 20 – 2000 70 – 95 mai mult de 90 de ani 3500 – 6000 8000 – 10 000 timp îndelungat de pornire, toxicitate, becul nu se încălzește (luminescent) fluorescent de la 100 4 – 140 40 – 90 60 – 90 3000 – 6000 30 000 sodiu de la 200 50 – 100 150 – 200 de la mai puțin de 39 până la 59 3000 – 6000 30 000 iluminarea plantelor lED lumina de la 200 2 – 2000 40 – 120 60 – 89 3000 – 6000 30 000 – 50 000 eficiente energetic
La alegerea surselor de iluminat, trebuie luate în considerare caracteristicile lor operaționale.
Alegerea corectă vă va ajuta să economisiți banii și să prelungiți durata de viață a dispozitivului de iluminare.
Becuri cu incandescență
Becurile obișnuite pe care le cunoaștem cu toții, și avantajul lor principal este culoarea plăcută a luminii pe care o produc. Culorile obiectelor, de regulă, arată mai bine sub o lampă de acest tip. Becurile cu incandescență cheltuiesc multă energie electrică, deoarece produc multă căldură.
Becurile cu incandescență produc 8-12 lumeni lumină pe 1 watt de energie consumată. Cu cât lampa cu incandescență este mai puternică, cu atât mai multe lumeni de lumină pe care o produce pe unitatea de putere consumată. De exemplu, o lampă de 100 W oferă aproape aceeași cantitate de lumină (1360 lumeni), precum și două lămpi de 60 W (1.420 lumeni).
Dezavantajul acestor lămpi este că aceste becuri sunt ineficiente conform standardelor moderne și au o durată de viață relativ scurtă (aproximativ 1000 de ore). Becurile cu incandescență sunt disponibile într-o varietate de forme și dimensiuni și au o gamă de prize diferite.
Mată sau transparentă?
Principiul de bază al alegerii între lămpile mată și cele transparente este următorul: Dacă lampa are un plafon clar, utilizați becuri transparente.
Dacă lampa a lustruit luminile de plafon, utilizați becuri cu lămpi îngroșate.
În camera copiilor, utilizați becuri cu lumină roșie. Copiii iubesc să se uite la lampă și aceste lămpi oferă o lumină mai confortabilă ochiului copilului.
În lămpile de cristal, lămpile cu un număr mare de pandantive, cristale și alte părți refractoare de lumină folosesc becuri transparente, deoarece spirala deschisă luminată a unei lămpi incandescente transparente dă jocul necesar lumina
Reflectoarele
Reflectând becurile incandescente au o suprafață de argint - aceasta este singura lor diferență față de becurile incandescente convenționale. Suprafața reflectorizantă direcționează lumina într-o anumită direcție. Astfel de lămpi sunt de obicei concepute pentru reflectoare. Cele mai comune tipuri de aceste lămpi sunt R50, R63, PAR38.
Becuri halogen
Becuri cu halogen - Becuri cu incandescență care conțin gaz halogen. Ele dau, ca și becurile incandescente, o lumină foarte atractivă care seamănă cu soarele. Dar ele sunt mult mai eficiente decât becurile incandescente, deoarece produc 20% mai multă lumină pentru consumul de energie și lucrează mai mult, aproximativ 2000 de ore.
Principalul avantaj al unei lămpi cu halogen este dimensiunea mică. Aspectul acestei lămpi a permis designerilor să creeze noi modele de lămpi și plafoane. Lampa cu halogen tip GU10 cu reflector încorporat este lampa cea mai comună pentru corpurile de iluminat încastrate. Și este folosit în multe spoturi.
Apariția lămpilor cu halogen de înaltă putere, cum ar fi R7S, cu o putere de 300W, a făcut posibilă crearea unei clase de lămpi de pardoseală care să asigure o iluminare moale, plăcută, reflectată de tavan, și să lumineze întreaga cameră. Principalele tipuri de lămpi cu halogen: G9, G4, R7S, GU10. Fiecare tip este disponibil în mai multe capacități.
Lămpi fluorescente
Ele sunt - becuri de economisire a energiei. Acestea conțin gaz în tub și nu au filament. Acestea au fost folosite pretutindeni de mai mulți ani și sunt mai bine cunoscute sub numele de conducte lungi albe, care se găsesc de obicei pe tavanul public.
Cea mai recentă tehnologie a redus dimensiunea și a îmbunătățit eficiența becurilor. Au apărut lămpi fluorescente compacte, care sunt acum și se numesc în general numite economii de energie. Acum există multe forme și opțiuni diferite de becuri de putere.
Termenul "Economie de energie" trebuie să se refere la alte tipuri de lămpi cu putere redusă, cum ar fi LED-urile.
Avantajele lămpilor fluorescente compacte - consumul redus de energie datorat eliberării unei cantități mici de căldură - consumă 20% din energia unui bec convențional, cu același radiat fluxul de lumină. Durată lungă de viață, de până la 8000 de ore.
Lămpile fluorescente compacte produc 50-60 lumeni pe watt, de cinci ori mai multă lumină pe consum de energie decât becurile incandescente. Acestea sunt ideale pentru utilizare în cazul în care lumina trebuie să fie pornită pentru o lungă perioadă de timp. Mulți producători de lampă de conducere au lămpi "calde", cu o culoare îmbunătățită a luminii. Culoarea, impresia de culoare pe care o lampă fluorescentă o creează în timpul funcționării este caracterizată de parametrul Temperatură de culoare. Unitate de măsură Kelvin.
Pentru lămpile fluorescente, temperatura culorii este împărțită în următoarele categorii principale: Peste 3300 K - lumină albă, caldă
3300-5000 K lumină neutră
Peste 5000 K "lumină rece"
Informații despre temperatura culorii lămpi fluorescente plasate pe ambalajul lor.
Dezavantajele acestui tip de lămpi ar trebui să fie atribuite costurilor lor ridicate și nu la fel de plăcute ca cele ale luminii incandescente. De asemenea, cu aproape toate lămpile fluorescente de economisire a energiei nu puteți utiliza un dimmer (reostat de putere). Doar câțiva dintre cei mai importanți producători de lămpi din lume, în special Philips, au în sortimentul lor câteva articole de lămpi fluorescente care pot funcționa cu dimmer.
Datorită eliberării reduse a căldurii, pot fi utilizate lămpi de economisire a energiei (dacă se potrivesc cu dimensiunile plafonului) pentru a mări cantitatea de lumină din lămpi. De exemplu, un candelabru proiectat pentru becuri cu incandescență de 5 x 40 wați = 200 wați. Vrem mai multă lumină de la ea. Nu putem folosi lămpi cu incandescență mai puternice, deoarece avem o limitare a puterii lămpii din cartuș. (De la o lampă mai puternică, cartușul se poate topi). Dar dacă în acest candelabru sunt utilizate cinci lămpi de economisire a energiei, fiecare putere este de 20 W, atunci datorită faptului că o lampă de economisire a energiei de 20 watt oferă lumină ca o lampă incandescentă de 100 W, un astfel de candelabru va da lumină ca candelabru cu incandescență de 5 * 100 W.
Pe valul popular de reducere a consumului de energie, producătorii moderni acordă acum o atenție deosebită dezvoltării și producției unei serii de lămpi concepute special pentru lucrul cu lămpi de economisire a energiei și vândute împreună cu astfel de lămpi.
Becuri cu LED-uri
Lămpile LED sunt realizate pe baza LED-urilor.
Un LED este un semiconductor care transformă curentul electric în lumină. Baza LED-ului este un cristal semiconductor. Odată cu trecerea curentului electric prin acest cristal, se produce lumină. Culoarea radiației poate fi diferită, în funcție de compoziția cristalului. LED-urile pentru iluminatul casnic folosesc un cristal de galiu nitridiu semiconductor, care dă o culoare albastră. Pentru a obține lumina albă pe cristal se aplică fosfor. Un fosfor este o substanță chimică complexă care este excitată de lumina unui cristal și dă propria emisie de lumină galbenă. În acest caz, fosforul absoarbe doar o parte a luminii dintr-un cristal semiconductor și o parte din el trece. Prin amestecarea luminii albastre din nitrură de galiu care a trecut prin fosfor și a luminii galbene din fosfor se obține o lumină albă.
Sursele cu LED-uri au avantaje uriașe față de toate celelalte lămpi:
Economie. LED-urile convertesc la lumină până la 80% din energia electrică generată. Puterea luminii celor mai bune LED-uri moderne a ajuns la 160 de lumeni pe watt de putere. Acest lucru este aproape de două ori mai mare decât lămpile fluorescente de economisire a energiei și aproape douăzeci de ori mai mult decât becurile incandescente.
Durată lungă de viață - 50 mii ore și mai mult. Acest lucru va asigura funcționarea lămpii LED pentru aproximativ 20 de ani fără înlocuire, atunci când se utilizează 8 ore pe zi.
Rezistență mecanică ridicată - spre deosebire de toate lămpile din sticlă, LED-ul este rezistent la influențe externe.
Numărul de opriri / opriri nu are niciun efect asupra duratei de funcționare a LED-ului.
Dimensiuni mici, compactă - spre deosebire de lămpile convenționale, care necesită un bec structural - LED-ul este doar o plăcuță mică. Dimensiunea redusă a LED-urilor deschide posibilitatea creării de noi tipuri de lămpi. Este posibil ca utilizarea extinsă a LED-urilor în iluminatul casnic să poată schimba abordarea la toate formele și tipurile de lămpi. Acum, majoritatea LED-urilor pentru iluminatul casnic sunt amplasate în interiorul lămpilor cu formele obișnuite și cu o bază standard.
Răspândirea lămpilor cu LED-uri este împiedicată, în prezent, de un preț ridicat. Dar prețurile pentru LED-uri sunt în scădere în fiecare an și în viitorul apropiat, după cum mulți prevăd, toate luminile din viața de zi cu zi vor fi create folosind LED-uri.
prefață
Tipurile de lămpi de iluminare alese corespunzător vă permit, de asemenea, să economisiți bani pe plata facturilor pentru energia electrică consumată.
cuprins
Lămpile de iluminat de uz casnic sunt o parte indispensabilă și un apartament. Tipurile de lămpi electrice prezentate în vânzare permit să creeze un confort în interior. Toate tipurile de lămpi au propriile caracteristici tehnice, care pot fi găsite pe această pagină. Tipurile de lămpi de iluminare alese corespunzător vă permit, de asemenea, să economisiți bani pe plata facturilor pentru energia electrică consumată.
Becurile diferă în ceea ce privește natura luminii și condițiile de funcționare. Cu toate acestea, ele au o parte comună - un capac filetat, cu care sunt conectate la firele de iluminare din cartuș. Dimensiunile bazei și mandrinei sunt strict standardizate. Informațiile despre bază sunt furnizate întotdeauna pe lămpi și lămpi.
Tipuri de soclu lampă
În viața de zi cu zi, lămpile sunt utilizate cu trei tipuri de capace: mici, mijlocii și mari sau, în termeni tehnici, E14, E27 și E40. Numerele din titlu indică diametrul bazei în milimetri. Dimensiunea cea mai obișnuită a capacului - E27. Cap E14 este adesea numit "minion" (tradus din limba franceză - "mic"). Baza E40 este utilizată pentru corpurile de iluminat stradal de 300, 500 și 1000 wați.
În plus față de capacele care sunt înșurubate în cartuș cu ajutorul filetului, există tipuri de capace de lămpi tip pin. Ele sunt numite socluri G. Tipurile lor principale sunt G5, G9, 2G10, 2G11, G23 și R7s-7. Gloanțele G sunt utilizate în lămpi compacte fluorescente și halogen pentru a economisi spațiu. Cu ajutorul a doi sau patru bolți, lampa este montată în soclul lămpii.
Becuri de putere
Una dintre cele mai importante caracteristici ale lămpii - puterea becurilor incandescente. Este întotdeauna indicat de producător pe cilindru sau bază, iar fluxul luminos depinde de el, care provine de la lampă și se calculează în lumeni. Nu confunda producția de lumină a unei lămpi cu nivelul luminii pe care îl emite: o lampă de economisire a energiei cu o putere de 5 W nu va străluci decât o lampă cu incandescență de 60 de wați. De regulă, datele despre ieșirea luminii nu sunt înregistrate nicăieri, deci atunci când alegeți o lampă, trebuie să fiți ghidați de sfatul vânzătorilor sau să utilizați datele din tabelul "Ieșire lumină". diferite tipuri lămpi. "
Tabelul "Puterea luminii diferitelor tipuri de lămpi"
Tip lămpi Puterea luminii
lm / w Lampa standard
incandescent 7-17 kripton 8-19 halogen 14-30 mercur 40-60 fluorescent 40-90 Compact fluorescent 40-90 sodiu 90-150
Eficiența luminii înseamnă că, la 1 watt de putere, lampa oferă o anumită cantitate de lumen de lumină. Pe baza datelor din tabelul "Producția de lumină a diferitelor tipuri de lămpi", o lampă fluorescentă compactă de economisire a energiei va fi de patru până la nouă ori mai economică decât o lampă cu incandescență. O lampă standard de 60 de wați oferă aproximativ 600 lm, în timp ce o lampă compactă are aceeași valoare la o putere de 10-11 wați.
Lămpile incandescente electrice: tipuri, caracteristici, putere și tensiune în ele
Lămpile incandescente electrice - prima sursă de lumină electrică, care a apărut în uz casnic la mijlocul secolului al XIX-lea. De atunci, a suferit multe schimbări, însă principiul muncii sale rămâne același.
Toate tipurile de becuri cu incandescență sunt alcătuite dintr-un cilindru de sticlă în vid, o bază pe care sunt amplasate contacte și o siguranță, precum și un filament incandescent care emite lumină. Spirala incandescenta din aliaje de wolfram rezista cu usurinta la temperatura de functionare a arderii + 3200 ° C. Când curentul trece printr-un conductor cu o secțiune transversală mică și o conductivitate scăzută, o parte din energie este folosită pentru încălzirea spirului conductorului, ceea ce îl face să lumineze în lumină vizibilă. Pentru a preveni arderea instantanee a unui fir, un gaz inert, cum ar fi argonul, este pompat într-un balon de lămpi moderne.
În ciuda unui astfel de dispozitiv simplu, există multe tipuri de lămpi cu incandescență, care diferă în ceea ce privește forma, dimensiunea și materialul de fabricare a containerului. Există, de asemenea, o putere diferită a becurilor incandescente de la 40 la 250 W pentru uz casnic. Becuri de mare putere utilizate în industrie.
De exemplu, lămpi decorative (lumânări), în care balonul are o formă alungită, stilizată ca o lumânare obișnuită. De regulă, ele sunt utilizate în lămpi și sconturi mici. Paharele de cilindri de lămpi colorate au o culoare diferită și sunt folosite în scopuri decorative. În lămpile cu oglindă, o porțiune dintr-un balon de sticlă este acoperită cu un compus reflexiv pentru a direcționa lumina cu un fascicul compact. Astfel de lămpi sunt utilizate cel mai adesea în corpurile de iluminat de plafon pentru a lumina lumina în jos și pentru a nu ilumina plafonul. Tensiunea lămpii cu incandescență este destul de scăzută și nu convertește efectiv energia termică într-un fascicul de lumină. Becuri de iluminat local sub tensiune de 12, 24 și 36 V. Sunt utilizate în lămpi de mână, în iluminat de urgență etc. Acestea consumă puțină energie și, prin urmare, oferă lumină scăzută.
Luați în considerare caracteristicile becurilor cu incandescență care vă vor ajuta să alegeți aspectul potrivit. LON este încă popular, în pofida unor defecte. Principala este eficiența foarte scăzută - nu mai mult de 2-3% din energia consumată. Totul merge spre generarea de căldură. Al doilea dezavantaj este că LON sunt nesigure din punct de vedere al prevenirii incendiilor. De exemplu, un ziar regulat, dacă îl puneți pe un bec de 100 wați, clipește după aproximativ 20 de minute. LON nu poate fi utilizat în vopsele mici din plastic sau din lemn. În plus, aceste lămpi sunt de scurtă durată. Durata de viață a acestora este de aproximativ 500-1000 de ore. Avantajele includ costuri reduse și ușurință de instalare: LON nu necesită dispozitive suplimentare pentru funcționare.
Tipuri de becuri de uz casnic cu halogen
Halogenul becuri incandescente are același principiu de funcționare cu becurile incandescente. Singura diferență dintre ele este compoziția gazului în balon. În astfel de lămpi se adaugă iod sau brom în gazul inert. Ca urmare, temperatura filamentului crește, iar evaporarea tungstenului scade. De aceea, durata de viață a lămpilor cu halogen este de două până la trei ori mai mare decât cea a lămpilor cu incandescență, iar lămpile în sine sunt mai compacte.
Deoarece temperatura geamului încălzit se ridică destul de semnificativ, lămpile cu halogen de uz casnic sunt fabricate din materiale de cuarț. Nu tolerează contaminarea balonului: nu atingeți cilindrul cu o mână neprotejată, altfel lampa se va arde foarte repede. Există diferite tipuri de lămpi cu halogen, dintre care unele sunt discutate în continuare pe această pagină.
Lămpile cu halogen luminos sunt utilizate în farurile de lumină portabile sau staționare, în care sunt adesea instalate senzori de mișcare. Lămpile cu halogen cu o acoperire în oglindă sunt foarte des folosite în corpurile de iluminat încorporate montate în structuri din plăci de ipsos.
Dezavantajele lămpilor cu halogen includ sensibilitatea la căderi de tensiune. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să achiziționați un transformator special, egalizând amperajul.
Tipuri de lămpi fluorescente fluorescente
Tipurile de lămpi fluorescente pe principiul funcționării sunt semnificativ diferite de LON. Sub influența unui curent electric într-un balon de sticlă al unei astfel de lămpi, vaporii de mercur arde în locul unui filament de tungsten. Lumina descărcării de gaz este aproape indistinguizabilă, deoarece este emisă în ultraviolete. Aceasta din urmă provoacă luminofora, care este acoperită cu pereții tubului, să lumineze. Această lumină vedem. În exterior și în conformitate cu metoda de conectare, lămpile fluorescente sunt, de asemenea, semnificativ diferite de LON. În locul unui cartuș filetat pe ambele părți ale tubului, există doi știfturi care trebuie introduse într-un cartuș special și rotite în el.
Tipurile de lămpi fluorescente au o temperatură de funcționare scăzută.
La suprafața lor, puteți atinge în siguranță. Suprafața mare a strălucirii creează o lumină difuză uniformă. De aceea, astfel de lămpi sunt numite uneori lămpi fluorescente. În plus, prin modificarea compoziției fosforului, puteți modifica culoarea radiației luminoase, făcându-l mai acceptabil pentru ochii umani. Lămpile luminescente depășesc lămpile cu incandescență de aproape 10 ori.
Cu toate acestea, astfel de lămpi nu pot fi conectate direct la rețea, datorită naturii fizice a luminiscenței lor. Nu puteți arunca doar două fire pe capetele lămpii și conectați mufa la priză. Pentru ao activa, se folosesc balasturi electronice speciale, precum și demaroare, care ard foc lampii în momentul pornirii. Cele mai multe corpuri de iluminat pentru lămpile fluorescente sunt echipate cu mecanisme de aprindere încorporate, cum ar fi balasturile electronice sau drosselurile.
Marcarea lămpilor fluorescente
Lămpile fluorescente sunt marcate după cum urmează:
LB - lumină albă;
LD - lumina zilei;
LE - lumină naturală;
LHB - lumină rece;
LTP - lumină caldă.
Marcajul cu litere a unei lămpi fluorescente este de obicei urmat de cifre: primul indică gradul de randare a culorilor, a doua și a treia este temperatura luminii. Cu cât gradul de redare a culorilor este mai mare, cu atât este mai naturală iluminarea pentru ochiul uman. Lumina emisă de o lampă depinde de temperatura luminiscenței: 2700 K - alb cald, 3000 K - alb cald, 4000 K - alb sau alb natural, mai mult de 5000 K - alb rece (zi). Astfel, lampa cu marcaj LB840 va produce lumină albă, cu o predare foarte bună a culorii și o temperatură de 4000 K.
Tipuri de lămpi de economisire a energiei
Când au apărut pe piață tipuri compact de lămpi de economisire a energiei, a făcut o adevărată revoluție în domeniul tehnicii de iluminat. Varietatea speciilor lor este foarte mare. Acestea diferă nu numai prin putere, ci și sub formă de tuburi de descărcare. În plus, a fost posibil să se elimine principalele inconveniente ale lămpilor fluorescente - dimensiunile lor greoaie și incapacitatea de a folosi cartușe convenționale cu rifle. Acum, balasturile sunt montate în baza lămpii, iar tubul lung este pliat într-o spirală compactă. Avantajele unei lămpi fluorescente de economisire a energiei sunt evidente: nu este nevoie să instalați balast electronic pentru pornire, folosind lămpi speciale. Cu toate acestea, ca și celelalte lămpi fluorescente, are dezavantaje:
performanțe slabe la temperaturi scăzute (la -10 ° C și mai jos, încep să stralucească slab);
timp de pornire lung (de la câteva secunde până la câteva minute);
prezența zgomotului de joasă frecvență din balastul electronic;
incompatibilitatea cu dimmers;
cost ridicat;
intoleranță la frecvență on și off;
prezența compușilor de mercur dăunători în compoziție (astfel de lămpi necesită eliminare specială);
pâlpâie când utilizați comutatoarele cu lumini.
indiferent de cat de greu producatorii incearca, lumina de la luminile fluorescente nu este inca foarte asemanatoare cu cele naturale si doare ochii.
În plus față de lămpile de economisire a energiei cu unelte de control, există și multe varietăți fără balast electronic. Ele diferă în funcție de limită.
O lampă de mercur cu arc de înaltă presiune (DRL) generează lumină printr-o descărcare cu arc în vapori de mercur. Astfel de lămpi sunt declanșate de uneltele de comandă. Ele au o eficiență luminată ridicată: 50-60 lm pe 1 W. Dezavantajul este spectrul emisiilor: lumina acestor lămpi este rece și ascuțită. Lămpile DRL sunt cele mai des utilizate pentru iluminatul stradal în corpurile de iluminat de tip cobra.
Tipuri de becuri de uz casnic cu LED-uri pentru casa
Lămpile cu LED-uri de uz casnic au fost dezvoltate pentru prima dată în 1962 și de atunci au început să fie treptat introduse pe piața produselor de iluminat. Conform principiului acțiunii, lămpile cu incandescență cu LED-uri sunt cele mai frecvente semiconductoare, în care o parte a energiei când un curent electric trece prin ea se eliberează sub formă de radiație sau lumină discernabilă de ochiul uman. Culoarea radiației depinde de materialul semiconductor.
Astfel de lămpi cu LED-uri de uz casnic sunt de zece ori mai bune decât LON în toți indicatorii: durabilitate, luminozitate, eficiență, durabilitate etc. Există diferite tipuri de lămpi cu LED-uri, care variază în funcție de putere, performanță, dimensiune, durabilitate și alte caracteristici.
Singurul dezavantaj este prețul, care este de aproximativ 100 de ori mai mare decât prețul unei lămpi incandescente obișnuite. Cu toate acestea, lucrul la aceste surse de lumină neobișnuite continuă și se poate aștepta ca un eșantion mai ieftin să fie în curând inventat.