Asistent Material

Iluminarea artistică a dormitorului – Ghid pentru obținerea unui decor FABULOS, elegant și confortabil

by Cristian Rusu
September 20,2023

Dormitorul este camera în care oamenii se retrag pentru relaxare și odihnă, iar amenajarea sa corectă va fi considerată o necesitate de către toată lumea. Unii dintre proprietarii cu putere financiară vor un decor de revistă, unul deosebit, elegant, practic, frumos și confortabil. Din acest motiv, aranjarea acestuia trebuie să fie însoțită obligatoriu de prezența unor piese de brand, calitative, fie că este vorba despre corpurile de iluminat, fie despre piesele de mobilier sau diferite alte obiecte decorative. Iluminarea artistică a spațiului se impune de la sine înțeles și poate fi pusă în practică cu ajutorul imaginației, creativității și a unor obiecte fabuloase, recunoscute din designul de interior de lux.

În articolul de mai jos, veți descoperi informații utile despre cum să aduceți în dormitor lumină suficientă, chiar dacă razele soarelui nu pătrund suficient în timpul zilei, cum să o faceți într-un mod corect, despre modelele de corpuri de iluminat ideale pentru a crea o cameră elegantă și luxoasă.

De asemenea, veți găsi diferite idei interesante pentru iluminarea acestui spațiu și tot aici aveți menționate unele greșeli uriașe, pe care proprietarii le fac chiar din momentul în care decid să demareze proiectul pentru amenajarea acestei încăperi a casei.

Iluminarea corectă a dormitorului într-o casă elegantă

Un rol important în dormitor îl are iluminatul artificial. Acesta poate fi general sau de accent. Ambele trebuie utilizate în spațiul destinat relaxării, deoarece aici petrece o mare parte a timpului fiecare proprietar. Din acest motiv, nu e de mirare că oamenii au realizat cât de esențiale sunt sursele de lumină pentru îmbunătățirea stării lor de spirit. Alegerea corpurilor de iluminat pentru această încăpere a devenit din start o necesitate, iar amenajarea perfectă nu poate exista în lipsa acestor obiecte.

Deși cele mai multe camere au o iluminare generală deasupra capului, totuși, într-o casă care vrea să aibă un decor de revistă această opțiune nu are ce căuta, nefiind adecvată nici ca design, nici ca funcționalitate. Un dormitor somptuos, luxos, elegant poate avea montat un candelabru, de exemplu, astfel asigurându-se o iluminare generală cu un obiect chic. Spoturile incastrate sunt și ele de real folos și creează o atmosferă diferită, care nu este regăsită în orice locuință obișnuită.

Specialiștii sunt de părere că, în zona dormitorului, lumina nu trebuie să fie albastră sau albă, ea împiedicând organismul să se relaxeze și să doarmă și transmițând corpului că este încă zi. În mod obișnuit, aceasta se regăsește ziua, atunci când oamenii sunt obișnuiți să fie activi.

Iluminatul potrivit în dormitor trebuie să răspundă cu brio următoarelor cerințe:

să existe o lumină principală, un întrerupător lângă ușă și prize suficiente pentru toate corpurile de iluminat din încăpere;

să se lumineze toate colțurile, chiar și cele mai întunecate;

să nu fie uitate luminile din dressing, nici cele de la măsuța de machiaj sau de lângă pat.

Cum se calculează iluminarea dormitorului

Înainte de a monta corpurile de iluminat pentru dormitor, este bine ca proprietarul să înțeleagă care este nivelul de lumină necesar și cum să calculeze intensitatea și puterea luminoasă. Atmosfera de cămin primitor nu poate fi obținută decât dacă se va ține cont de cantitatea suficientă de lumină din această cameră. Astfel, trebuie realizat calculul necesarului de lumeni.

Cantitatea de lumină obligatorie pe metru pătrat se calculează în lucși (1lx =1lm/1mp). În funcție de activitățile pe care proprietarul vrea să le facă în această cameră, trebuie să calculeze de câți lumeni pe metru pătrat ar avea nevoie pentru iluminarea corectă. Formula simplificată este următoarea: lm = mp x lm/mp.

Cum se iluminează corect un dormitor

Iluminarea dormitorului trebuie să țină cont și de alte câteva detalii, în așa fel încât rezultatele să fie cu adevărat uimitoare. Lumina naturală trebuie să pătrundă în cantitate suficientă, pentru că este foarte importantă pentru sănătatea oamenilor, dar și pentru că pune în valoare interiorul, evidențiind diferitele obiecte de artă existente aici.

Iluminarea artificială este obligatorie pentru a completa lumina naturală sau pentru a o înlocui atunci când vine seara, așa că nu trebuie uitate corpurile montate într-un număr suficient, în așa fel încât să servească nevoilor proprietarului, să aducă acel aer luxos și confortabil de care are atât de mare nevoie întreagă locuință și să creeze o atmosferă relaxantă, intimă și îmbietoare.

În amenajare, se va avea în vedere și un sistem separat de iluminat pentru citit, destinat fiecărui pasionat de lectură. O veioză sau o lampă de masă ar putea fi o alegere potrivită în acest scop.

În plus, poate fi adăugată o lampa de veghe pe timp de noapte, care reușește cu succes la orientarea oamenilor când soarele s-a dus demult la culcare sau când draperiile și jaluzelele sunt trase.

Există anumite reguli pentru a ilumina corect dormitorul, mai ales când vine vorba despre unul cu pretenții:

proiectul pornește de la modul optim de folosire a spațiului;

în zona de relaxare, e nevoie de lumină ambientală reconfortantă și de lumină de citit sau pentru a obține o anumită atmosferă romantică;

corpurile de iluminat sunt dispuse în funcție de activitățile care se desfășoară în dormitor;

lumina centrală sau suspendată nu este potrivită, așa că lustra ar trebui, mai degrabă, folosită în living, nu în spațiul de relaxare;

luminile potrivite aici sunt cele mai slabe, care să pregătească perfect creierul uman pentru odihnă;

lumina de atmosferă poate fi adusă în dormitor cu ajutorul veiozelor, lampadarelor, aplicelor;

se pot instala și variatoare, pentru a regla lumina din încăpere;

utilizarea luminilor în straturi poate fi o altă soluție indicată în această încăpere.

Tipuri de iluminare a dormitorului

Această cameră este multifuncțională. Iluminarea artificială trebuie să acopere toate nevoile proprietarului. Culoarea luminii emanate de bec nu trebuie lăsată pe locul doi, îmbinarea surselor acesteia fiind obligatorie pentru obținerea unui rezultat optim. Astfel, va fi nevoie de prezența:

luminii generale (de bază, difuză sau dispersată);

luminii puternice (redă corect culorile);

luminii concentrate (pentru a evita să ajungă în restul camerei).

Modele de corpuri de iluminat pentru dormitor

Corpurile de iluminat din dormitor trebuie să fie alese ținându-se cont de mai multe criterii, precum:

funcția principală a încăperii;

utilizarea dormitorului pentru alte activități decât cele legate de odihnă;

cine va folosi dormitorul;

stilul de decorare;

dimensiunile acestui spațiu;

dacă este sau nu separat în mai multe zone;

înălțimea plafonului;

elemente arhitecturale care trebuie puse în valoare.

Pentru o casă cu pretenții, în care proprietarul vrea să investească, este obligatoriu ca piesele acestea să fie unele de calitate, luxoase, în ton cu designul. Dintre tipurile de corpuri de iluminat ce pot fi utilizate, pot fi sugerate următoarele:

tipul spot;

corpurile suspendate;

corpurile de iluminat pentru masă;

cele de podea și de perete.

De asemenea, se va avea în vedere tipul de lumină care trebuie să scalde această cameră (generală, locală, decorativă), dar și stilurile diferite (vintage, modern, rustic etc.).

Corpuri de iluminat moderne pentru dormitor

O mulțime de corpuri de iluminat se potrivesc perfect decorului acestei camere, dar ele trebuie alese cu grijă, pentru a nu exista riscul sufocării spațiului prin dimensiunile lor prea mari sau, din contră, prea mici. Acestea din urmă ar arăta ridicol într-un dormitor foarte mare.

Amenajarea locuințelor moderne urmărește menținerea anumitor caracteristici ale acestui stil, așa că și iluminatul artificial trebuie să se supună celor trei reguli:

simplitate;

utilitate;

bun gust.

Un decor modern deosebit poate fi creat în dormitor cu ajutorul unui pendul cu linii drepte și accente metalice, a câtorva spoturi, a lămpilor cu lumină albă și a celor cu abajur, puse pe noptieră.

Corpuri de iluminat clasice pentru dormitor

Soluția clasică pentru un dormitor iluminat în acest mod este folosirea lustrei cu design simplu și elegant. În general, se mai pot utiliza lămpile suspendate sau lămpile de perete, rezultatul fiind unul deosebit și preferat de foarte mulți proprietari de locuințe de lux.

Lustra poate fi dotată cu becuri care emană lumină de lungimi de undă diferite, în așa fel încât să poată fi aprinse separat, seara și dimineața. Tehnologia de ultimă oră permite chiar alegerea culorii luminii cu ajutorul telefonului mobil. Controlul inteligent al acesteia poate fi implementat ușor, iar avantajele se vor observa imediat.

Corpuri de iluminat inedite pentru dormitor

Cei care doresc realizarea unei atmosfere diferite pot opta pentru o amenajare puțin mai curajoasă. Lămpile retro și cele vintage sunt la mare căutare, lumina oferită de aceste obiecte creând o imagine distinsă, rafinată, sofisticată. Modelele de candelabre maiestuoase nu sunt deloc greu de folosit într-un dormitor cu pretenții, pentru că nu vor reduce deloc din înălțimea percepută a încăperii, așa cum s-ar întâmpla dacă ar fi montate într-un apartament de bloc, de exemplu.

O inovație importantă în domeniul iluminării poate fi și veioza încărcată prin intermediul unui cablu USB, cu o durată de funcționare de până la 8 ore. Interesant este că poate fi poziționată oriunde și că nu depinde de cabluri sau de prize. Abajurul cu aspect de cristal fațetat creează jocuri de lumini deosebite.

Idei interesante și îndrăznețe pentru iluminarea dormitorului

Latura artistică a proiectului de iluminare a dormitorului nu trebuie uitată, mai ales atunci când este vorba despre o locuință cu pretenții. Câteva idei deosebite pot fi considerate următoarele:

utilizarea unor veioze mobile, așezate pe podea sau noptieră, în funcție de preferințele proprietarului;

montarea spoturilor pe tavan devine o soluție elegantă de a aduce lumina discretă, efectul vizual fiind unul impresionant;

benzile cu led așezate pe rafturile pentru cărți sau în jurul obiectelor decorative pot fi o idee genială, simplu de pus în practică;

lumina indirectă, folosită înainte de a merge la somn, se poate obține cu ajutorul aplicelor de perete sau a veiozelor cu braț mobil;

o lustră modernă pentru dormitor imprimă un look elegant și poate fi completată de prezența altor corpuri de iluminat, ce oferă, astfel, întreaga lumină de care e nevoie în dormitor;

în locuințele somptuoase, candelabrul ar putea să fie o alegere interesantă și elegantă;

cine vrea să fie cu adevărat curajos, poate opta pentru montarea unui candelabru însoțit de un ventilator de tavan, pus deasupra patului, de veiozele așezate pe noptieră și de două aplice pe perete;

dulapurile au nevoie și ele de lumina din belșug, așa că este utilă atașarea unor aplice la circa 30 de cm de haine (becurile puternice sunt de folos în găsirea rapidă a pieselor vestimentare din șifonier);

este indicat să fie alese corpuri de iluminat care vor umple spațiul pe care îl ocupă, proporția fiind obligatoriu de păstrat în dormitor.

Greșeli frecvente în iluminarea dormitorului

Dormitoarele întunecate au fost multă vreme una dintre opțiunile oamenilor, ei asociind această cameră cu odihna. În vremurile moderne, însă, el a devenit un spațiu multifuncțional, servind somnului, muncii de birou, cititului, ceea ce a dus, evident, la iluminarea sa cu mai mare grijă.

Specialiștii în domeniul amenajărilor interioare atrag atenția asupra unor greșeli ce se pot apărea în acest proiect, precum sunt următoarele:

unii aleg corpuri de iluminat moderne pentru dormitor, cu toate că designul interiorului este clasic, tradițional vintage, industrial etc;

nu țin cont de dimensiunile încăperii, iar corpurile de iluminat sunt prea mici sau prea mari în comparație cu spațiul pe care trebuie să-l lumineze corespunzător;

montează un model de lustră mare într-un dormitor cu o înălțime mult prea mică;

utilizează abajururi sau lumini opace, iar camera devine mult prea întunecată;

plasează lumina deasupra capului, iar acest lucru tentează privirea să se fixeze în acea zonă;

montează un singur corp de iluminat de interior în dormitor, lumina puternică devenind, treptat, extrem de deranjantă;

uită de folosirea veiozelor de noptieră, ideale pentru a citi sau pentru orientarea pe timp de noapte;

nu montează lumini pentru masa de machiaj;

uită că tehnologia de ultimă oră ar putea să le ofere posibilitatea de a nu se mai da jos din pat să închidă lumina și nu iau în considerare sistemele de controlare a corpurilor de iluminat.

În concluzie, iluminarea dormitorului trebuie să răspundă tuturor nevoilor proprietarului, inclusiv celor legate de partea artistică. Confortul vizual al ochilor este esențial pentru o bună relaxare a trupului și a minții. De asemenea, corpurile de iluminat trebuie să fie într-un număr suficient pentru amenajarea unei camere de acest tip primitoare, luxoase.

surse foto:

  • Cristian Rusu
  • September 20,2023

Leave a Reply