Materiale pentru realizarea unui basorelief. Basorelief pe perete - picturi pe tencuială bricolaj
Studiind diferite materiale legate de repararea și proiectarea spațiilor, se poate observa faptul că vopselele și tapeturile sunt din ce în ce mai rar folosite de maeștri pentru a decora pereții spațiilor rezidențiale. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece orice material de finisare nu poate garanta unicitatea designului, deoarece omologii săi pot fi găsite și la proprietarii altor case și apartamente. Iar decorarea pereților realizată manual este aproape imposibil de reprodus cu acuratețe, ceea ce poate garanta originalitatea designului.
Cu toate acestea, de multe ori serviciile de decoratori de inalta clasa nu sunt accesibile. Atunci poți acționa diferit încercând să faci decor pereții cu propriile mâini. Un basorelief este perfect pentru a crea un stil original.
Deci cum se face? Materialele necesare pentru aceasta nu sunt cele mai ieftine, deoarece sunt necesare grunduri și chituri de foarte înaltă calitate și lipici pentru tapet. Astfel de costuri sunt necesare în primul rând pentru a preveni pierderea iminentă a rezultatelor muncii efectuate.
Adesea, pentru a decora pereții, se folosesc plăci gata făcute, care sunt realizate independent sau comandate de la artiști. Astfel de plăci gata făcute sunt montate imediat. Dar uneori basorelieful este realizat direct pe perete, reprezentând tehnic un element tencuiala decorativa, și mai precis, modelarea stucului monolit cu acesta. Spre deosebire de alte tipuri de design, de exemplu, pictura decorativă, nu necesită o evidențiere suplimentară a culorii. Și fără evidențiere cu culoare, desenul volumetric apare datorită jocului de lumină al iluminatului artificial echipat corect. Acest lucru oferă proprietarului casei posibilitatea de a crea accente pe elementele decorative la momentul potrivit, doar aprinzând iluminatul.
Alături de funcțiile decorative, basoreliefurile pot face față perfect și sarcinilor funcționale. tipuri diferite... De exemplu, vă permit să mascați neregulile suprafeței, să decorați comunicațiile de inginerie, să distorsionați spațiul vizual la cererea proprietarilor și, de asemenea, să creați între zone diferite camere tranziții netede.
Cu combinația potrivită de pictură decorativă și relief volumetric, puteți crea efecte decorative cu adevărat incredibile și originale. Dar, cu toate acestea, în ciuda numeroaselor avantaje, tehnica descrisă nu este o modalitate suficient de populară de decorare. Acest lucru se datorează costului ridicat al unei astfel de decorațiuni volumetrice.
Adesea oamenii necunoscători se înșală, crezând că basorelieful este o structură prefabricată turnată din ipsos, dar în realitate acest tip de decor este realizat manual, deci este original și exclusiv. Astfel, aranjarea unor imagini frumoase necesită mult efort. Într-un fel sau altul, dacă există o dorință, atunci toată munca poate fi făcută singur.
Materiale și instrumente necesare
Lista aproximativă instrumentele necesareși materialele pentru crearea imaginilor volumetrice sunt următoarele:
chit;
cuțit de chit;
lipici;
vopsele acrilice;
creion; perii de diferite dimensiuni;
cutter;
lamele;
contur acrilic pentru vitralii și altele.
Pregătirea pentru execuție
Înainte de a continua cu auto-crearea, trebuie sa alegi in primul rand un perete convenabil pentru asta, pe care vrei sa il pregatesti. Trebuie curățat temeinic de straturile vechi, amorsat și uscat.
După ce peretele este selectat și curățat, iar suprafața este acoperită cu un chit, care s-a uscat deja, pe el este desenată o imagine, care este planificată să fie realizată folosind tehnica basoreliefului.
Imaginea de așezat pe perete este preselectată. Se face o schiță cu un creion. Nu ar trebui să încercați să finalizați desene complexe prima dată. Este mai bine să-ți exersezi abilitățile făcând imagini cu vegetație, păsări stilizate și alte forme nu prea complexe. Dacă nu aveți capacitatea de a crea o imagine artistică, atunci puteți aplica tehnica familiară de aplicare a unei imagini folosind celule. În acest caz, zona de pe perete și desenul sunt desenate în pătrate, în care sunt transferate pe rând toate liniile din desenul de pe schiță. Când redesenați detalii, trebuie să vă amintiți să respectați scara imaginii.
Nu este necesar să desenați imediat întreaga imagine complet, dar este suficient doar să desenați contururile și contururile obiectelor și personalităților descrise pe perete.
Tehnologia de execuție
Basorelieful poate fi creat din diverse materiale, de exemplu, din piatră, argilă, ipsos, gips etc. Cu toate acestea, este mai ușor să lucrați cu ipsos sau ipsos acasă.
Tehnologia de execuție constă din următoarele etape:
O cutie este asamblată din patru șipci de placaj, care seamănă mai degrabă cu o tavă. Mărimea și înălțimea sa trebuie să corespundă plăcii viitorului relief, deoarece în ea se va realiza fabricarea. Formularul este acoperit cu folie de plastic. Trebuie indreptat astfel incat sa fie cat mai putine pliuri. Compoziția de gips, ipsos sau amestec de ciment-nisip este închisă în conformitate cu instrucțiunile și turnată într-o matriță. Amestecul poate fi, de asemenea, turnat în cutie de carton, de exemplu, o cutie de bomboane de ciocolată, căptușită cu folie sau într-un cadru, care se pune pe sticlă și se lipește cu bandă. Dacă intenționați să faceți un relief înalt, atunci puteți introduce armătura de sârmă în placă, care va fi ulterior în interiorul figurilor de relief, conectându-le ferm și baza. Apoi, ar trebui să așteptați până când amestecul se apucă inițial. Din ciment, nu sunt necesare mai mult de 10-12 ore, altfel următoarele straturi de beton nu vor prinde baza. Când folosiți alabastru acest moment apare în timpul întăririi și încălzirii suprafeței întărite, ceea ce indică procesul reactie chimicaîn interiorul aragazului. Este permis să-l scoateți din matriță în această etapă. Suprafața de pe partea laterală a filmului așezat va fi lucioasă, iar opusul, dimpotrivă, va fi aspră. Apoi încep să creeze imaginea prin sculptură, desenând pe placă conturul imaginii volumetrice planificate pentru basorelief. După aceea, încep să crească volumul în interiorul conturului cu un amestec nou amestecat. Este recomandabil să faceți acest lucru în mai multe moduri, astfel încât fiecare strat următor să se poată gripa și să se întărească ușor. Lucrul cu alabastru este destul de simplu, deoarece excesul acestuia este ușor de tăiat cu un simplu cuțit în timp ce acesta este umed, ajustând materialul cu dalte și dalte concepute pentru sculptură în lemn. În plus, este ușor de nivelat cu șmirghel. Odată ce alabastrul sau gipsul sunt uscate, va fi mult mai dificil să tăiați și să șlefuiți suprafața. Dacă este necesar să se realizeze imagini în profunzime, există două metode: să aprofundezi desenul, alegând în același timp o anumită cantitate de material cu ajutorul dalților și tăietorilor, sau să construiești stratul de fundal în jurul imaginilor, după care acestea va fi în depresiune și apoi șlefuiți fundalul pe o suprafață plană. Puteți uda aragazul în timpul funcționării. Metoda de sculptură este mai economică decât sculptura. O altă modalitate de a crea o imagine este să lipiți piesele prefabricate pe o placă de bază sau pe un perete, acoperind cusăturile dintre ele cu tencuială și apoi curățându-le cu șmirghel.
Cea mai eficientă și în același timp complexă metodă este metoda de turnare inversă, inventată de meșteri maiolici care vindeau plăci de mare în secolul al XVII-lea. În același timp, au luat elemente decorative naturale, de exemplu, scoici, stele de mare, scoici de raci, pește uscat, au acoperit toate crăpăturile și crăpăturile dintre fundal și decor, au uns totul cu ulei, turnând deasupra alabastru. După ce placa s-a solidificat, a fost scoasă din matriță și a fost imprimată o imagine în profunzime (contrarelief) pe suprafața feței sale frontale, care reflecta pe deplin trăsăturile decorului. O astfel de placă ar putea fi folosită ulterior ca decor sau formă, turnând plăci noi în ea. În același timp, imaginile tuturor plăcilor erau aceleași și arătau „ca vii”.
Instalare decor
În principiu, montarea pe perete este aceeași ca pentru standard placi ceramice... Montarea se face pe adeziv pentru faianță. Procedura de atașare a basoreliefurilor din ipsos, piatră, plastic sau ceramică practic nu diferă foarte mult. Când se lucrează, se folosește lipici de faianță, un recipient pentru lipici, o mistrie crestă, smirghel, o spatulă, un fir de plumb și un nivel (uneori este necesar să se folosească și un burghiu, șurubelniță, feronerie).
Instalarea se realizează după cum urmează:
Se nivelează peretele și se pregătește locul pentru montarea plăcii. Pentru a face acest lucru, puteți folosi șipci-balize atașate de perete. O placă este instalată pe liniile de plumb. Adezivul poate fi aplicat atat pe placa cat si pe perete. Dacă placa este grea, atunci sub placă, este recomandabil să instalați suplimentar știfturi mici în găurile de sprijin, care să iasă pe suprafața peretelui cu maximum 2/3 din grosimea plăcii. Dacă placa este groasă, atunci uneori este necesar să alegeți un „cuib” în perete pentru ea, care este tencuit, nivelând suprafața locului unde placa și peretele sunt lipite. Apoi se stabilește un basorelief la înălțimea necesară, iar cusătura dintre suprafață și decor este închisă cu ajutorul tencuielii. În cazul plăcilor de placare mari și grele și modelelor mari, plăcile groase trebuie lipite direct de perete, sacrificând spațiul încăperii. În astfel de cazuri se pot prevedea orificii suplimentare în plăci pentru ancore instalate cu șaibe care fixează placa de perete, sau elemente de armare încastrate în placă, montate cu lipici în orificiile pregăurite pentru acestea. În plus, cusăturile dintre plăci și găurile din plăci și din imagini sunt acoperite cu un chit adecvat, de exemplu, chit sau alabastru, și curățate. Basorelieful finit este șlefuit, corectând modelul, suprafața este impregnată cu grund sau lăcuită. După aceea, suprafața este vopsită pentru a întări suprafața și a o face hidrofugă, precum și pentru a spori efectul decorativ.
Basoreliefurile pot fi de culoarea materialului, creând un model prin jocul de lumină și umbră, sau pot fi pictate. Ele pot acoperi întregul perete în întregime sau parțial sau pot acționa ca o imagine-inserție decorativă.
Această varietate, cum ar fi contrarelieful, este de obicei folosită pe suprafețe cu o suprafață mare. Cu această tehnică, desenul este transferat pe perete, iar apoi sculpturile de diferite adâncimi sunt realizate direct pe tencuiala peretelui.
Liniile și punctele de adâncire ale modelului de basorelief sunt uneori realizate în cele mai mici fracțiuni de milimetru. Apoi, peretele arată plat la iluminarea standard, cu toate acestea, atunci când se folosește iluminarea laterală, imaginea devine clar vizibilă pe el.
Folosind cordonul
O altă modalitate destul de simplă de a face un basorelief de perete într-o cameră este să folosești o funie obișnuită și mortar de ipsos. Se aplică o imagine pe o bucată de plăci de fibre sau spumă, apoi se așează o frânghie înmuiată într-o soluție de gips în funcție de liniile trasate. După uscarea produsului, întreaga suprafață și protuberanțele sale sunt tratate cu soluție de ipsos folosind o perie. Astfel de decor gata făcut poate fi folosit pentru decorare prin lipirea lui de perete. Aceeași metodă poate fi folosită pentru decorarea mobilierului, de exemplu, banca de gradina... În acest caz, nu este nevoie să decorați obiectul cu gresie, dar este suficient să puneți banca într-un mod convenabil, după ce ați finalizat mai întâi basorelieful pe o parte, iar după ce acesta se usucă, efectuați aceleași acțiuni pe altă parte. După aceea, banca trebuie vopsită ca metal sau piatră.
Aplicarea de șabloane
La decorarea din șabloane, imaginea viitorului basorelief este transferată pe penofol și decupată. O foaie de fibre de gips de dimensiunea necesară este acoperită cu un grund, deasupra căruia se aplică o siluetă tăiată din penofol. Dacă basorelieful este realizat pe baza unui șablon direct pe perete, atunci se folosește același algoritm, dar șablonul, adică o figură din penofol, este lipit direct de perete, ștergând neregulile și golurile. cu un chit. Pe șablon pot fi sculptate elemente mai mici, de exemplu, folosind aluat sărat, care își menține perfect forma și nu se usucă repede, dând timp să se îmbunătățească.
Finalizarea procesului de prelucrare
Când se obține imaginea necesară, basorelieful este curățat temeinic de praf și tratat cu un grund folosind o perie adecvată. Apoi este pictura. Dacă nu este de așteptat utilizarea mai multor culori, atunci se recomandă să luați vopsea albă de două nuanțe pe bază de apă și să acoperiți detaliile care trebuie evidențiate și care poartă sarcina stilistică principală cu o vopsea mai deschisă. Este indicat să pictezi nu folosind o pensulă, ci un burete obișnuit, pentru a evita formarea dungilor inestetice care schimbă dinamica imaginii. Astfel, decorul poate fi considerat gata.
Când decorați interiorul unui apartament sau al unei case, puteți face un basorelief pe perete cu propriile mâini.
Decorațiile de acest tip sunt numite pe bună dreptate exclusive, deoarece basorelieful face ca designul unui apartament sau al unei case pur și simplu să fie unic, deoarece nici măcar autorul nu reușește întotdeauna să repete lucrarea deja făcută.
Pentru o persoană care nu a întâlnit niciodată această tendință în artele vizuale, de foarte multe ori nu există suficientă hotărâre pentru a crea o astfel de imagine.
Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că zeii nu ard oale. După ce ați citit acest material, veți învăța cum puteți realiza singur un basorelief pe perete.
Iar basoreliefurile din apartamentele lor sunt sculptate nu numai de sculptori și artiști profesioniști.
Maestrul începător realizează din ce în ce mai mult proiectarea casei sale cu propriile mele mâini... Inclusiv basoreliefurile de pe pereți.
Noțiuni de bază
Decorându-și casa, și mai ales pereții, oamenii în orice moment au dat multă energie și resurse financiare... Am ales cele mai populare și rare tablouri dintre tablourile clasice și avangardiste.
Basorelieful, ca tehnică de obținere a imaginilor volumetrice pe perete, a început recent să câștige popularitate. Poate fi aplicat pe o tabletă separată și fixat pe loc.
Compozițiile mai mari sunt sculptate direct pe întregul perete. Basorelieful înfățișează cel mai adesea flori, copaci, păsări, animale și picturi.
Pentru a crea un basorelief cu propriile mâini, puteți trece printr-o clasă de master și puteți utiliza tehnici și tehnici speciale.
Etapa pregătitoare
Chiar și cea mai simplă turnare din stuc din ipsos conferă camerei un aspect elegant și solemn.
Când dezvoltați designul oricărui apartament sau casă, de la bucătărie până la dormitor, puteți folosi imagini în relief.
Basoreliefurile se potrivesc armonios în interioarele oricărui stil, de la modern la fuziune.
Pentru a crea astfel de imagini, ai nevoie doar de dorință, acuratețe și perseverență.
Înainte de a începe orice afacere serioasă, trebuie să vă pregătiți corespunzător, să urmăriți o clasă de master sau să vă consultați cu vecinii.
Practica arată că mai întâi sunt selectați un perete sau pereți pe care va fi aplicat basorelieful.
Este foarte important să evaluezi modul în care poza va fi iluminată, cu lumină naturală sau cu ajutorul lămpilor electrice.
Următorul pas - printre abundența de picturi, trebuie să-l alegeți pe cel care va fi turnat într-un anumit loc de pe perete. Astfel de decizii necesită timp pentru a gândi și a alege o anumită opțiune.
Asumarea unei picturi de gen cu imagini de animale sălbatice și vânători curajoși nu este recomandată unei persoane care intenționează pentru prima dată să modeleze un basorelief cu propriile mâini.
Cele mai potrivite în acest caz vor fi imaginile cu flori, frunze și fructe.
Va fi util să urmăriți cea mai simplă clasă de master de la un specialist care este angajat profesional în sculptarea basoreliefurilor pentru pereți.
Este indicat să alegeți o imagine care nu este complexă, dar nici primitivă. În starea sa inițială, ar trebui să fie plăcut ochiului.
Pentru a face acest lucru, trebuie să colectați setul minim de instrumente care se aplică în acest caz:
mistrie;
peria este plată;
șpaclu;
maklovitsa;
banda camuflanta;
manusi de cauciuc;
filmul este transparent, dens.
Va dura și material de finisare care se folosește la nivelarea pereților. Crearea unui basorelief se realizează în mai multe etape.
Fiecare pas necesită grunduri și materiale plastice speciale.
Secvențierea
Pentru a orbi un basorelief de pe perete cu propriile mâini, puteți folosi cel mai mult material diferit... Cele mai frecvente sunt alabastrul, argila, gipsul, tencuiala pe bază de gips.
Privind prin clasa de master despre crearea unui basorelief, trebuie să alegeți textura cea mai potrivită pentru dvs.
Este logic să creați basorelieful pe o tabletă separată. Pentru aceasta, gips-cartonul sau plăcile de fibre sunt potrivite. Un tablou deja terminat trebuie fixat în locul în care va servi drept ornament.
Pasul # 1 - pregătirea imaginii
Din numărul de picturi preselectate, trebuie să luați cel mai clar trasat.
Conturul unei frunze sau flori trebuie transferat pe hârtie. Apoi se aplică deasupra o folie transparentă.
Și deja de sus imaginea este transferată în ea.
Conturul poate fi trasat cu un creion sau un stilou cu heliu pentru a nu se uza.
Pasul # 2 - pregătirea fondului de ten
Baza pentru basorelief este pregătită din umplutură acrilică sau „ceară de Marsilia”.
Un strat de chit se aplică pe plăci de gips-carton cu o spatulă și se nivelează.
După 15-20 de minute, după ce materialul s-a întărit puțin, trebuie să transferați imaginea pe bază.
Pentru a face acest lucru, un șablon dintr-un film este plasat pe bază și conturul desenului este conturat cu un creion dur.
O imagine în relief a unei frunze sau flori rămâne pe suprafața chitului.
Pasul numărul 3 - formarea unei imagini
Această etapă poate fi numită cea mai lungă și cea mai responsabilă.
Un maestru care este angajat în modelarea din plastilină sau lut va face față rapid acestei probleme. O persoană care nu are o astfel de experiență va trebui să muncească din greu.
Esența procesului este de a adăuga volum frunzelor sau florilor pictate.
O compoziție volumetrică pe perete este creată în mai mulți pași. Chitul se aplică pe anumite zone ale desenului nu imediat, ci treptat, strat cu strat.
Materialul din care este turnată figura volumetrică trebuie să fie din plastic și să nu se întărească imediat.
Pregătiți în prealabil un chit cu această consistență.
Pasul 4 - vopsirea și fixarea basoreliefului
Când basorelieful de pe perete este sculptat complet cu propriile mâini, acesta trebuie uscat.
După aceea, toate marginile ascuțite și colțurile proeminente sunt netezite cu șmirghel fin.
În această etapă, principalul lucru este să nu exagerați și să nu îndepărtați excesul.
La final, pentru ca basorelieful de pe perete să capete un aspect complet, suprafața acestuia este amorsată și vopsită.
Cel mai adesea, o imagine tridimensională este pictată cu vopsea pe bază de apă.
Basoreliefuri din ipsos
Gipsul este un material cu care atât profesioniștii, cât și artiștii începători le place să lucreze.
Este suficient să vizualizați clasa de master cu recomandari generale la manipularea lui și va fi ușor să obțineți rezultatul. Gipsul este amestecat cu lipici PVA.
Acest amestec este similar cu plastilina pentru sculptarea elementelor individuale ale imaginii. Pentru a obține o imagine tridimensională a unei frunze sau flori, puteți cumpăra pur și simplu forma corespunzătoare din magazin.
Trebuie să turnați un amestec de gips și lipici în el și așteptați până se întărește. Când amestecul s-a întărit, scoateți cu grijă elementul rezultat din matriță și fixați-l pe perete în locul dorit din compoziție.
Basoreliefurile de perete realizate cu flori artificiale se încadrează armonios în designul interior. Pânză, hârtie sau plastic sunt materialele folosite pentru a face flori.
Într-un recipient de tip jgheab, se diluează alabastru sau un amestec de ipsos și lipici PVA. Consistența soluției ar trebui să fie ca smântâna sau iaurtul.
O floare din material textil sau plastic trebuie scufundată de mai multe ori în soluție. Este important să vă asigurați că nu există picături care se întăresc rapid.
Dupa fiecare scufundare se mentine o pauza in care solutia se intareste usor. Când textura florii capătă o saturație uniformă, procedura poate fi finalizată.
După ce florile s-au întărit în sfârșit, trebuie fixate pe panou cu alabastru gros. Din fragmente separate, se formează o compoziție pe întregul perete.
Terminând cursul de master pentru realizarea unui basorelief pe perete cu propriile mâini, trebuie remarcat că nu este nimic complicat în această tehnologie.
În acest context, trebuie subliniat faptul că basoreliefurile de pe perete sunt unul dintre tipurile de decor.
Compozițiile saturate care pretind valoare estetică ar trebui, de preferință, să fie realizate sub supravegherea unui artist sau a unui specialist în decorare.
Arta de perete simplă funcționează la fel de bine cu meseriașii și cu începătorii harnici și hotărâți.
După ce ați citit materialul, ați învățat cum să faceți un basorelief, iar acum puteți surprinde rudele și prietenii cu o tehnică uimitoare.
Un basorelief este un relief volumetric pe suprafața unui perete - un ornament sau un model care iese deasupra planului. Ajută la crearea unui interior exclusivist, deoarece fiecare lucrare este unică și este imposibil să o repeți exact.
Beneficiile unui basorelief pe perete
Nici un singur tip de decor nu se poate compara din punct de vedere estetic cu un basorelief. La prima vedere, el atrage atenția, arată neobișnuit și interesant. Puteți crea singur un desen. Avantajele unui basorelief sunt:
originalitatea și strălucirea decorului;
capacitatea de a masca denivelările pereților;
capacitatea de a acționa ca mijloc de zonare a unei încăperi.
Puteți crea un basorelief în interior cu propriile mâini, iar acesta este un alt avantaj al acestui tip de decorare a peretelui.
Nu vreau să lipesc tapetul, dar pictarea pereților nu pare să fie suficientă intr-un mod interesant finisaje - completați-l cu un basorelief, care poate fi creat din diverse materiale:
gips;
ipsos;
lut.
Baza poate fi din lemn sau metal - acestea sunt turnate sau prelucrate, creând compoziții originale pe perete.
Tipuri și teme de basorelief
Nu orice model de relief de pe perete este numit basorelief, ci doar unul ale cărui elemente ies de pe suprafață nu mai mult de jumătate. Dacă este mai mult, este o mare relief.
Un basorelief din lemn arată original în interior, dacă îl alegi în funcție de stilul designului camerei, culoarea care se potrivește cu culoarea mobilierului. În acest caz, se va potrivi armonios în stilul general.
Ideile de basorelief pot fi variate. În funcție de stil, acestea pot fi motive vegetale și animale, elemente abstracte sau subiecte antice arată estetic plăcut. Dimensiunea, complot și dificultatea vor depinde de:
volumul camerei;
stilul de înregistrare.
Adesea, o imagine volumetrică este realizată direct pe perete, totuși, este posibil să se instaleze plăci pre-preparate cu un relief gata făcut. De asemenea, vă recomandăm să vedeți opțiunile de finisare cu panouri decorative pe acest site
Basorelief DIY
Mulți oameni comandă de la specialiști decorarea pereților cu desene voluminoase, totuși, știind din ce să faceți un basorelief, puteți face singur treaba.
Pentru un basorelief pe bază de chit veți avea nevoie de:
chit;
lipici;
cuțit de chit;
cutter;
vopsele acrilice;
perii;
contur vitraliu.
În prima etapă, o schiță a viitoarei picturi volumetrice este transferată pe suprafața peretelui. Se transferă pe hârtie, se acoperă cu o peliculă și se transferă conturul pe ea. Pentru aceasta este potrivit un marker permanent sau un stilou.
Pregătirea bazei este a doua etapă. Este necesar să se aplice chit acrilic, gipsul cu granulație fină este baza viitorului basorelief. Acestea trebuie nivelate și lăsate să se usuce, dar nu complet. După 15 minute puteți începe lucrul - transferați desenul pe perete.
Fixați filmul pe perete cu bandă de mascare, încercuiți imaginea astfel încât imaginea să fie imprimată pe perete. Modalități simple crearea unui basorelief pentru începători implică următoarele acțiuni:
Chitul este aplicat de-a lungul conturului peretelui - un strat după altul. Straturile ulterioare se aplică numai după ce cele anterioare s-au uscat.
Apoi, folosind cuțite de paletă, tăiați imaginea, desenând fiecare detaliu. Cele mai mari și mai convexe elemente trebuie să fie întărite cu șuruburi autofiletante. Acest lucru va face ca imaginea să dureze.
Când toate detaliile au fost desenate, panoul trebuie să fie bine uscat, tratat cu șmirghel. Este necesar să neteziți toate rugozitățile, colțurile, elementele convexe și concave. Lucrul în această etapă necesită acuratețe și grijă.
După terminare, desenul este grunduit și vopsit. Este mai bine să folosiți vopsea pe bază de apă. Pentru ca suprafața din jurul desenului volumetric să nu arate nefiresc de uniformă, aplicați un strat mic de ipsos și tratați-l cu hârtie mototolită, polietilenă, astfel încât suprafața să devină aspră.
Basorelieful din ipsos de bricolaj are o tehnologie de fabricație ușor diferită. Este mai bine să folosiți matrițe gata făcute pentru turnarea elementelor dintr-un amestec de gips și adeziv PVA. Masa ar trebui să arate ca plastilina.
Folosind forme gata făcute, elementele individuale ale ornamentului pot fi turnate, uscate și lipite de perete. Acele piese pentru care nu există matrițe, sau sunt prea mici pentru turnare, pot fi turnate manual.
Când întregul desen este gata, toate crăpăturile sunt sigilate cu etanșant alb. Mai departe, ca și în cazul chitului, basorelieful este acoperit cu grund și vopsit. Puteți aplica vopsea, ceară, adăugați aurire.
Basorelief în interior
Basorelieful se potrivește bine cu multe materiale de finisare:
ipsos;
marmură;
piele;
copac;
oglinzi.
Numeroase fotografii ale basoreliefului de pe peretele sau tavanul livingului, în deschideri arcuite, nișe, în dormitoare stiluri diferite mărturisesc faptul că arată armonios atât în stil clasic, cât și în interior stilizat ca un interior antic.
Basorelieful, simplu ca formă și model, va da vedere originală interior minimalist modern, iar cel clasic este potrivit chiar și în stilul mansardă.
Basorelieful va fi potrivit în diferite încăperi:
în camera de zi, cu ajutorul unui basorelief, puteți recrea interiorul unui castel, palat antic sau, dimpotrivă, le puteți completa cu un interior modern;
în dormitor decizie inițială va fi amplasarea unui panou mare peste capul patului sau în întregul perete;
în bucătărie, un panou volumetric este potrivit în zona de luat masa sau pe șorț de bucătărie... Poti amenaja un perete intreg sau o nisa libera asa;
într-o baie spațioasă, un basorelief poate completa decorul peretelui cu marmură.
într-un hol mare, puteți decora o parte a peretelui cu muluri din stuc, pt camera mica este mai bine să nu folosiți imagini volumetrice.
Elementele mici de stuc pot completa un perete de o singură culoare dacă pe altele sunt așezate picturi, fotografii, rafturi cu suveniruri, colecții. În acest fel, nu va apărea gol.
Modelul volumetric al plantelor umple bine spațiul fără a supraîncărca interiorul.
O cameră poate fi transformată adăugând câteva elemente de stuc pe pereți sau pe tavan. Uneori, un basorelief poate deveni un centru compozițional, organizator al unei încăperi.
Când creați un basorelief, este important să asigurați iluminarea corectă, astfel încât imaginea volumetrică să „sclipească” - acest lucru va obține efectul decorativ maxim.
Fotografie cu un basorelief pe perete
Atunci când decorați interiorul unei locuințe, modelarea pe perete ar fi o soluție bună. În ciuda numărului mare de gips și produse din plastic pentru decorarea pereților, modelarea artistică este încă relevantă. Un astfel de finisaj nu este foarte dificil și poate fi realizat cu ușurință independent. Acest articol va discuta cum să o faci singur pe perete și ce materiale pot fi folosite pentru aceasta.
Proceduri pregătitoare
Chiar și cele mai comune tencuieli sau muluri din ipsos vor adăuga unicitate și eleganță apartamentului. Modelele în relief pot fi folosite în designul oricărei încăperi.
Mai întâi trebuie să alegeți pe ce pereți vor fi aplicați. Este extrem de important să luați în considerare factorul de iluminare, dacă lumina va fi naturală sau artificială.
Următorul pas va fi să alegeți o poză și un loc pe perete unde se va efectua modelarea.
Pentru începătorii în acest meșteșug, este mai bine să nu abordați picturile complexe.
Cea mai bună soluție ar fi imaginile cu frunze sau flori. Un exemplu de astfel de sculptură poate fi văzut în figură.
De asemenea, va trebui să pregătiți următorul set de instrumente:
mistrie;
perie plată;
șpaclu;
maklovitsa;
banda camuflanta;
manusi din latex;
folie de polietilenă.
Veți avea nevoie de un material care este folosit pentru a nivela suprafețele.
Aplicarea unui basorelief pe perete
Pentru sculptură pot fi folosite diverse materiale. Cea mai comună opțiune este crearea unui basorelief din ipsos și chit.
Mai întâi trebuie să alegeți textura cea mai potrivită. Pentru începători, este mai bine să lucrați cu și, amestecat cu lut. De asemenea, este mai bine să nu desenați imagini mari prima dată.
O soluție bună ar fi să creați un basorelief brut pe o tabletă separată. Pentru aceasta, puteți folosi lemn sau gips-carton.
Pregătirea desenului
Este necesar să alegeți imaginea cea mai desenată. Contururile sunt transferate pe hârtie, iar deasupra se aplică o folie de plastic. Și deja deasupra ei este aplicată o imagine.
Pregătirea bazei
Baza basoreliefului este realizată din ceară sau ceară. Un strat de ipsos este aplicat pe foaia de gips-carton cu o spatulă, după care este nivelat.
După aproximativ 20 de minute, după ce soluția s-a întărit, desenul este transferat pe bază. Șablonul de film este plasat pe bază și contururile imaginii sunt conturate cu un creion. Pe stratul de chit rămâne un model în relief, care va fi apoi transferat pe perete.
Crearea unui desen
Această parte a jobului este cea mai importantă și consumatoare de timp. Un specialist se poate ocupa rapid de asta, dar
Pregătirea corespunzătoare suprafețele sunt cheia succesului
începătorul va avea nevoie de mai mult timp. Esența procedurii este de a adăuga volum imaginii desenate.
Crearea unui desen tridimensional pe un perete constă în mai multe etape. Chitul este aplicat pe părți ale imaginii nu imediat, ci treptat, strat cu strat.
Mortarul, cu ajutorul căruia se realizează modelarea, trebuie să aibă un indice de elasticitate ridicat și să nu se întărească imediat. Este necesar să pregătiți în prealabil un amestec cu consistența dorită.
Pictura si fixarea basoreliefului
După ce basorelieful este complet sculptat, va trebui să fie bine uscat. Colțurile și marginile ascuțite sunt șlefuite. Această lucrare trebuie făcută cu grijă pentru a nu îndepărta excesul.
Pentru ca basorelieful să capete aspectul final, suprafața sa va trebui amorsată și vopsită. Grundul va crește nivelul de aderență pentru vopsirea ulterioară. Pentru basorelieful decorativ, este cel mai des folosit vopsea pe baza de apa... O diagramă a unei astfel de proceduri poate fi văzută în figură.
Basoreliefuri din ipsos
Cum se face sculptură în ipsos? Acest material este potrivit atât pentru profesioniști, cât și pentru artizanii începători. Va fi suficient să vă familiarizați cu următoarea lecție video de antrenament pentru a simplifica procedura.
Gipsul este amestecat cu lipici PVA înainte de utilizare. Acest amestec seamănă în exterior cu plastilină pentru a crea zone separate ale imaginii. Pentru a obține o imagine volumetrică folosind un astfel de material, va fi suficient să cumpărați formularul corespunzător din magazin. În ea se toarnă o soluție de gips și lipici, după care va trebui să așteptați până se întărește. După întărire, produsul este scos din matriță și atașat de partea dorită a apartamentului.
Iluminarea optimă este cheia succesului
Aproape orice imagine poate fi orbită, dar compozițiile de plante sunt cel mai adesea alese. O bucată este desprinsă din ghipsul amestecat, care va fi necesară pentru a crea un element separat. Restul materialului trebuie împachetat într-o cârpă umedă și depozitat într-o pungă de plastic. Acest lucru va preveni posibila uscare a soluției.
Începătorii folosesc adesea imaginea unui ciorchine de struguri. Pentru a-l crea, trebuie să luați o frunză de strugure, să o puneți în polietilenă și să încercuiți contururile. Acest lucru va crea un șablon pentru lucrări ulterioare.
După ce ghipsul este amestecat, o bucată mică de material este luată și întinsă cu un sucitor, după care este atașată de perete cu ajutorul unui slip. Șablonul este așezat pe tencuiala Parisului și trasat în jurul conturului. Cu ajutorul instrumentelor, materialul în exces este îndepărtat. În aceste scopuri, puteți folosi atât dispozitive profesionale, cât și cele improvizate. Mai întâi, este creat conturul foii, apoi mijlocul acesteia.
Pentru a crea interior unic poti folosi si basoreliefuri realizate cu adaos de flori artificiale. Florile, la rândul lor, pot fi făcute din material textil sau hârtie.
Pentru a crea un astfel de basorelief într-un apartament, va trebui să diluați o soluție de chit cu adăugarea de lipici într-un recipient pregătit anterior. Consistența amestecului ar trebui să semene în exterior cu smântâna sau iaurtul. Flori artificiale scufundat de mai multe ori în această soluție. Principalul lucru este să vă asigurați că nu apar dungi, care se pot usca rapid, iar apoi va fi foarte dificil să le îndepărtați. După fiecare scufundare, se face o scurtă pauză pentru ca soluția să aibă timp să se usuce puțin. După ce textura imaginii capătă o saturație uniformă, etapa poate fi considerată finalizată.
Când florile s-au întărit complet, ele sunt atașate de panou cu alabastru gros. O compoziție completă pe întregul perete este creată din secțiuni individuale.
După cum puteți vedea din articol, nu este nimic dificil în crearea basoreliefurilor și această lucrare se poate face cu propriile mâini. Principalul lucru este să folosiți materiale și instrumente de calitate. Cu ajutorul fotografiilor discutate mai devreme, puteți alege versiunea potrivită a imaginii. Cu toate acestea, dacă intenționați să sculptați modele complexe constând dintr-un număr mare de piese, este recomandat să solicitați ajutor de la un artist profesionist.
Puteți înțelege complexitățile procesului, cum să realizați un basorelief pe perete cu propriile mâini în spațiul liber, combinând cunoștințele tehnicilor de bază ale fabricării acestuia cu pregătirea practică în aplicarea materialului lichid și instalarea panourilor finisate pe peretele. Dimensiunile suprafeței de lucru nu contează cu adevărat - imaginile artistice pot fi plasate în mici detalii pe secțiuni de perete, tavan, nișe și colțuri care sunt libere pentru vizualizare. Avantajele auto-execuției acestei părți a interiorului sunt că, după un desen detaliat al unui șablon standard, se obține un model unic.
Detalii și diferențe
Decorarea decorativă bricolajă sub formă de basorelief pe perete va oferi încăperii un volum artistic, un aspect original rafinat al interiorului. Locația, iluminarea, schema de culori aleasă vor umple cel mai simplu desen cu individualitate și vor fermeca privitorul. De aceea, acest tip de înregistrare a proprietăților private câștigă din ce în ce mai multă popularitate în comparație cu straturile de finisare produse în serie.
Simplitate și stil
Crearea de picturi mari și complexe în ceea ce privește completarea detaliilor insuflă începătorilor incertitudinea în capacitatea de a efectua o muncă atât de minuțioasă. Trebuie să începeți să stăpâniți tehnologia cu elemente simple și, atunci când obțineți un rezultat sigur, creșteți scara și finețea liniilor. Cu o abordare creativă, câteva mișcări simple și un joc de nuanțe pot crea întreaga imagine.
Tablourile monumentale care uimesc imaginația sunt realizate cu minuțiozitate și aduse la un aspect finit de către meșteri manual, chiar dacă componentele principale sunt prefabricate în matrițe. Un decorator începător poate dobândi abilitățile de a lucra cu material plastic, folosind tehnicile unei combinații de diferențe de nivel de planuri și o textură brută de prelucrare, aplică separarea pieselor care sunt identice în tehnica de execuție prin colorarea lor contrastantă. Printr-o metodă particulară de contrarelief, imaginile de pe pereții goli sunt înscrise în stilurile moderne de design urbanistic.
Adesea, basoreliefurile improvizate sunt folosite pentru a decora mobilierul de uz casnic individual: un șemineu, coloane, grinzi, nișe sau deschideri. Plasarea unui model convex într-un loc neașteptat reînvie pereții familiari de mult.
Funcțiile unui astfel de model pot fi nu numai decorative. Soluția spațială vă permite să ascundeți denivelările uneia sau a suprafețelor adiacente, pentru a oferi un aspect atractiv strict comunicaţii de inginerie, pentru a obține efectele vizuale specificate, pentru a crea o tranziție tematică între zone și încăperi de stil și scop diferit.
Dacă arătați puțină imaginație, folosind materialul la îndemână, atunci chiar și pentru începători, un complot improvizat pe tema mediului poate servi interesanta decizie refacerea zonelor care necesită reparații.
Combinând cu diverse materiale
În multe cazuri de realizare a unui basorelief pe un perete, vopsirea suprafeței rezultate nu devine elementul principal de decor. Materialul care formează relief are nevoie de mai multă protecție împotriva schimbărilor de umiditate a aerului, a absorbției vaporilor grasi și a prafului.
Modelul texturii este clar vizibil în diferite unghiuri, își schimbă aspectul odată cu schimbarea lumina naturalași amplasarea cu pricepere a iluminatului artificial. Prin pornirea sau oprirea surselor de lumină punctuale se realizează accentuarea sau netezirea percepției basoreliefului din interior la momentul potrivit.
Alegerea unei imagini volumetrice pe perete începe cu o evaluare a locației acesteia în ceea ce privește suprafața, iluminarea și scop functional sediul.
Basorelieful nu trebuie să fie „aglomerat” între colțurile adiacente, distanța până la peretele opus ar trebui să permită privitorului să vadă întregul desen. În spații înguste, este permisă utilizarea unor piese mici, care, prin amplasarea lor pe structuri de limitare, nu creează condiții pentru deteriorarea lor mecanică sau rănirea persoanelor care trec.
Detalii de fabricație bricolaj
Dorința care a prins contur - de a vă decora interiorul cu o compoziție unică în zonele libere ale camerei, începe să se realizeze cu alegerea unui model. El va determina următorii pași pentru a da viață ideii. Operații necesare pentru basorelief:
Întocmirea schițelor elementelor artistice. Modelul poate consta din repetarea formelor identice (1 sau mai multe tipuri). Este posibil să combinați în zona alocată multe panouri de gips gata făcute de diferite dimensiuni, aranjandu-le într-o ordine dată. Aspectul planului general este împărțit în schițe separate ale fiecărei părți, desenate la scară 1: 1 pentru transferul pe suprafața proiectată. Determinați caracteristicile tehnologice ale performanței (panouri, șablon, turnare manuală). Pentru a finaliza imaginea, în orice caz, va fi necesar să finisați manual cusăturile pieselor lipite, să desenați caracteristicile modelului de stuc, să curățați neregulile și să dați întregii suprafețe o anumită rugozitate. Selectați materialul principal care va fi folosit pentru lucrare (gips, tencuială decorativă, alabastru, chit). Componentele pentru lucrul la dispozitivul de basoreliefuri nu aparțin soiurilor ieftine de astfel de materii prime - chituri, grunduri, adezivi pentru instalarea pieselor turnate trebuie să fie de înaltă calitate. Rezistența produsului nu ar trebui să fie compromisă de utilizarea de materii prime cu caracteristici discutabile. Executarea în culoare necesită selecția claselor de vopsele, culori suplimentare, lacuri pentru strălucire și protecție. Pe baza locației panoului, a scopurilor instalării acestuia și a efectului dorit, se determină necesitatea instalării surselor de iluminat suplimentare, numărul de puncte, lucrările și materialele necesare pentru aceasta. Pregătiți unelte și dispozitive. Acestea includ atât un set standard pentru aplicarea și nivelarea chitului, pregătirea unei soluții, măsurarea și marcarea, cât și instrumente speciale care creează elemente volumetrice din materiale de construcție groase.
Multe șabloane disponibile pe web
Cel mai dificil, uneori, este să alegi unul din toată varietatea. opțiuni posibile viitoare componentă decorativă a interiorului. Toate etapele ulterioare depind deja de această decizie. Puteți vizualiza mostre și descărca un șablon pentru întruchiparea basoreliefului care vă place pe site-urile specializate în acest domeniu:
Nu este recomandat să alegeți picturi de gen, scene de luptă, imagini complexe de oameni, animale sălbatice și vederi panoramice ca prima încercare de a decora un apartament.
Ornament care se repetă
O imagine potrivită pentru dobândirea abilităților de obținere a unui rezultat dat pentru un maestru începător va fi compozițiile volumetrice de fructe, frunze, flori. Ele pot fi aranjate ca elemente separate sau modele împletite, alcătuiesc un copac fantezist sau acoperă întreaga matrice.
În primul rând, ar trebui să urmăriți cursul de master de antrenament specialist cu experienta, care se va dedica complexității fabricării profesionale, aplicării și procesării detaliilor din stuc ale reliefului direct pe perete.
Un exemplu de videoclip de antrenament pentru realizarea unui decor simplu:
Nu este recomandabil să reduceți simplitatea imaginii elementului care vă place la o umflătură primitivă pe perete - desemnarea fundalului sau aspectul unui cadru de baghetă îi va oferi un aspect complet și adecvat.
Înainte de a începe lucrul, suprafața peretelui este curățată temeinic de straturile vechi, uscată, tratată cu un grund și nivelată cu chit.
Turnări
Un element de gips separat este realizat într-o formă pregătită și apoi lipit în locul selectat. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de următoarele:
a realiza o cutie (cutie) rigidă cu o latură joasă în funcție de dimensiunile piesei viitoare;
pe fund este așezată o formă volumetrică, care este acoperită cu o peliculă (fără pliuri și riduri);
produsele cu grosime semnificativă sunt întărite prin așezarea unui cadru de sârmă într-o matriță;
conform instrucțiunilor producătorului, amestecați soluția, turnați-o în matriță;
amestecul se pastreaza timp stabilit de producator pana se usuca complet;
îndepărtați turnarea, șlefuiți, dacă este necesar, partea din spate și capetele pentru o potrivire perfectă pe bază;
dacă basorelieful constă din panouri turnate etanș, atunci prelucrarea suprafeței frontale se efectuează după etanșarea tuturor îmbinărilor cu un chit, astfel încât părțile din gips-carton să arate ca un singur întreg.
Piesele finite, situate la o anumită distanță unele de altele, pot fi conectate prin sculptură cu linii arbitrare care înfățișează ramuri sau o viță de vie.
Contrarelief
Tehnologia basoreliefului în profunzime din tencuiala decorativă constă în utilizarea a 1 din 2 metode de execuție:
tăieturi dintr-un amestec dens aplicat pe perete conform unui desen transferat dintr-o peliculă de plastic M 1: 1;
formarea secvențială a straturi în jurul zonelor specificate.
Alinierea marginilor se face cu o dalta, dupa care se efectueaza o slefuire generala.
Șablon
Această metodă este o variantă a formularului care se instalează direct pe bază. Ei iau un material dens și decupează secțiuni ale modelului în el, care vor fi umplute cu ipsos sau altă compoziție.
Folosind o metodă de șablon, puteți crea atât o bază pentru imagini convexe, cât și să construiți părțile laterale ale secțiunilor subțiri ale compozițiilor în profunzime (contrarelief).
Turnare
Cel mai comun mod de a face mici detalii în orice alt tip de imagini, precum și atunci când se face un basorelief din chit și alabastru.
Desenul se aplică cu un creion direct pe perete, suprafata mare poate fi împărțit în pătrate pentru un aspect și o scară mai ușoare.
Nu este necesar să desenați cu atenție nuanțele întregii imagini; este suficient să conturați conturul obiectului și liniile principale ale fragmentelor descrise în această zonă.
La finalizarea basoreliefului, liniile acestuia sunt aduse la perfecțiune cu un instrument ascuțit și acoperite cu compoziții colorate sau albe (ascuțite).