În majoritatea caselor, dormitorul este o cameră funcțională, care nu îndeplinește doar rol de loc pentru dormit. Dormitorul este, de cele mai multe ori, și un spațiu pentru dressing sau camera în care ți-ai amenajat biroul de acasă.
Tocmai pentru că are mai multe funcționalități, e de preferat ca în dormitor să existe mai multe surse de lumină, astfel încât să o poți folosi de fiecare dată pe cea potrivită. În multe case, dormitorul are numai o sursă de iluminare prinsă pe tavan, care face lumină în mod egal în toată camera. Lumina care umple toată camera poate fi utilă atunci când alegi cu ce să te îmbraci, când faci curat sau când cauți ceva, dar nu e deloc o soluție plăcută atunci când vrei să stai în pat să citești sau când vrei să lucrezi la birou.
Lampadarul HANSSON și veioza TONE
3 SURSE DE LUMINĂ POTRIVITE PENTRU DORMITOR
Atunci când îmbini sursele de iluminare din dormitor, trebuie să iei în considerare culoarea luminii emanate de bec. În cele mai multe situații vei avea nevoie de trei tipuri de iluminare:
Lumina generală Lumină puternică, ce accentuează culorile și le arată corect. Lumină caldă, concentrată
LUMINA GENERALĂ
Lumina generală în dormitor îți va fi de ajutor atunci când faci curat sau când faci patul. În primul rând ar trebui să ai o lumină de bază, difuză sau dispersată, ca sursă primară de iluminare. Poți vedea aici câteva lustre pentru tavan.
LUMINA PUTERNICĂ CE REDĂ CORECT CULORILE
O redare corectă a culorilor în dormitor se poate obține cu ajutorul a ceea ce poartă numele de valoare Ra. Valoarea Ra îți spune cât de bine redă culorile o anumită sursă de lumină. Lumina naturală de zi are o valoare Ra de 100 și redă cel mai bine culorile naturale.
De exemplu, lumina naturală care redă corect culorile este un avantaj în apropierea dulapului, pentru că vei vedea culoarea exactă a hainelor atunci când le alegi și când le combini. Atunci când lumina naturală lipsește, poți instala spoturi în apropierea șifornierului. Spoturile cu becuri LED au și ele o valoare Ra ridicată și, în plus, sunt economice, ceea ce înseamnă că te vor ajută să consumi mai puțin curent electric.
Lumină caldă, concentrată, lângă pat
În dormitoarele de hotel vei vedea aproape întotdeauna câte o veioză de fiecare parte a patului. Este o amenajare clasică a unui dormitor, bazată pe o nevoie întâlnită la majoritatea oamenilor.
O veioză pentru citit împrăștie de obicei lumină caldă, din spectrul de roșu, care ajută corpul să adoarmă. Veioza de lângă pat ar trebui să aibă un bec cu lumină caldă. Liniștitoare. De asemenea, e bine să alegi un bec cu lumină concentrată, pentru a evita ca lumina de la veioza ta să ajungă și în restul camerei și să îl deranjezi pe partenerul tău de somn.
Lumina albastră sau albă în dormitor te împiedică să adormi
Lumina poate avea diferite culori și, asemenea obiectelor de diverse culori, îți poate afecta somnul. În plină zi, lumina naturală are o nuanță albăstruie, rece. Corpul este obișnuit ca în acest timp de lumină să nu doarmă și să fie activ. De aceea, dacă vrei să ai un dormitor în care să te poți odihni, reduce cantitatea de lumină albastră, rece, care îi transmite corpului mesajul că este zi.
Veioza ERNST cu lumină unidirecțională
Alege în schimb o lumină caldă, roșie sau portocalie, pentru că aceasta nu te va împiedica să adormi. În plus, va face atmosfera mai caldă și mai intimă.
Smartphone-ul sau tableta emană și ele o lumină albastră, care te va împiedica să adormi, de aceea nu e indicat să le folosești înainte de culcare. Citește aici mai multe despre impactul folosirii tabletei înainte de culcare aici.