Fie că vrem sau nu, suntem dependenți de iluminatul artificial, mai ales iarna, când avem și mai mult nevoie de lumina artificială care să completeze lipsa luminii naturale.
Cu toate acestea, atunci când alegem becurile pentru casa noastră nu știm pentru ce tipuri de becuri să optăm. Există becuri economice, clasice, LED, cu halogen, dar și becuri incandescente. În articolul de mai jos vei afla ce tipuri de becuri există, dar și care sunt caracteristicile lor.
Becuri incandescente
Cele mai folosite becuri de până acum sunt becurile clasice, standard, numite și becuri incandescente. Acestea consumă foarte multă electricitate, au o durata de viață mică și se încălzesc mult prea tare. De aceea, acestea au fost ușor-ușor înlocuite de becurile economice.
Becuri economice
Becuri cu halogen
Becurile cu halogen au o durata de viață mai mare decât becurile incandescente și consumă și mai puțină electricitate.
Becuri LED
Becurile LED sunt cele mai bune becuri economice, ele economisind până la 80% electricitate. Economisind atât de multă energie, bineînțeles că becurile LED sunt și puțin mai scumpe.
Poți opta pentru becuri LED pentru corpurile de iluminat din interior, dar și pentru proiectoare LED pentru curtea ta.
Becuri CFL
Becurile CFL au fost descoperite înaintea celor LED, ele consumând cu 75% mai puțină electricitate. Concluzia este că becurile LED sunt mai bune, însă diferența de consum nu este atât de mare.
Cum măsurăm puterea becurilor economice
Puterea becurilor economice se măsoară în lumeni. Dacă becul are o cantitate de lumeni mai mare, cu atât intensitatea luminii crește. Cu cât numărul de W (wați) este mai mare, cu atât mai multă energie electrică consumă acel bec.
Ca și comparație, becurile economice consumă 20W pentru a oferi o cantitate mare de lumină, 1600 de lumeni, în timp ce un bec standard consumă 100W pentru a oferi aceeași cantitate de lumină.
Citește și Masca pentru calorifer – o soluție simplă de înfrumusețare a casei
Mai mult decât atât, pe timp de vară becurile clasice se încălzesc foarte tare și ele pot să îți facă încăperea mai călduroasă, fără să vrei acest lucru.
Așadar, becurile LED sunt mult mai eficiente, consumă cu 80% mai puțină energie, nu se încălzesc și ele sunt mult mai rezistente. Chiar dacă au prețuri puțin mai mari, pe termen lung ele te vor ajuta să economisești bani, dar și să fii mai prietenos cu mediul înconjurător.