Corpurile de iluminat sunt elemente esențiale, care pot avea un puternic cuvânt de spus în privința atmosferei generale dintr-o încăpere. Ambientul poate fi influențat în mod direct de către lumină – aceasta trebuie să vină în completarea celei naturale, oferind alternative valabile și atractive. Lustrele sunt oportunități excelente de a crea acest echilibru necesar – așadar, ia în calcul această posibilitate când vine vorba despre amenajarea casei tale.
Din acest articol vei afla ce corpuri de iluminat să alegi pentru a obține un design de lux.
Lustra modernă – Caracteristici și calități
Lumina este un factor esențial în amenajarea oricărei încăperi. Specialiștii în design pun mare preț pe acest detaliu, aparent nesemnificativ, care poate cântări enorm în final. Livingul și dormitorul sunt încăperi extrem de importante, fiindcă, în majoritatea timpului, te afli într-una dintre cele două camere. Așadar, modul în care te simți atunci când stai în ele este un lucru semnificativ, de care trebuie să ții cont atunci când faci planul de design.
Deși mobilierul, finisajele sau obiectele decorative sunt elemente principale, care par a fi singurele ce necesită o atenție specială, de fapt, nici lumina interioară artificială nu trebuie ignorată. Având în vedere că, mai ales în sufragerie, sunt o multitudine de activități pe care le poți desfășura în fiecare zi (relaxare, cină cu prietenii, seară de cinema etc.), aceasta necesită o intervenție specifică, mai ales la nivel de lumină. Ea poate avea un efect pozitiv asupra stării tale de spirit, dar și asupra productivității sau randamentului de care dai dovadă.
În primul rând, este obligatoriu să găsești un raport optim între spațiu și iluminare. Aceasta trebuie plasată în locuri propice, pentru a nu intra în conflict cu alte surse de lumină artificială (precum televizorul). În funcție de lucrurile pe care le faci, de obicei, într-o astfel de încăpere, poți elabora o schiță de organizare a corpurilor de iluminat. Dacă îți place să citești, creează-ți un colț special pentru asta, cu ajutorul unei veioze sau al unei lămpi de birou. De asemenea, iluminarea principală nu trebuie să fie nici prea puternică, nici prea slabă – fiindcă astfel va fi ori deranjantă, ori insuficientă.
Un living ideal decorat trebuie să se bucure de o iluminare diversă, multiplă, realizată pe diferite straturi. Aproape toate colțurile încăperii pot fi luminate, cu scopul de a crea o atmosferă primitoare și uniformă. Această stratificare pe care o recomandă specialiștii se poate împărți în următoarele categorii:
Lumină ambientală
Lumina ambientală este cea care asigură iluminarea încăperii în proporție de aproximativ 70%. Aceasta poate fi realizată de către diferite lustre și candelabre, pendule și suspensii, sau aplice de perete și plafoniere. Este recomandat să ții cont de stilul pe care l-ai abordat pentru livingul tău – raportat la acesta, poți face cea mai bună alegere, care să fie în concordanță cu designul general.
De asemenea, înălțimea camerei este importantă – nu toate categoriile de corpuri de iluminat se pretează pe toate dimensiunile posibile. În principiu, trebuie găsit un echilibru propice între întuneric și lumină. Nu este obligatoriu ca spațiul în cauză să fie luminat în toate cotloanele, deoarece acest lucru poate deveni obositor și solicitant din punct de vedere vizual. De aceea, proporțiile trebuie păstrate în permanență, pentru a putea alcătui un cadru uniform, fără excese sau lipsuri.
Lumină pentru task-uri
Task-urile trebuie rezolvate indiferent de moment și, prin urmare, indiferent că este zi sau seară, lumina este necesară pentru a-ți oferi suportul optic necesar. Dacă pe timpul zilei, cea naturală te poate ajuta în acest sens, seara ai nevoie de surse artificiale, care să-ți creeze confort.
Așadar, în cazul în care lucrezi la birou până seara târziu sau ai alte sarcini de îndeplinit într-un colț al casei, special amenajat, nu uita să achiziționezi veioze sau lămpi de birou utile. Unii oameni pot funcționa mai bine într-o lumină mai difuză, alții se simt mai energici într-o încăpere plină de lumină – în funcție de acest detaliu, te poți orienta către variante mai puternice sau mai slabe ca intensitate, care să fie comode pentru ochii tăi. De altfel, temperatura luminii este importantă – specialiștii o recomandă pe cea caldă, pentru că este mai prietenoasă cu organismul uman, fiind mai puțin obositoare decât cea rece.
Accente luminoase
Orice casă de ultimă generație are o mulțime de accente care definesc ambientul dintr-o încăpere. Din ce în ce mai mulți designeri optează pentru astfel de mici intervenții, care au ca scop echilibrarea surselor de lumină, dar și obținerea unui aspect futurist.
Prin urmare, chiar dacă ai ales deja lustre moderne în sufragerie, te poți orienta către o serie de finisaje luminoase, ușor de realizat. Cu ajutorul lor poți izola sau delimita anumite zone sau obiecte – un tablou, un perete cu o textură inedită, o decorațiune sau orice altceva. Fie că te orientezi către o bandă LED amplasată pe perete, sub grindă, sau în alte locuri ideale, fie că preferi spoturi, decorațiuni LED sau alte tipuri de detalii, important este să fie modele pe gustul tău și să vină în completarea esteticii pe care o are casa ta.
Până la urmă, armonia estetică este esențială și nu este dificil de obținut. Odată ce ai în minte exact proiectul pe care îți dorești să-l pui în aplicare, poți fi atent și la astfel de aspecte care țin de finețe, atenție și o abordare profesionistă. Studiază cu atenție fiecare variantă în parte și orientează-te atât către ceea ce îți place, cât și către ceea ce se potrivește în spațiul pe care vrei să-l amenajezi. Această structurare pe straturi este o tehnică la care apelează designerii pentru a putea echilibra spațiul din punctul de vedere al iluminatului electric. Astfel, ei recomandă să pui în aplicare această metodă care îți va oferi o modalitate de organizare tehnică a unui procedeu decorativ care poate fi foarte ușor supus greșelii. Poate părea, la prima vedere, un aspect neimportant, însă vei observa pe parcurs că senzația pe care ți-o poate oferi o iluminare potrivită nu se compară cu cea oferită de o lumină banală, standard, care nu a fost aleasă după o serie de principii profesionale.
Cum să alegi lustre moderne pentru living și dormitor?
Livingul și dormitorul sunt camerele principale în care te relaxezi, te distrezi și te odihnești. De aceea, ele necesită o atenție specială atunci când vine vorba despre amenajarea lor și, mai ales, despre lumină.
Dacă în living libertatea este mai mare, iar creativitatea se poate manifesta prin intermediul unor corpuri de iluminat electric de diferite tipuri, care să creeze un ansamblu complex, în dormitor lucrurile trebuie alese ținând cont și câțiva factori suplimentari. Ambientul necesar somnului nu trebuie să fie prea deranjat din punct de vedere optic – așadar, este bine să alegi o lumină caldă și nu foarte puternică. De asemenea, poți opta pentru dispozitive de reglare a intensității sau pentru veioze sau aplice a căror funcționare o poți controla din preajma patului.
Cu siguranță ai întâlnit momente în care te preferi să te recreezi, citind o carte în pat, înainte de somn – poate ai observat cât de dificil este să te ridici pentru a stinge lumina. Prin urmare, funcționalitatea este extrem de importantă. Însă, există anumite caracteristici de care poți ține cont în general, în amenajarea oricărei încăperi – living sau dormitor. Sunt o serie de pași de bază pe care te poți sprijini pentru a face alegerile corecte în materie de iluminat electric:
Primul pas în alegerea corpurilor de iluminat ideale este să stabilești care este scopul precis al încăperii respective. De exemplu, gândește-te care sunt activitățile pe care le desfășori cel mai des și care sunt locurile din cameră în care îți place să petreci mai mult timp. Împarte spațiul în astfel de secțiuni destinate unor anumite acțiuni – unde citești, unde te uiți la televizor, unde mănânci, unde îți inviți musafirii, etc.
Oamenii preferă diferite arii ale casei lor – unii iubesc canapeaua, fotoliul, covorul, un balansoar sau zona de dining. Indiferent de preferințele tale, important este ca acestea să fie valorificate și puse în lumină, în adevăratul sens al cuvântului. Odată ce ai reușit să realizezi această schiță orientativă, poți porni pe drumul propriu-zis al căutării produselor perfecte.
În cazul în care, chiar și după primul pas orientativ, nu știi încotro să o apuci, abordează totul gândind o structură bazată pe realitate și dorință. Așadar, studiază, în primă fază, care este cantitatea de lumină naturală pe care respectivul spațiu o primește pe parcursul zilei. Poziționarea acestuia poate influența luminozitatea generală a încăperii – depinde de cât de direct bat razele soarelui, câți pereți exteriori are, câte ferestre și așa mai departe.
După ce reușești să identifici astfel de factori, poți începe procesul de amenajare și amplasare a principalelor surse de lumină. Alege-le mai întâi pe cele de atmosferă, cu scopul de a crea o bază solidă, pentru ca, mai apoi, să te poți concentra pe detalii și pe finisaje.
Stilul este un alt lucru de care trebuie să ții cont – corpurile de iluminat trebuie să se încadreze perfect în designul întregului spațiu. De exemplu, poți opta pentru un mix între lustre vintage și elemente moderne contemporane, demne de un salon luxos, sau, dimpotrivă, poți alege o singură direcție estetică – futurism, postmodernism, sau oricare alta.
Însă, complementaritatea este esențială în procesul de amenajare, fiindcă toate obiectele trebuie să creeze un ansamblu coerent din punct de vedere stilistic. Astfel, este bine să ai o grijă deosebită la materiale, structuri, volume, simetrii sau poziționări (suspendate, așezate pe sol sau pe un alt suport etc.) – acestea sunt micile secrete care fac diferența dintre un design profesionist și unul neprofesionist.
Totuși, indiferent de acești pași obligatorii, măsura este cea mai importantă. O capcană în care poate cădea oricine este tendința de a supraaglomera spațiul, din dorința de a beneficia de o cantitate cât mai mare de lumină. Acest concept nu este neapărat unul benefic, deoarece orice exces poate cauza un disconfort la fel de mare ca în cazul unei lumini insuficiente. Așadar, este recomandat să te adaptezi pe parcurs la toate informațiile pe care le descoperi și să găsești maniera ideală.
În concluzie, lustrele sunt o modalitate excelentă de amenajare a oricărui spațiu de acasă, cu precădere a livingului și dormitorului. Acestea au rolul de a crea o atmosferă cosy, care să te ajute atât să te relaxezi, cât și să fii proactiv atunci când ai de îndeplinit anumite sarcini. Nu trebuie să ignori acest aspect atunci când vine vorba despre alcătuirea cadrului ideal, în care să locuiești zi de zi – lumina este o caracteristică unică, de care organismul trebuie să beneficieze la cea mai înaltă calitate. Poți fi creativ și original, venind cu idei îndrăznețe și inedite, pentru a pune la cale un design extraordinar și ieșit din comun, care să impresioneze prin unicitate și ambianță!
Sursă foto:
Întrebări și răspunsuri frecvente despre lustrele moderne